İran misilleme yapıyor... İsrail “sonuçları” ile tehdit ediyor

Biden Tel Aviv'e yardım emri verdi... Hizbullah saldırılarının kapsamını genişletiyor ve liderlerini kaybediyor

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

İran dün akşam, İsrail'in çeşitli şehirlerine yüzlerce balistik füze fırlatırken, Tel Aviv, sınırlı kayıplara neden olan saldırıya "karar verdiğimiz yer ve zamanda" karşılık vereceğini vurgulayarak, İran'ı "sonuçlarla" tehdit etti.

İran, “Gerçek Söz 2” olarak adlandırdığı saldırı öncesinde ABD ve Rusya'yı bilgilendirdi. İran Devrim Muhafızları (DMO) yaptığı açıklamada, saldırının Hizbullah, Hasan Nasrallah ve Hamas liderleri İsmail Heniyye ile DMO lideri Abbas Nilfuraşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu söyledi.

DMO İsrail'i, “İran'ın egemenliğinin ihlal edilmesi karşısında bir süre itidal gösterdikten sonra” geldiğini söylediği operasyona karşılık vermesi halinde “sert ve yıkıcı saldırılarla” karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Acil servislere göre İsrail genelinde alarm sirenleri çaldı, hava sahası kapatıldı ve milyonlarca İsrailli Batı Şeria'da bir Filistinliyi öldüren ve iki İsrailliyi "hafif şekilde" yaralayan roketlerden korunmak için sığınaklara koştu. Füze saldırısından önce iki silahlı kişinin Yafa'daki bir tren istasyonuna düzenlediği saldırıda 6 kişi öldürülmüştü.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, "Bu (füze) saldırısının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda hareket edeceğiz” dedi. İsrail medyası ise askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Hava Kuvvetlerinin “birkaç saat içinde” birçok ülkeye baskın düzenleyeceğini bildirdi. İran, Tahran Havalimanı'ndaki uçuşları askıya aldı.

Ürdün, ülkenin hava sahasına giren çok sayıda füze ve insansız hava aracının durdurulduğunu duyururken, Amerikan savunması da Irak'taki iki üssünü hedef alan füzeleri düşürdü.

İran saldırısına ilk tepki olarak ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin İsrail'in bu saldırılara karşı koymasına ve bölgedeki Amerikalıları korumasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Hamas hareketi "kahramanca ve onurlu" saldırıyı kutladı ve bunu "Siyonist düşmana güçlü bir mesaj" olarak nitelendirdi.

Lübnan cephesinde İsrail'in Hizbullah üzerindeki baskısı, kara müdahalesinin başladığına inanılan sınır bölgelerine yoğun bombardımanla devam etti.

İsrail, operasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla birçok sınır bölgesini kapatırken, Hizbullah dün Tel Aviv'i hedef alarak füzelerinin menzilini genişletti.

Tel Aviv, Hizbullah’ın "mali sorumlusu" Muhammed Cafer Kasir'e ve eski Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani tarafından kurulan ve çeşitli milletlerden oluşan "İmam Hüseyin Tümeni" lideri Zülfikar Hinavi'ye suikast düzenlediğini duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU