Soma'dan 25 Eylül'de yola çıkarak Ankara'ya yürüyen bir grup maden işçisi, CHP, DEM Parti ve TİP'li bazı milletvekilleriyle Meclis'e geldi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, işçilerle yaptığı basın açıklamasında Mecliste işçilerin sorunlarını dile getirmeye devam edeceklerini söyledi. İşçilerin 35 gündür işlerini geri almak için mücadele ettiklerini anlatan Emir, "6 işçi sendikaya üye olduğu için, örgütlü olmak istediği için işten çıkarıldı. Bu madenin sahibiyle görüşme sağlayamadılar. Talepleri çok doğal, basit taleplerdi. Görmezden gelindiler." diye konuştu.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de işçilerin mücadelesinin değerli olduğunu söyledi. İşçilerin, tüm Türkiye'nin bu konudaki duyarlılığını artırdığını ifade eden Temelli, "Sokakta verilen mücadelenin Meclisle buluşması çok önemli. Maden işçilerinin yaşadığı mağduriyet belki de Türkiye'de yaşanan en büyük mağduriyetlerden biri. Yaşam ve çalışma koşulları ile ortaya çıkan her türlü hak mahrumiyetinin en kristalize örneğini maden işçilerinde görüyoruz." dedi.
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da işçilere destek verdi
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır da Mecliste grubu bulunan partilerin temsilcileriyle görüşeceklerini söyledi. Çakır şöyle konuştu:
AKP milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na sesleniyoruz. Taleplerimiz haklı taleplerdir. Madencinin canı ile pazarlık olmaz. Talepler acil karşılanmalıdır. Kanunu yapan sensin, patron olan sensin bu işçileri bu şartlara getirene kadar niye duymadın. Anayasanın 51. maddesi işçiye sendikalara üye olabilir demiştir. Üye olan yüz binlerce işçi sendikalara üye oldukları için işten atıldılar. Yasa patronların yasası işçiler lehine işlemiyor. TCK 118, anayasanın 51. Maddesi, İşçi Sağlığı Ve Güvenliği Kanununu işçiler kullanamıyor kaldıralım.
Independent Türkçe, AA