Taliban'ın yasakları, erkekleri de vurdu

"Önceden ses çıkarsaydık böyle olmazdı" diyenler var

Kabil'deki dükkanların vitrinlerinde yer alan mankenlerin yüzlerinin gizlenmesi için baskı yapıldığı bildiriliyor (AFP)

Kadınların eşleri ve akrabaları haricindeki erkeklerle göz temasında bulunması ve seslerinin toplum içinde duyulması artık Afganistan'da resmen yasak.

2022'den beri kararnameyle uygulanan kuralların, ağustos sonunda kanun haline getirilmesiyle dünya basını kadınların Taliban tarafından baskılanmasına odaklanırken erkeklerin çektikleri ikinci plana atıldı. 

ABD'nin Washington Post gazetesi, son dönemlere kadar görece özgür olan erkeklere yönelik yasakları ve onların ne hissettiklerini haberleştirdi. 

Dış görünüşte Batılılara özenme yasağını takip eden ahlak polisinin sakal ve kot pantolon kontrollerini artırdığı, taksicilerin kadın müşteri almadığı, daha fazla kişinin seccadeyle dolaşmaya başladığı ve erkeklerin akrabası olmayan kadınlara bakmasının yasaklandığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan gazetesine isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan erkeklerden biri, kadınlara yönelik kısıtlamalara işaret ederek "Erkekler önceden sesini çıkarsaydı şimdi başka bir durumda olurduk. Artık herkes sakal uzatıyor çünkü kimse sorgulanmak ya da utandırılmak istemiyor" diyor. 

36 yaşındaki Kabilli bir taksici de, işlerinin ağustos sonundan beri yüzde 70 düştüğünü zira artık kadınların tek başına yolculuk etmesine izin verilmediğini vurguluyor. 

Kabil sakinleri, 4 haftadır ahlak polisinin evlerin kapısını çalıp "Niye camiye gitmedin?" diye sorduğunu anlatıyor. 

Yeni kanunla şüpheliler üç gün boyunca gözaltına kalabiliyor. Camiye gitmemekte ısrar edenler Taliban'ın şeriat yorumuyla cezalandırılacak. Zina gibi suçlarda cezalar kırbaçlama ya da taşa tutarak öldürme sertliğinde olabiliyor. 

Ülkenin doğusunda yaşayan Amir, son yasaklara kadar Taliban'ı desteklediğini söylüyor:

Hepimiz ibadetini yapan Müslümanlarız ve neyin zorunlu olup olmadığını biliyoruz. Ancak bize zor uygulanması kabul edilemez. Taliban'ı destekleyenler bile artık ülkeden kaçmaya çalışıyor.

Muhafazakar bölgelerde yaşayanlarsa kendi hayatlarında değişiklik olmadığını, ahlak polisinin Kabil gibi daha kozmopolit yerlere odaklandığını ifade ediyor. 

Bir Kabil sakini gidişattan şikayetçi:

Daha çok genç ülkeyi terk ederse hiçbir ümit kalmayacak.

24 yaşındaki Kabilli bir kadınsa erkekleri hedef alıyor:

Erkekler ilk günden beri sessiz. Bu da Taliban'a böyle kurallar dayatma cesaretini verdi. Nihayet erkeklerin desteğini kaybediyorlar.

Taliban yönetimi hâlâ uluslararası toplumda tanınmıyor. Bu kısıtlamaların dünyayla yapılacak müzakerelerde koz olarak kullanılabileceği de iddialar arasında. 


 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU