New York Belediye Başkanı Adams'a iddianame: "Türkiye'yle ilişkiler ve yolsuzluk araştırılıyor"

İstifa çağrıları artarken, Eric Adams nasıl bir yol izleyecek?

Adams, 1984'ten 2006'ya kadar New York Polis Teşkilatı'nda çalışmıştı (Reuters)

Yolsuzlukla suçlanan New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında iddianame hazırlandı. 

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), çarşamba hazırlanan iddianamenin detaylarının bugün ilerleyen saatlerde açıklanacağını belirterek, henüz Adams'a yöneltilen suçlamaların bilinmediğini aktarıyor.

Haberde, Demokrat siyasetçinin görevdeyken federal bir suçlamayla karşı karşıya kalan ilk New York Belediye Başkanı olduğuna dikkat çekiliyor. 

64 yaşındaki Adams, iddianameye dair açıklamasında suçsuz olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı: 

New Yorklular için elimden geleni yaptığımda hedef haline geleceğimi her zaman biliyordum, tam da böyle oldu. Eğer hakkımda hukuki işlem başlatılırsa masum olduğumun bilinmesini istiyorum. Tüm gücümle buna karşı mücadele edeceğim.

NYT, Adams hakkındaki soruşturmayı yürüten New York Güney Bölgesi Savcılığı ve FBI'ın yorum taleplerini reddettiğini aktarıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adams'la ilgili yürütülen soruşturmada, belediye başkanının Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış aldığı iddialarına odaklanılıyor. 

Haberde, iddianamenin New York şehrinin "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil dünyanın dört bir yanından liderlere ev sahipliği yaptığı haftaya denk geldiğine" dikkat çekiliyor. 

NYT'nin 23 Eylül'deki haberinde, büyük jürinin, temmuzda New York Belediyesi'ne, Adams'a ve onun kampanya yetkililerine celp gönderdiği, bu belgelerde Türkiye'nin yanı sıra İsrail, Çin, Katar, Güney Kore ve Özbekistan'la ilgili bilgi talep edildiği de yazılmıştı.

Olası senaryolar neler?

Yolsuzluk iddialarının ardından Adams'a istifa çağrıları yükseliyor. Ancak Adams'ın görevden ayrılmasını gerektirecek herhangi bir yasal zorunluluk yok.

Görev süresi dolmadan istifa ederse, New York Şehri Kamu Denetçisi avukat Jumaane Williams belediye başkan vekili olacak ve özel bir seçim planlanacak.

NYT, böyle bir seçimde 2011-2021'de görev yapan New York Valisi Andrew M. Cuomo'nun Adams'a rakip olabileceğini yazıyor. 

Bunlara ek olarak New York Valisi Kathy Hochul'un da Adams'ı görevden alma yetkisi var. Ancak NYT böyle bir yetkinin en son 1931'de dönemin New York Valisi Franklin D. Roosevelt tarafından kullanıldığını hatırlatıyor. Roosevelt, daha sonra 1933-1945'te 32. ABD Başkanı olarak görev yapmıştı.

Türk vatandaşlarından usulsüz bağış ve Türkevi iddiaları

FBI, 2 Kasım'da Adams'ın seçim kampanyasında bağışlardan sorumlu Brianna Suggs, Türk Hava Yolları'nın (THY) eski yöneticilerinden Cenk Öcal ve Adams'ın ekibinden Rana Abbasova'nın evlerine baskın düzenlemişti. NYT, Adams'ın seçim kampanyası dönemindeki geçiş ekibinde, Eylül 2015-Şubat 2022'de THY'nin New York'taki ofisinin genel müdürlüğünü yapan Öcal'ın da yer aldığını yazmıştı. 

FBI, Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış topladığı iddiasıyla 6 Kasım'da Adams'ın üç cep telefonuna ve iki tabletine el koymuştu. Soruşturmada, Adams'ın 2021'deki seçim kampanyası sürecinde Türk hükümetinden ve ABD'de Türklerin işlettiği firmalardan sahte bağışçılar aracılığıyla para alıp almadığı inceleniyor. 

Adams, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, 2014-2021 döneminde birden fazla kez Türkiye'ye gittiğini ve yatırım çekmek için iş insanlarıyla görüştüğünü söylemişti. Demokrat siyasetçi, ayrıca katıldığı hayır yemeklerinden birinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da konuştuğunu belirtmişti.
 


ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post ise 11 Kasım'daki haberinde, FBI'ın Adams'ın Türkiye tarafından Manhattan'da inşa ettirilen Türkevi'nin açılışını hızlandırmaya çalıştığına yönelik yazışmalar tespit ettiğini aktarmıştı. Adams'ın itfaiye yetkililerine baskı uyguladığı öne sürülüyor. 

İddiaya göre, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, 5 Eylül 2021'de Adams'a mesaj atarak, Türkevi'nin inşaatının tamamlandığını ancak açılışın yapılabilmesi için itfaiyeden kullanım ruhsatı alınması gerektiğini söylemişti. Adams ise bunun üzerine o dönem New York İtfaiyesi'nin başındaki Daniel Nigro'yla iletişime geçmiş, Nigro ise ruhsatın 13 Eylül'de hazır olacağını belirtmişti. 

36 katlı Türkevi, 21 Eylül 2021'de hizmete açılmış, Adams da Aralık 2021'deki seçimleri kazanıp 1 Ocak 2022'de New York Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştı.


Independent Türkçe, New York Times, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU