HTŞ'nin intihar saldırısında 12 Suriye askeri öldü

Suriye'nin kuzeybatısındaki bir bölgede HTŞ üyeleri / Fotoğraf: SOHR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün Suriye’nin kuzeybatısında Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) tarafından gerçekleştirilen bir intihar saldırısında, düzenli ordudan 12 askerin öldüğünü bildirdi. SOHR’a göre geçtiğimiz yıldan bu yana bölgede gerçekleşen en ölümcül saldırıydı.

SOHR, HTŞ tarafından İdlib’in komşusu Lazkiye'nin kuzey kırsalında Suriye rejim güçlerinin mevzilerine düzenlenen saldırıda, aralarında bir subayın da bulunduğu 12 askerin öldürüldüğünü bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SOHR, ölü sayısının geçtiğimiz yıl eylül ayından bu yana bölgede rejim güçleri arasında kaydedilen en yüksek rakam olduğunu belirtti. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, saldırının hafta başından beri HTŞ tarafından başlatılan ve çeşitli cephelerde Suriye rejimi güçlerinin mevzilerine karşı saldırıların düzenlediği gerilimin bir parçası olduğunu söyledi.

HTŞ ve nüfuzu daha kısıtlı olan muhalif gruplar, İdlib ve çevresinin yaklaşık yarısının yanı sıra, komşu iller Halep, Lazkiye ve Hama’daki bazı bölgeleri de kontrol ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bölge, çoğu yerinden edilmiş beş milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor.

Rusya'nın desteğiyle rejim güçlerinin üç ay boyunca gerçekleştirdiği büyük saldırıların ardından Şam'ı destekleyen Rusya ile muhalifleri destekleyen Türkiye arasında imzalanan ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetlerin durdurulmasını öngören mutabakat zaptı 6 Mart 2020 tarihinden bu yana bölgede yürürlükte.

Bölge zaman zaman çeşitli taraflarca bombalanıp Şam ile Moskova'nın hava saldırılarına maruz kalsa da ateşkes büyük ölçüde devam etti. Suriye 2011 yılından bu yana yarım milyondan fazla insanın ölümüne, altyapının büyük ölçüde tahrip olmasına ve milyonlarca insanın ülke içinde ve dışında yerinden edilmesine neden olan kanlı bir savaşa tanık olmaya devam ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU