Beyoğlu Belediyesi'ne tahsis edilen Terra Santa Manastırı'na da 'tahliye emri' gönderildi: CHP'liler 'hizmetler engelleniyor' dedi

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Beyoğlu'ndaki Terra Santa Manastırı'na ilişkin aldığı tahliye kararına sert tepki gösterdi

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beyoğlu Belediyesine tahsis edilen Terra Santa Manastırı'na ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğünden tahliye kararı çıkarıldığını belirterek, ilçedeki hizmetlerin engellenmeye çalışıldığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyoğlu Belediye Başkanı Güney ile dayanışma göstermek için partisinin 39 ilçe başkanı ve 26 belediye başkanı, meclis üyeleri, il yöneticileri, kadın ve gençlik kolu başkanlarıyla Terra Santa'ya geldiklerini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

Burayı günde binlerce genç ziyaret ediyor, buranın kafesinde oturuyor, vakit geçiriyor. Burada birtakım sanatsal, kültürel etkinlikler, film gösterimleri, 31 Mart'tan bu yana da konserler gerçekleştiriliyor ve Beyoğlu halkı bu hizmetlerden faydalanıyor. Şimdi buraya bir tahliye kararı getirerek Beyoğlu halkını cezalandırıyorsunuz.

Belediye Başkanı Güney ise manastırın Vakıflar Genel Müdürlüğü tahsis protokolüyle kültür, sanat ve gençlik merkezi hizmetlerinde kullanılmak üzere 22 Aralık 2022'de 10 yıl süreyle Beyoğlu Belediyesine tahsis edildiğini ancak kendilerine yarın polis zoruyla tahliye edileceği bilgisi geldiğini söyledi.

Vakıflar "amacına uygun" kullanılmıyor açıklamasını yapmıştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Terra Santa Manastırı’na ilişkin yapılan yazılı açıklamada, tarihi binanın 12 Aralık 2022’de yalnızca sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetler ve gençlik merkezi olarak kullanılması şartıyla 10 yıllığına Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis edildiği ancak tahsis amacına uygun olarak kullanılmadığı tespit edildiği için anlaşmanın sonlandırıldığı duyuruldu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından pek çok yapıda olduğu gibi, kamu yararı amacıyla gerçekleştirilen kullandırma hakları çerçevesinde Terra Santa Manastırı’na ilişkin bilgi kirliliği olduğu görülmektedir. Son olarak Beyoğlu Belediyesi tarafından yapılan açıklama, kamuoyunu yanıltıcı içeriktedir. Açıklama, gerçekleri yansıtmamaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan Beyoğlu Terra Santa Manastırı, kurum kaynakları kullanılarak 2018-2022 tarihleri arasında restore edilmiş ve hizmete açılmıştır. Parsel bünyesinde bulunan toplam 9 binadan 4’ü, 12 Aralık 2022 tarihinde yalnızca sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetler ve gençlik merkezi olarak kullanılması şartıyla 10 yıllığına Beyoğlu Belediye Başkanlığına tahsis edilmiştir. Ancak tahsis edilen dört binada yapılan tespitlere göre; ‘Yapılardan birinde kafeterya olarak ticari faaliyet sürdürüldüğü’ ve ‘diğer üç yapının da tahsis amacına aykırı bir şekilde boş tutulduğu’ belirlenmiştir. Söz konusu 4 taşınmazda, Vakıflar Yönetmeliğinin 63. maddesi hükümlerine aykırı olacak şekilde ticari faaliyette bulunulduğu ve tahsis amacına uygun olarak kullanılmadığı tespit edilmiş ve taşınmazların tahsisleri Vakıflar Genel Müdürlüğünce sonlandırılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tahsis iptal kararları, 29 Temmuz’da yazı ile Beyoğlu Belediye Başkanlığına bildirilmiş ve taşınmazların Vakıflar Genel Müdürlüğüne teslim edilmesi talep edilmiştir. Ancak Beyoğlu Belediyesi, mevcut taşınmazların teslimi hususunda herhangi bir geri dönüş sağlamamıştır. Beyoğlu Belediyesi’ne yaptığı teslim çağrısı yanıtsız kalan Vakıflar Genel Müdürlüğü de Beyoğlu Kaymakamlığı’na söz konusu taşınmazın tahliye edilmesi için talepte bulunmuştur. Beyoğlu Terra Santa Manastırı binaları, idari sürecin tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Yunus Emre Enstitüsü’ne tahsis edilecek olup, eğitim ve kültürel faaliyetler için kullanılacaktır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU