ABD Genelkurmay Başkanı Brown: Topyekun savaş riski azaldı

"Ateşkes müzakerelerinde son detaylar üzerinde çalışılıyor"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 40 bin 476'ya, yaralı sayısı da 93 bin 647'ye çıktı (Reuters)

ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown, Hizbullah ve İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların bölgede geniş kapsamlı savaş riskini azalttığını savunuyor.

Brown, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a dün yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın misillemesinin İsrail'e yönelik iki büyük saldırı tehdidinden sadece biri olduğunu belirtti. 

Hizbullah, 26 Ağustos'taki saldırıları üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e yapılan  suikasta misilleme olarak gerçekleştirmişti. 

Brown, İran'ın da eski Hamas lideri İsmail Haniye'nin intikamını almak için saldırı düzenleyebileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

Gerçekleşeceğini bildiğimiz iki şey vardı, bunlardan ilki oldu. Artık mesele ikincisinin nasıl sonuçlanacağına bağlı. İran'ın misillemesi İsrail'in buna vereceği karşılığı şekillendirecek, bu da daha geniş bir çatışma yaşanıp yaşanmayacağını belirleyecek.

Bölgede topyekun savaş riskinin bir ölçüde azaldığını savunan Brown, Irak, Suriye ve Ürdün'deki Tahran destekli milislerin yanı sıra Yemen'deki Husilerin de tehdit oluşturmayı sürdürdüğünü ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Genelkurmay Başkanı, İran destekli Husileri "joker" diye niteleyerek, grubun ayrı bir saldırı düzenleme riski bulunduğunu belirtti.

Amerikan ordusunun bölgedeki kapasitesini artırdığına işaret eden Brown, herhangi bir saldırı durumunda Tel Aviv yönetimine daha iyi destek verebilecek bir pozisyonda olduklarını bildirdi.

Brown, İran'ın misilleme planlarının siyasetçilerin alacağı tavra bağlı olduğunu belirterek şöyle devam etti: 

Bence bir mesaj vermeyi hedefliyorlar ama aynı zamanda daha geniş çaplı çatışmalar yaratacak bir hamle yapmak istemiyorlar.

 


Diğer yandan Amerikan medya kuruluşu CNN, Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden ateşkes müzakerelerinde "son detaylar" üzerinde çalışıldığını aktarıyor.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, arabulucuların anlaşma kapsamında takas edilecek mahkumların isimleri de dahil anlaşmanın son rötuşlarını yaptığını söylüyor. Kaynak diğer yandan bunun anlaşmanın garanti olduğuna dair herhangi bir teminat sağlamadığını vurguluyor.

Yetkili, mevcut anlaşma taslağında İsrail ordusunun Gazze'deki "yoğun nüfuslu bölgelerden" çekilmesinin öngörüldüğünü belirtirken, tarafların Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nun hangi kısımlarının bu tanıma uyduğuna dair değerlendirme yaptığını ifade ediyor. 

Hamas ise İsrail ordusunun tamamen Gazze'den çekilmesi ve kalıcı ateşkes sağlanması şartlarında kararlı olduklarını bildirmişti. 

Ancak Amerikalı yetkili, "müzakerecilerin Hamas'ın olası anlaşmanın ilk aşamasında İsrail'in Gazze'deki varlığına dair daha esnek davranabileceğine inandığını" savunuyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU