İsrail ordusu, Filistinlileri nasıl canlı kalkan olarak kullanıyor?

"Askerler beni bir köpekmişim gibi bubi tuzaklı daireye yolladı"

Sessizliği Kırmak adlı İsrail merkezli sivil toplum kuruluşu, İsrail askerlerinin Gazze'deki iki Filistinliyi tuzaklı evlere gönderdiğini fotoğraflarla gösteriyor (Breaking the Silence) 

Bir yılı dolduran Gazze savaşında ölen Filistinlilerin sayısı onbinlerle ifade edilirken bu kişilerin önemli bir kısmı da savaş suçlarının kurbanı oldu. 

New York Times, İsrail'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanma taktiğini bugünkü haberinde ele aldı. 

Amerikan gazetesi, İsrail ordusu için "Kendi askerlerinin hayatı tehlikeye girmesin diye, ele geçirilen Gazzelileri düzenli olarak ölümcül işlerde kullandılar. Bunlardan bazıları Hamas'ın tünelleri içindeydi" ifadesini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in istihbarat örgütlerinin de benzer taktikleri kullandığı belirtildi. 

İsrail askerlerine ve eskiden onlara tutsak düşen Filistinlilere dayandırılan haberde, martta gözaltına alınan Muhammed Şubeyr'in hikayesine de yer verildi. 

İsrail askerlerinin o dönem henüz 17 yaşında olan genci, 10 gün boyunca alıkoyduğu ve onu kelepçeleyerek, Hamas'ın yerleştirmesi muhtemel tuzaklara yakalanması için Han Yunus'un bombardımanla harap olmuş sokaklarında yürüttüğü bildirildi. 

Bir noktada patlayıcılara bağlı kabloları gördüğünü anlatan Şubeyr, şöyle diyor:

Askerler bir köpekmişim gibi beni bubi tuzaklı daireye yolladı. Hayatımın son dakikalarını yaşadığımı düşündüm.

Haber, benzer uygulamaları uygulayan ya da bunlara şahit olan 7 İsrail askeriyle birlikte maruz bırakılıp hayatta kalan üç Filistinliye dayandırıldı. Konuya dair bilgi sahibi olduğu bildirilen 8 yetkili de bu iddiaları doğruladı. 

Tuzaklı olabileceği düşünülen jeneratör ve su deposu gibi ağır nesnelerin zorla tutuklu Filistinlilere taşıttırıldığı aktarıldı. 

AA

New York Times, canlı kalkan olarak kullanılan Filistinlilerin ölmesi ya da yaralanmasına dair herhangi bir kanıta ulaşamadığını bildiriyor (AA)


Gazeteye konuşan İsrail askerlerinden bazıları, kendilerinin de insanlığa aykırı bu uygulamalardan rahatsız olduğunu ve zaman zaman komutanlara itiraz edildiğini de anlattı. 

Önceden de benimsenen bu taktiklerin, Gazze savaşıyla birlikte daha sık görüldüğü vurgulandı.

İsrail askeri istihbarat birimi Aman'ın eski başkanı Tamir Hayman da Filistinlilerin tutuklandıktan sonra Hamas'ın tünellerine sokulduğunu kabul etti. 

Gazetenin yorum talebiyle ulaştığı İsrail ordusu, bu haberde yer alan iddiaların suç teşkil ettiğini kabul ederek soruşturulacağını bildirdi.

Bu tarz eylemler hem İsrail yasalarına hem de uluslararası hukuka göre ciddi bir suç. ABD Kara Harp Okulu'ndan Prof. Michael N. Schmitt, "Çoğu durumda bunlar savaş suçu anlamına gelir" diyor. Ancak sivillerin kalkan olarak kullanılması çoğu zaman cezasız kalıyor. 

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde tuzak ihtimaline karşı tünelleri ve binaları ararken Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığına ilişkin bir araştırma haberini ağustosta yayımlamıştı.

O haberde de, İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin ofisi ve ordudaki üst düzey subayların bilgisi dahilinde, tünelleri ve binaları ararken Gazze Şeridi'ndeki sivilleri "sistematik şekilde" canlı kalkan olarak kullandığı ifade edilmişti.

7 Ekim saldırılarında Hamas'ın 1194 kişiyi öldürmesinin ardından başlayan Gazze savaşında İsrail, çoğu çocuk ve kadın 42 bini aşkın Filistinliyi öldürdü, yüz bine yakın kişi de yaralandı.


Independent Türkçe, New York Times, Agenzia Nova, AA

DAHA FAZLA HABER OKU