Stoltenberg: NATO Ukrayna savaşını önlemek için daha fazlasını yapabilirdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg / Fotoğraf: AFP

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün yayınlanan bir röportajda, ittifakın 2022'de bir Rus işgalini önlemek amacıyla Ukrayna'yı silahlandırmak için daha fazlasını yapabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelecek ay görevden ayrılacak olan Stoltenberg, Alman haftalık Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine şunları söyledi:

Artık savaş için askeri malzeme sağlıyoruz. O zamanlar savaşı önlemek için askeri malzeme sağlayabilirdik.

Stoltenberg, Rusya ile gerilimin artması korkusuyla NATO'nun Rus işgalinden önce Kiev'in talep ettiği silahları sağlama konusundaki isteksizliğine dikkat çekti.

Savaşın başlamasının ardından, Ukrayna NATO üyesi olmamasına rağmen, NATO'nun başlangıçtaki isteksizliği sonrasında Kiev art arda silah sistemleri aldı.

Stoltenberg 2014 yılından bu yana sürdürdüğü görevinden önümüzdeki ekim ayında ayrılacak. Stoltenberg, 2000-2001 ve 2003-2011 tarihleri arasında Norveç başbakanı olarak görev yaptı. Haziran ayında eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte Batı askeri ittifakının (NATO) yeni Genel Sekreteri olarak ilan edildi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre Stoltenberg röportajda Ukrayna'daki savaşı sona erdirmenin ancak müzakere masasında başarılabileceğini belirtti. Stoltenberg, “Bu savaşı sona erdirmek için bir noktada Rusya ile başka bir diyalog kurulmalı, ancak bu (diyalog) Ukrayna'nın gücüne dayanmalı” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU