Epic Games, Google'a bir kez daha dava açtı

Bu sefer Samsung da payını aldı

Google ve Apple gibi şirketlerin akıllı telefon piyasasında kurduğu hakimiyet sorgulanıyor (AP)

Fortnite gibi popüler video oyunlarıyla tanınan Epic Games bir kere daha Google'a dava açarak gündem oldu. 

ABD'de görülen davada geçen yıl kararını açıklayan jüri, Google'ın kanunları çiğnediğini belirtmişti. Android uygulamaları indirilirken sadece Google Play'in kullanılması için diğer platformlara uygulanan kısıtlama, bu karara gerekçe gösterilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antitröst davasını kazanan Epic Games, bu sefer de Google'ın yeni bir yol bulduğunu ve rekabeti engelleyerek hukuk dışı şekilde kurduğu tekeli sağlamlaştırdığını savunarak bir yasal adım daha attı. 

Pazartesi günü ABD'deki San Francisco Federal Mahkemesi'nde açılan davada, Android bazlı telefonların en büyük üreticisi Samsung'un da adı Google'la birlikte davalılar listesinde. 

ABD merkezli video oyunu yapım ve geliştirme şirketi, iki devin el ele vererek rekabete engel olduğunu savunuyor. 

Doğrudan Epic Games'in sitesinden indirilen uygulamaların, Samsung'un "otomatik engelleme" özelliğini çalıştırdığı belirtildi. Güney Kore merkezli şirketin "ekstra güvenlik sağladığı" gerekçesiyle telefonlarda standart hale getirdiği bu özelliğin, kullanıcıları korkuttuğu savunuldu:

Bu özellik, öncelikli olarak Google'ın hukuksuz tekelini koruyor.

Samsung, uygulamalar izin verdiği yerlerden indirilmezse bu özelliği çalıştırıyor. Kendi uygulama mağazası Galaxy Store ve Google Play Store'dan uygulama indirildiğindeyse herhangi bir uyarı yapılmıyor. 

Telefonun varsayılan ayarlarında açık olan "otomatik engelleme" özelliğini kapatmak için kullanıcıların eyleme geçmesi gerekiyor. 

Google ve Samsung ayrı ayrı açıklama yaparak bu suçlamaların temelsiz olduğunu öne sürdü. Amerikan devi, kullanıcıların güvenliğini sağlamak için Samsung'un istediği adımları atmakta serbest olduğunu belirtirken Güney Kore şirketi "güçlü bir şekilde" iddialara karşı çıkacağını savundu. 

Epic Games, Google Play Store'u kullanan tüm uygulama geliştiricilerinin, dijital ürün veya hizmet satışlarından yüzde 30'a kadar komisyon ödemesini gerektiren şirket politikaları nedeniyle Google'a açtığı antitröst davasını 11 Aralık'ta kazanmıştı. Google ise temyize gideceğini açıklamıştı. 

Epic açtığı yeni davanın öncekiyle birleştirilmesini istiyor. 

Oyun şirketi, hem Google hem de Apple'ın akıllı telefon uygulamaları üzerinde kurduğu hakimiyetin zayıflamasını hedefliyor. Epic gibi pek çok şirket, tekel kırılırsa kullanıcıların yeni fikirlere daha ucuza ulaşabileceğini savunuyor. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU