Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesinden Joe Biden'a tepki: "Çok rahatsızız"

Batı Şeria'da öldürülen Amerikan pasaportlu aktivistin partneri de ABD Başkanı'nı hedef aldı

Ölümüyle ses getiren aktivist, ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Oakland kentinde anıldı (AA)

Türkiye ve Amerikan pasaportlarına sahip Ayşenur Ezgi Eygi'nin 6 Eylül'de Batı Şeria'da öldürülmesi konusunda Washington'ın İsrail'e karşı ciddi bir adım atıp atmayacağı merakla beklenirken aileden açıklama geldi. 

26 yaşında hayatını kaybeden aktivistin ailesi, ne Beyaz Saray ne de ABD Başkanı Joe Biden'dan telefon geldiğini söyledi.

Aile, İsrail'in ön soruşturmasını "tamamen yetersiz" gördüğünü vurgularken ABD'nin bağımsız bir soruşturma yapması için bir kez daha çağrıda bulundu.

Yapılan açıklamada "Eğitimli bir keskin nişancı tarafından öldürülmesinin herhangi bir şekilde kasıt taşımadığının söylenmesi bizi çok rahatsız ediyor" dendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusu yaptığı ilk açıklamada, askerlerin "taş atanlar karşısında kendilerini tehdit altında hissedip ateş ettiğini" savunmuştu. 

Ancak artık İsrail ordusu, Eygi'nin "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceğini" ve onu vuran askerin "başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia ediyor.

İsrail'in salı günkü açıklamasında, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi yapmak için Filistinli yetkililere talepte bulunulduğu da bildirildi.

İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarıldı.

Eygi'nin partnerinden Biden'ın açıklamasına tepki

Ön soruşturmaya dair bu açıklamaların hemen sonrasında Biden, gazetecilerin Eygi'yle ilgili sorusunu yanıtladı.

Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş. Halen bu konu üzerine çalışıyorum.

Biden'ın dün verdiği bu cevap üzerine Eygi'nin partneri Hamid Ali hızlıca bir açıklama yaptı:

200 metre ötedeki İsrail keskin nişancısından gelen kurşunla kafasından vurularak öldürüldü. Onun ölümü bir kaza değil ve katilleri sorumlu tutulmalı. Beyaz Saray bizimle konuşmadı. 4 gün boyunca Başkan Biden'ın telefon açıp doğru olanı yapmasını bekledik: Bizi arayıp başsağlığı dilemesini ve Ayşenur'un öldürülmesiyle ilgili olarak bağımsız bir soruşturma talimatı vermesini…

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün konuyla ilgili gazetecilere konuşarak, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" dedi.

İsrail'in güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde nihai değişiklikler yapması gerektiğini savunan Blinken, sözlerine şöyle devam etti:

Aşırılık yanlısı yerleşimciler Filistinlilere saldırdığında güvenlik güçlerinin görmezden geldiğine dair bazı raporlara uzun zamandır şahit oluyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını gördük ve şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci bir ABD vatandaşı var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu değişmeli ve biz bunu İsrail hükümetinin çoğu üyesine açıkça ifade edeceğiz.

Son olarak ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'la salı gecesi telefon görüşmesi yaptığı belirtildi:

Savunma Bakanı Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşerek, Batı Şeria'da bir protestoya katılan Amerikalı vatandaş Ayşenur Eygi'nin sebepsiz ve haksız yere ölümünden İsrail güçlerinin sorumlu olduğu konusundaki ciddi endişesini dile getirdi.

Washington Üniversitesi'nde psikoloji ve Ortadoğu Dilleri programlarına devam eden Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, 1998'de Antalya'da dünyaya geldi.

Bir hukuk firmasının yanı sıra bazı gıda şirketlerinde de çalışmış olan Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı çıkan Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin (ISM) gönüllülerindendi.
 

Independent Türkçe, Guardian, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU