Ege'nin hayalet kasabası Amerikan basınında

"Milyon dolarlık bir manzarası var"

Kayaköy'ün Antik Yunanca adı Karmilissos'tu (Unsplash)

Amerikan medya kuruluşu CNN, yaklaşık 100 yıldır kimsenin yaşamadığı Kayaköy kasabasını yazdı. 

Haberde, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköy'ün "gerçek bir hayalet kasaba" olduğu belirtiliyor.

"Sakinleri tarafından terk edilmiş ve zamanda donmuş bir anıt" diye tarif edilen Kayaköy'ün uzun süre önce çürümeye terk edildiği yazılıyor. 

Eski adı Levissi olan bu mahallenin, 19. yüzyıl başında yamaçlarda kurulduğu ve nüfusunun tamamının Rumlardan oluştuğu aktarılıyor. 

Yaklaşık 100 yıl önce 10 bin kişilik nüfusa sahip kasabadaki Ortodoks Rumların, bölgedeki Müslüman Türk çiftçilerle uyum içinde yaşadığı yazılıyor. 

Kasabanın, 1923'te Yunanistan ve Türkiye arasındaki mübadeleyle boşaltıldığı hatırlatılarak, burada yaşayanların Kavala'ya gönderildiği ifade ediliyor.

Diğer yandan mübadeleyle Kayaköy'e gelen Müslümanların da burada uzun süre kalmadığı ve mahalleyi terk ettiği belirtiliyor.

Kayaköy'de yaklaşık 2 bin 500 binanın yer aldığı, bunlardan bazılarının okul ve kilise olduğu belirtilirken, yamacı tırmananların "Ege'nin maviliğini tepeden görebileceği milyon dolarlık bir manzara" yakalayabileceği ifade ediliyor.

Ünlü Kariya Yolu'nu keşfederek turizme kazandıran Dean Livesley'le birlikte Kayaköy Rehberi (A Guide to Karaköy) kitabını kaleme alan Jane Akatay, şunları söylüyor: 

Depremler yaşandı, fırtınalar oldu. Her şey bu ilginç yeri etkiledi. Ayrıca yıllar içinde, yapıları bir arada tutan harç dağıldı, bakım yapmazsanız her şey dökülüp gider.

Dar sokakları ve dolambaçlı yollarıyla Kayaköy'ün gizemli ve çekici bir görüntü sunduğu belirtilen yazı, şu ifadelerle noktalanıyor: 

Burada masmavi gökyüzüne karşı parlak kırmızı renkte bir Türk bayrağı dalgalanıyor. Aşağıda, sık ormanlarla kaplı bir yamaç boyunca Ege Denizi'nin pırıl pırıl suları uzanıyor. Bu, Kayaköy'ün insanlarla dolu olduğu günlerden bu yana çok az değişmiş muhteşem bir manzara.

 

Independent Türkçe, CNN 

DAHA FAZLA HABER OKU