Bilim insanları ilk kez yetişkin bir beynin haritasını çıkardı

Meyve sineğinin nöronlarının 3D görüntüsüyle bilim insanları yürüyebilen ve görebilen bir yetişkinin tüm beynini ilk kez ortaya koydu

(Unsplash)

Bilim insanları ilk kez yetişkin bir beynin eksiksiz haritasını çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir meyve sineğinin tüm nöronlarının ve bunlar arasındaki 50 milyon bağlantının 3D modeliyle bilim insanları, yürüyebilen ve uçabilen bir yetişkinin beyninin tamamını ilk kez görebildi.

Bu, örneğin bir meyve sineğinin larvasını ve çok daha az sayıdaki 3 bin 16 nöronunu yakalayan önceki çabalara kıyasla büyük bir atılımı temsil ediyor.

Araştırmacılar, bu çalışmanın nihayetinde insan beyni dahil daha büyük beyinlerde de benzer çalışmaların yapılmasına yönelik bir adım olmasını umuyor. Ayrıca, beynin gerçekte nasıl işlediğine dair temel sorular hakkında bize yeni bilgiler sunabilir.

Çalışma şimdiden, beyinlerin düşündüğümüzden daha benzer olabileceğini gösteriyor. Yeni haritalanan beyni önceki daha küçük çalışmalarla karşılaştıran araştırmacılar, resimlerin önemli benzerlikler taşıdığını ve beynin kendisinin benzersiz bir yapı olmadığını gördü.

Cambridge Üniversitesi'nden Gregory Jefferis, "Beynin nasıl çalıştığını anlamak istiyorsak, tüm nöronların nasıl bir araya gelerek düşünmemizi sağladığına ilişkin mekanik bir anlayışa ihtiyacımız var. Çoğu beyin için bu ağların nasıl işlediğine dair hiçbir fikrimiz yok" dedi.

Sinekler yürümek, uçmak, yön bulmak ve erkeklerin dişilere şarkı söylemesi gibi her türlü karmaşık şeyi yapabiliyor. Beyin bağlantı şemaları, ilgilendiğimiz her şeyi (hareketimizi nasıl kontrol ettiğimizi, telefona nasıl cevap verdiğimizi ya da bir arkadaşımızı nasıl tanıdığımızı) anlamaya yönelik ilk adım.

Harita, genişliği 1 milimetreden az olan bir sineğin beyni alınıp 7 bin dilime bölünerek ve ardından taranarak üretildi. Araştırmacılar bu görüntüleri (100 terabayttan fazla) taramak için yapay zekayı kullanarak 140 bin nöron ve 50 milyon bağlantının haritasını oluşturdu.

Araştırmacılar, tüm beyinleri daha iyi anlama umuduyla veri tabanının tamamını tüm araştırmacılara açık ve ücretsiz hale getirdi. Sağlıklı bir beynin nasıl çalıştığını anlayarak, akıl sağlığı sorunlarındaki gibi beyinler farklı çalıştığında neler olduğunu daha iyi görebiliriz.

Harita, Nature'da yayımlanan "Neuronal wiring diagram of an adult brain" (Yetişkin bir beynin nöronal bağlantı şeması) ve "Whole-brain annotation and multi-connectome cell typing of Drosophila" (Drosophila'nın tüm beyin açıklaması ve çoklu bağlantı hücre tiplemesi) adlı iki yeni çalışmada açıklandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU