Biden “ateşkes” müjdesi verirken Netanyahu inatla reddediyor

İsrail Başbakanı muhaliflerini Sinvar'ı desteklemekle suçladı

Cesedi Gazze'de diğer beş rehineyle birlikte bulunan Amerikalı-İsrailli Hirsch Goldberg Polin'in Kudüs'te düzenlenen cenaze töreninden / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de bir “ateşkes” sağlanmasını amaçlayan müzakerelere yönelik yaklaşımını kamuoyu önünde sert şekilde eleştirerek, Netanyahu'nun 7 Ekim'den bu yana Hamas ve Filistinli gruplar tarafından tutulan “rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya varmak için yeterince çaba sarf etmediğini” söyledi.

Ancak Biden'ın dünkü açıklamaları bir ilerlemenin de sinyalini verdi. Rehineler konusunda bir anlaşmanın “çok yakın” olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın ifadesi Netanyahu'nun Hamas'la ateşkes anlaşması ve tutuklu ve hükümlü takası için harekete geçmesi yönündeki baskıyı artıracak. İsrail'deki kitlesel gösteriler ve yaygın grevle ilgili yargı, grevin hızla bitirilmesi emrini verdi.

Ancak Netanyahu, (Mısır ve Gazze Şeridi sınırındaki) Philadelphia ekseninden çıkma yönündeki çağrılar karşısında büyük bir direnç gösterdi ve düzenlediği basın toplantısında bu eksenin “(Hamas) ve Gazze için oksijen borusu olduğunu” söyleyerek, kesilmelidir” dedi. Netanyahu, “İsrail'in güvenliği” ile ilgili konularda esneklik göstermeyeceğini vurguladı.

Hamas Hareketi, Biden'ın sözlerini hemen “Netanyahu'nun (anlaşma) çabalarını baltaladığına dair bir Amerikan itirafı” olarak değerlendirdi, zira Washington arabulucuların önerilerini reddetmekten her zaman hareketi sorumlu tutuyor.

Netanyahu, Hamas'ın elindeki altı mahkûmun cesedinin bulunmasını izleyen ertesi gün grev düzenleyenlere, hareketin lideri Yahya Sinvar'ı destekledikleri yanıtını verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU