Gazze iskelesi fiyaskosunun perde arkası: "Biden uyarıları göz ardı etti"

"Washington, BM'ye taahhütlerini yerine getirmedi"

Yüzer iskeledeki faaliyetler temmuzda sonlandırılmıştı (AP)

ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de, fiyaskoya dönen yüzer iskeleye tüm uyarılara rağmen onay verdiği bildiriliyor.

Federal hükümetin sivil dış yardım çalışmalarını yönetmekle sorumlu bağımsız bir kuruluş olan ABD Ulusal Kalkınma Ajansı'nın (USAid) dün yayımladığı raporda, Biden'ın projenin başarısız olabileceğine dair uyarıları göz ardı ettiği belirtiliyor.

Raporda, Gazze'ye yüzer iskele inşasının, İsrail'i karadan yardım hatlarını açması için ikna etme girişimlerini zayıflatacağına dair uyarılar yapıldığı da ifade ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, Gazze'de yüzer iskele inşa edileceğini martta açıklamıştı. Amerikan ordusunun 230 milyon dolarlık projesi kapsamında tasarlanan iskele, kötü hava koşulları nedeniyle birden fazla kez parçalanmış ve tamir edilmişti. 

Washington yönetimi yüzer iskeleyi kullanarak 90 günde 1,5 milyon Filistinliye gıda ve insani yardım ulaştırmayı hedeflemişti. Ancak yaklaşık 20 gün kullanılabilen iskeleden toplamda 450 bin kişiye yetecek yardım karaya ulaştırılabilmişti.

Proje kapsamında Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) çalışanları da iskelede görev yapmıştı. Fakat İsrail ordusunun iskeleye yakın bir bölgede düzenlediği ve 300 Filistinlinin öldürüldüğü rehine kurtarma operasyonunun ardından WFP, görevlilerinin can güvenliğinin sağlanması için projeden çekilmişti. 
 


USAaid'in raporunda, ABD'nin WFP'ye verdiği taahhütleri yerine getirmediği de iddia ediliyor. 

Washington yönetimi, iskelenin daha fazla yardıma ihtiyaç duyulan Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, WFP tarafından belirlenen bir bölgeye kurulmasını ve BM üyesi bir ülkenin iskelenin güvenliğini sağlaması gibi koşulları kabul etmişti. 

Ancak Pentagon, bunun yerine iskeleyi Gazze'nin merkezine yerleştirmişti. Amerikan ordusunun, hem iskelenin hem de görevlilerin daha iyi korunacağını düşündüğü için bu noktayı seçtiği belirtiliyor. 

Buna ek olarak ABD'nin iskelenin güvenliğini sağlayacak tarafsız bir BM ülkesi bulamaması nedeniyle görevi İsrail ordusunun üstlendiği aktarılıyor. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett ise dünkü açıklamasında Gazze'deki yüzer limanın "somut bir etki yarattığını" savunarak şunları söylemişti: 

Neticede, Gazze'deki insani durumun ne kadar vahim olduğu göz önüne alındığında, ABD daha fazla yardım ulaştırmaya yönelik tüm imkanları seferber etti ve yüzer iskele de bu hedefte kritik bir zamanda kilit bir rol oynadı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Washington Post 

DAHA FAZLA HABER OKU