Çin'in "kayıp" dışişleri bakanının yeni işi şaşkınlık yarattı

Öldüğü ya da hapsedildiği iddia ediliyordu ama Çin Gang'ın peşine düşen Amerikalı yetkililer gizlenen gerçeği ortaya çıkardı

Artık 58 yaşında olan Çin Gang, 2023'te yemin ederek görevine başlamıştı (AP/Arşiv)

2023 yazında haftalar boyunca halkın karşısına çıkmayarak merak konusu olan ve sonrasında görevden alındığı açıklanan eski Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang'ın akıbeti sonunda ortaya çıktı.

"Öldürüldü", "İntihar etti", "Hapiste" gibi iddialara ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post yanıt verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eskiden Washington adına çalıştığı bildirilen iki kişiye dayandırılan haberde, 1966 doğumlu Çin Gang'ın artık bir yayınevinde çalıştığı bildirildi. 

Eski bakan yöneticilikten de uzak kalmış: En azından resmi belgelere göre, hızla yükselerek en tepesine çıktığı Çin Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Dünyayla İlişkiler Yayınevi'ndeki alt pozisyonlardan birinde görev yaptığı yeni haberde aktarılıyor.

Yayınevinin kitapçısına giden bir muhabir, çalışanların Çin Gang'ın orada görev yaptığına dair bilgi sahibi olmadığını aktardığını bildiriyor. 

Adları ve pozisyonlarının açıklanmasını istemeyen eski yetkililerden biri şu ifadeleri kullanıyor:

İtibarını yitirse de kendini sıyırdı. Hapse girmeyecek ama kariyeri bitti.

Çin Gang'ın akıbetine dair bilgi vermeyen Çin Dışişleri Bakanlığı, Amerikan gazetesinin konuyla ilgili sorusuna da yanıt yollamadı. 

CIA'in eski Çin uzmanı Christopher K. Johnson'a göre, Çin Gang'ın henüz 56 yaşındayken hızla hem bakan olup hem de Çin Devlet Konseyi'ne girmesi dikkat çekiyordu. 

Agresif diplomasi tarzıyla Devlet Başkanı Şi Cinping'in güvenini kazanan Çin Gang'ın neden gözden düştüğü net değil. 

Üstündeki isim olan ve Çin Gang'ın görevden alınması sonrasında onun görevini de üstlenen Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi'yi atlayarak Şi Cinping'i öncelemesinin sorun yaratmış olabileceği tahmin ediliyor. 

Yalnızca 207 gün boyunca Dışişleri Bakanı olan Çin Gang'ın haftalarca kamuoyunda görülmedikten sonra temmuzda görevden alındığı açıklanmıştı. 

Eski bakanın Fu Şiaotian adlı ünlü bir TV sunucusuyla evlilik dışı ilişki yaşadığı ve ikilinin ABD'de doğan bir çocuğa sahip olduğu, doğrulanmamış iddialar arasında. 

Hakkında dış istihbarat servislerine çalıştığı yönünde söylentiler çıkan Fu Şiaotian da bir yılı aşkın süredir ortalarda yok. 


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU