Smotrich’ten İsrail Başsavcısı’na bugünkü genel grevi önlemesi çağırısı

İsrail Maliye Bakanı Smotrich, grevin ciddi ekonomik hasara yol açacak büyük yansımaları olacağını söyledi

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich / Fotoğraf: Reuters

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Başsavcıdan, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine Gazze Şeridi'nde halen Hamas tarafından tutulan İsrailli rehinelerin iadesi için baskı yapmak amacıyla bugün yapılması planlanan grevi engellemek için mahkemelere acil başvuruda bulunmasını istedi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre İsrail Maliye Bakanı, grevin ‘hiç bir yasal dayanağı olmadığını ve sadece devlet güvenliğiyle ilgili önemli politika kararlarını olumsuz etkilemeyi amaçladığını’ söyledi.

Smotrich, geniş çaplı bir grevin büyük ekonomik yansımaları olacağını ve bu yansımaların savaş zamanında gereksiz ekonomik zarara yol açacağını vurguladı.

İsrail'in en büyük işçi sendikasının başkanı, İsrailli rehinelerin iadesi için hükümete baskı yapmak üzere bugün genel grev çağrısında bulundu. Bunun üzerine binlerce protestocu da aynı taleple sokaklara döküldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in en büyük işçi sendikası Histadrut’ın Başkanı Arnon Bar-David tarafından yapılan bir günlük genel grev çağrısı, İsrail'in önde gelen sanayi şirketleri ve yüksek teknoloji girişimcileri tarafından desteklendi. Histadrut İsrail'de yüz binlerce işçiyi temsil ediyor.

İsrail ekonomisinin en etkili seslerinden bazılarını bünyesinde barındıran işçi sendikasının bu tutumu, Gazze’de tutulan İsrailli altı rehinenin öldürülmesiyle ilgili olarak kamuoyunda oluşan öfkenin boyutlarını yansıtıyor. Bu kişiler 7 Ekim'deki saldırıda Gazze Şeridi'ne kaçırılan ve Hamas tarafından tutulan yaklaşık 250 rehine arasındaydı.

Histadrut Başkanı Bar-David, düzenlediği basın toplantısında, “Geriye kalan rehineleri sağ salim kurtarmak için bir anlaşmaya varmak zorundayız. Bir anlaşmaya varmak her şeyden daha önemli... Anlaşmaya varmak yerine ceset torbaları teslim alıyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir tünelde, İsrail askerleri onlara ulaşmadan önce öldürüldükleri anlaşılan altı rehinenin cesedini bulduğunu duyurmuştu.

İsrail'in ana hava taşımacılığı merkezi olan Ben Gurion Havalimanı'nın yerel saatle 08:00'den (GMT 05:00) itibaren kapatılacağını duyuran Bar-David, İsrail'in ekonomik merkezi Tel Aviv'deki belediye hizmetlerinin de bir süreliğine askıya alınacağını belirtti.

Öte yandan İsrailli Üreticiler Birliği de grevi desteklediğini açıkladı. Birlik, hükümeti rehineleri sağ salim geri getirme konusundaki ‘ahlaki görevini’ yerine getirmemekle suçladı. İsrailli Üreticiler Birliği Başkanı Ron Tomer, “Rehineler geri dönmeden savaşı sona erdiremeyiz, toplum olarak kendimizi rehabilite edemeyiz. İsrail ekonomisini rehabilite etmeye başlayamayız” şeklinde konuştu.

İsrail'in muhalefet lideri ve eski başbakanlardan Yair Lapid de greve destekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU