Alışılmışın dışında bir Ukrayna macerası

"Putin'in 'özel askeri operasyon' olarak adlandırmakta ısrar ettiği şey tam teşekküllü bir savaşa dönüştü"

Yerel gönüllüler Kursk'ta Ukrayna saldırılarında hasar gören bir binanın önünde yürürken, 16 Ağustos 2024 / Fotoğraf: AFP

Gazze savaşı, kendisinden daha tehlikeli olan Ukrayna savaşından ilgiyi çaldı. B

unun nedeni, medya ve medya dışı kuruluşların İsrail ile ilgili her türlü çatışmaya ve İran ile onunla bağlantılı grupların İslam Cumhuriyeti'nin bölgesel projesi yolundaki çatışmalarda oynadığı role odaklanmasıdır.

Gazze savaşının yol açacağı en tehlikeli gelişme kontrol edilebilir bir bölgesel savaştır.

Ukrayna savaşı ise kontrol edilemez bir üçüncü dünya savaşına yol açabilir.

Ortadoğu'da yaşananlar, jeopolitik, stratejik ve ekonomik önemine rağmen dünyayı değiştirecek düzeyde değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'da yaşananlarsa dünyayı değiştiriyor ve bu değişim 20'nci yüzyılda Avrupa'da başlayan savaşlarla 3 kez gerçekleşti; Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla sona eren Soğuk Savaş.

Ancak Rusya, Ukrayna ve NATO’nun vekaleten katıldığı büyük oyunun daha büyük ve daha karmaşık hale geldiğinin işaretini veren Ukrayna’nın sürprizinin ardından, Ukrayna savaşı, yeniden ilgi odağı oldu.

Rus ordusu Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde yavaş yavaş bir köyden diğerine ilerlerken Kiev, Rusya'nın Kursk bölgesine hızlı bir saldırı düzenleyerek Rusya'yı, dünyayı ve kendisini şaşırttı.

Bu, hem kendi halkına hem de Ukraynalılara bir Çar kibriyle davranan, ordusunun, Sovyetler Birliği'ne bağlı cumhuriyetlerden biri olan komşusunu işgal etmesiyle övünen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yüzüne atılmış bir tokattı.

Aynı zamanda Kiev'i silahlandıran ve destekleyen Batı'ya olduğu kadar tüm dünyaya da bir "mesaj"dı.

Söz konusu mesaj özetle şöyleydi; ülkesinin doğusunu savunmakta zorluklarla karşılaşan Ukrayna ordusu karşı saldırı düzenleyip, bir gaz pompalama tesisi ve nükleer tesisler içeren önemli bir bölgedeki Rus topraklarını işgal etme gücüne sahiptir.

Moskova, topraklarını geri almak için Çeçen Ahmet Kadirov’un kuvvetleri de dahil olmak üzere çok sayıda kuvvet gönderebileceği için, Kiev'in ordusunun Kursk'ta ele geçirdiği mevzileri korumasının zor olduğu gerçeği bir şeyi değiştirmiyor çünkü amaç Rus topraklarını işgal etmek değil, Rusya ile Ukrayna'da işgal ettiği topraklardan çekilmek için müzakere ve takas yapmaktır.

Aynı şekilde Rusya-Avrasya Merkezi'nden Tatiana Stanovaya'nın "Ukrayna savaşı Rusya'yı değiştirmeye başladı" ve Putin "o kadar zayıfladı ki aşırı şahinlerin elinde bir araç haline geldi" şeklindeki yazısının doğruluğu ya da yanlışlığı da bir şeyi değiştirmiyor.

Kanadalı tarihçi Margaret MacMillan "uzun süreli bir savaşta, çatışmanın her iki tarafının da hedeflerinin değiştiğini" söyler.

Ukrayna savaşında bu açıkça görülüyor. Putin, rejimi değiştirmek, "neo-Nazileri" ortadan kaldırmak, Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve ona tarafsızlığı dayatmak, Avrupa güvenlik sisteminin oluşturulmasında rol oynamak ve çoğulcu küresel sistemin tam ortağı olmak için savaşı başlattı.

Ancak Kiev'i işgal edememesi ve Barack Obama'nın başkanlığı sırasında Moskova'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesinden sonra yaşananların aksine, Batı'nın Ukrayna'yı güçlü bir şekilde destekleyen tepkisini tahmin edememesi, hedeflerini küçültmesine yol açtı.

Başlangıçta Ukrayna'ya hakim olmayı ve belki de tamamen ilhak etmeyi hedeflerken, Ukrayna’nın dört bölgesinin Rusya'ya ilhakını garanti edecek bir anlaşma için müzakerelere hazır hale geldi.

Putin, Kiev'in tarafsız olmasını, silahsızlandırılmasını ve NATO'yu sınırlarından uzak tutmayı isterken, şimdi tüm NATO silahları Ukrayna’nın içinde ve Avrupa Birliği yolu kendisine açık. Ayrıca Putin'in ısrarla "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı şey, en azından korkulan bir üçüncü dünya savaşına dönüşmesi muhtemel tam teşekküllü bir savaşa dönüştü.

Putin "NATO ile bir savaşın Rusya'nın çıkarına olmadığını" söylerken, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "NATO ile sahada karşılaşmaya hazırız" diyor.

Dostu, eski devlet başkanı ve başbakan Dimitri Medvedev ise defalarca nükleer silah kullanmakla tehdit etti.
 


Aynı durum, işgal ettiği Ukrayna topraklarından çekilmeden önce Moskova ile herhangi bir müzakereyi reddeden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski için de geçerli.

Başta Rusları zorla sınır dışı etmekte diretti ve hatta Putin ile müzakereleri yasaklayan bir yasa çıkarmak istedi.

Ancak bunda başarısız olunca ve Rusya'nın Kursk bölgesinin bazı kısımlarını işgal edince, "adil bir uzlaşı"ya dayanan bir müzakere talep etmeye başladı.

Oyun karmaşık olduğu kadar hassas. Rusya'yı "stratejik yenilgiye uğratmaktan" söz eden Batı’ya, Rus uzman Leonid Bershid- sky şu yanıtı veriyor:

Rusya, Ukrayna coğrafyasından daha geniş bir coğrafyayı kapsayan bir savaşta yenilgiye uğratılmadıkça nasıl stratejik bir yenilgiye uğratılabilir?


Amerikalı uzman Fiona Hill, "savaşın gerçekte Ukrayna ile ilgili değil, daha ziyade Avrupa sahasında büyük güçlerin mevcut dünya düzeninin sonuna doğru verdiği mücadeleyle ilgili olduğuna" inanıyor.

Samuel Charap ise "kazanılmayacak bir savaş"tan bahsediyor. Ona göre, Batı'nın Rus işgaline yanıtı açık ve net ama "oyunun sonundaki hedef bulanık" ve ABD'nin "kendi güçlerinin katılmadığı" bir savaşın nihai hedefini belirlemesi zor.

Ancak müzakere yoluyla çözüme ulaşmak, savaşı kazanmaktan daha az zor değil. Ukrayna'da Kırım Yarımadası da dahil olmak üzere bazı topraklardan taviz verilmeden bir uzlaşma olamaz. Bir ülkenin topraklarından vazgeçmesi halinde ise o uzlaşı adil olamaz.

Ukrayna ordusunun Kursk'tan çekilmesi karşılığında Moskova'nın Ukrayna'dan çekilme kararı alması da mümkün değil.

Zira Moskova, Kiev'in asker sayısı konusunda sıkıntı yaşadığını ve ikmal konusunda lojistik zorluklar yaşadığını biliyor.

Ukrayna güçlerini Rusya topraklarında tuzağa düşürmeye çalışıyor ve sadece Ukrayna ile değil, ABD ve NATO ile savaştığını ısrarla vurguluyor.

Her ne olursa olsun, Ukrayna savaşında her iki tarafın da zafer kazanması imkansız bir görev.

Her iki taraf da göreceli olarak kaybetti. Batı'nın Ukrayna'ya verdiği destek ile Rusya ve Çin arasındaki "sınırsız ortaklık" ve Rusya'nın Kuzey Kore ve İran ile askeri iş birliği dikkate alınmazsa, her iki tarafın askeri ve sivil kayıplarını hiçbir şey telafi edemez.

Tarihçi Andrey Zorin'e göre Putin'in yaptığı şey, "imparatorluk için tehlikeli ve belirsiz bir geleceğin yerine geçmesi için geçmişi çağırmaktır."

Eğer Rusya’nın askeri kaynakları siyasi hedeflerini gerçekleştirmekten aciz ise, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de "Ukrayna'nın varlığının tehlikede olduğunu ve ABD'nin güvenliğinin de tehlikede olduğunu" itiraf ediyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Bu makale Independent Türkçe için Independent Arabia gazetesinden çevrilmiştir.

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU