Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kudüs'teki kiliseler, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze için taraflara ateşkes çağrısı yaptı

İsrail’in Gazze'de 10 ayı aşkın süre önce başlattığı saldırılar nedeniyle milyonlarca insan yerinden edilirken, Kudüs’teki kiliseler taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

Kudüs'teki yerleşik kiliselerden yapılan ortak yazılı açıklamada, "Kudüs'teki Patrikler ve Kiliselerin liderleri olarak bizler, bir kez daha savaşan tarafların liderlerinden barış için hızlı bir anlaşmaya varılması yönünde bizim ve uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermelerini istiyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Gazze’de milyonlarca kişinin yerinden edildiği, evlerinin yıkıldığı ve her hafta yüzlerce sivilin "ayrım gözetilmeksizin" öldürüldüğü hatırlatılarak, "sayısız insanın açlığa, susuzluğa ve bulaşıcı hastalıklara katlanmaya devam ettiği" vurgulandı.

Gazze’de ateşkes müzakerelerinin, tarafların "siyasi kaygıları" nedeniyle uzadığına dikkat çekilen açıklamada, bunun gerilimi tırmandırmaktan başka bir işe yaramadığı ve tam anlamıyla bölgesel savaşın eşiğine gelinmesine neden olduğu ifade edildi.

Ayrıca açıklamada, taraflara, uluslararası meşruiyete sahip iki devletli çözümün benimsenmesi yoluyla bölgede adil ve kalıcı barışı teşvik edecek somut adımlar atmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bu çağrıları bölgede yaşayan herkesin menfaatleri doğrultusunda yaparken, dini sorumluluğumuz altındaki Hıristiyan topluluklar için özel bir endişe duyduğumuzu ifade ediyoruz. Bunlar arasında Gazze'deki Aziz Porphyrios Ortodoks Kilisesi ve Kutsal Aile Katolik Kilisesi'ne sığınanların yanı sıra El-Ehli Baptist Hastanesinin cesur personeli ve onların bakımı altındaki hastalar da yer almaktadır.


İstanbul'dan Özbekistan'a giden yolcu uçağı teknik arıza nedeniyle Amasya'ya indi

İstanbul'dan Özbekistan'a giden yolcu uçağı, teknik arıza nedeniyle Amasya Merzifon Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı.

Alınan bilgiye göre, Taşkent'e giden Qanot Sharq Havayollarına ait yolcu uçağının kaptanı Amasya üzerindeyken, uçakta teknik sorun tespit etti.

Kabin basıncında normal dışı belirtiler fark edilmesi üzerine uçağın ihtiyaten Merzifon Havalimanı'na inmesine karar verildi.

Havalimanı görevlileriyle yapılan görüşme sonrası, 152 yolcusu bulunan uçak güvenli şekilde piste indi.

Arızanın giderilmesinin ardından uçağın Taşkent'e gitmek üzere yeniden havalanabileceği ifade edildi.


Rize'deki silahlı kavgada MHP'li ilçe başkanı hayatını kaybetti

MHP Derepazarı İlçe Başkanı Şaban Kap, silahlı kavgada yaşamını yitirdi.

İlçeye bağlı Tersane Mahallesi'nde Bayram K. ile Şaban Kap arasında henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Bayram K, tabanca ile Kap'a ateş etti.

İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Göğüs bölgesinden ağır yaralanan Kap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. MHP Derepazarı İlçe Başkanı Şaban Kap, burada yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Polis ekipleri, olayın ardından şüpheli Bayram K.'yi bulmak için çalışma başlattı.


Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kenevir hasadına başlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Narlısaray Mahallesi'ndeki bir tarlada düzenlenen hasat etkinliğine katıldı.

Emiralioğlu, yetkililerden Vezirköprü'de kenevir üretimi ve rekolte konusunda bilgi aldı.

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, Emiralioğlu'na coğrafi işaret tescilli Vezirköprü semaveri hediye etti.

Etkinliğe, Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Kınay ile Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yakup Çağlayan da katıldı.


"Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önüne 1 milyon 200 bin dolarlık tekne bağlandı" iddiası yalanlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önüne 1 milyon 200 bin dolarlık tekne bağlandı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

DMM'den yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan iddianın gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde iddia edildiği gibi bir teknenin bulunmadığı aktarılan açıklamada, "Bahse konu görüntü, bir firmanın Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde uygulayacağı proje için internet sitesinde kullandığı, dijital ortamda hazırlanan bir görüntüden alınmıştır. Dijital ortamda hazırlanan görüntülerde yer alan bir teknenin, 'gerçekten orada olduğuna yönelik' kasıtlı bir manipülasyon kampanyası yürütülmektedir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik bu tür kampanyalara itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.


UAEA Başkanı Grossi, Rusya’daki Kursk Nükleer Güç Santrali’ni ziyaret edecek

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rusya’da geçen hafta saldırı girişiminde bulunulan Kursk Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) incelemelerde bulunmak üzere gideceğini duyurdu.

UAEA’dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu nükleer santralde incelemelerde bulunmak üzere bir heyetin yarın Rusya’ya gideceği, bu ekibe Başkan Grossi’nin de eşlik edeceği bildirildi.

Açıklamada Grossi’nin, nükleer güvenliğe ve yapacağı ziyarete ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi.

Grossi, Kursk Nükleer Güç Santrali’ndeki durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak, buraya gidecek heyetin içinde yer alacağını kaydetti.

Nükleer santrallerin emniyet ve güvenliğinin Ajans için önemine işaret eden Grossi, sahadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, "Nükleer enerjinin barışçıl bir şekilde kullanılması için Ajans göreve çağrıldığında, orada bulunmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Grossi, ayrıca söz konusu santrale ilişkin durumun tarafsız bir şekilde uluslararası kamuoyuna aktarılmasının önemine değinerek, bunun için de UAEA'nın incelemelerde bulunmasının kaçınılmaz olduğunu anlattı.

Nükleer tesislerin güvenliğinin hiçbir koşulda tehlikeye atılmaması gerektiğini vurgulayan Grossi, "Yarın santrale vardığımda durumu ilk elden görmem ve Kursk Nükleer Güç Santrali’ndeki nükleer güvenlik koşullarının değerlendirilmesi için ihtiyaç duyulabilecek diğer faaliyetlere ilişkin yöntemleri istişare etmem hayati önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.


Balıkesir'de çanta hırsızlığı güvenlik kamerasında

Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinde çanta hırsızlığı anı iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.

AA’da yer alan habere göre, K.A, Atatürk Mahallesi Bandırma Caddesi'ndeki bir kafenin açık pencere kenarındaki masada oturan müşterilere ait el çantasını alarak kaçtı.

Kovalamaca sonucu çaldığı çantayı bırakıp kaçan K.A'yı yakalamak için Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen ekipler, zanlı K.A'nın otobüsle Kocaeli'ne gittiğini belirledi.

Ekipler, düzenlenen operasyonda K.A'yı gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Bu arada güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde, zanlının kafedeki masada duran çantayı çalma anı ve olay yerinden kaçması yer alıyor.


Kanada, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacak

Kanada hükümeti, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi uygulama kararı aldığını duyurdu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Çin'den elektrikli araç ithalatında yeni tarifenin uygulanacağını açıkladı. Trudeau, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi uygulama kararı aldığını, ayrıca Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyumdan da yüzde 25 gümrük vergisi alınacağını bildirdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve ABD de benzer şekilde Çin menşeli elektrikli araçlara daha yüksek ithalat tarifeleri uygulamayı planlıyor.


Filistin: Aksa kırmızı çizgimizdir

Filistin Devlet Başkanlığı, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da bir sinagog inşa etme çağrısının çok tehlikeli olduğunu belirterek, kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, “Filistin halkı, hiçbir şekilde mübarek Mescid-i Aksa'ya zarar verilmesini kabul etmeyecektir. Çünkü Mescid-i Aksa kırmızı çizgidir ve zarar görmesine asla müsaade edilmeyecektir.” değerlendirmesinde bulundu. Mescid-i Aksa’nın sadece Müslümanların olduğunu ifade eden Ebu Rudeyne, Ben-Gvir’in çağrısını kınayarak, bunun "tüm bölgeyi yakacak bir din savaşına çekme girişimi olan çok tehlikeli bir çağrı" olduğunu vurguladı. Ebu Rudeyne, ABD başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Mescid-i Aksa’daki tarihi ve dini yapıyı değiştirmeyi hedefleyen İsrail’i durdurmasını isteyerek, ABD’nin siyasi, askeri ve mali desteğinin fanatik Yahudileri, Filistin halkına, topraklarına ve mukaddesatına saldırmaya teşvik ettiğini kaydetti.

Hamas da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya sinagog inşa etme çağrısının çok tehlikeli olduğuna vurgu yaparak, Arap ve İslam dünyasına Mescid-i Aksa’yı koruma çağrısında bulundu. Hareketten yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü "soykırım savaşı" ile Batı Şeria’daki saldırıların ve Kudüs ile Mescid-i Aksa’da uygulamaya çalıştığı projelerinin "ateşe benzin dökmek" olduğuna dikkati çekilerek, Filistin halkının mukaddesatını korumak için direnişini sürdüreceği kaydedildi. Batı Şeria ve İsrail içindeki Filistinlilere "hareket geçme" çağırısı yapılan açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Mescid-i Aksa’ya ilişkin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin önemi vurgulandı.


Şişli'de Rum Ortodoks Mezarlığı'nda kaçak kazı 

Şişli'de Rum Ortodoks Mezarlığı içerisinde kaçak kazı yaptıkları belirlenen 4 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, 23 Ağustos'ta Feriköy Mahallesi'ndeki Aya Lefter Kurtuluş Rum Ortodoks Mezarlığı içinde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine çalışma yürüttü. Yapılan incelemede, mezarlık içerisinde yaklaşık 6 metre derinliğinde kazı yapıldığı belirlenirken, bölgede 48 çömlek parçası, 6 pet şişe ve 1 cam kavanoz bulundu. Ekipler çalışmalarında, şüphelilerin olay yerine Küçükçekmece'den 2 ayrı araçla geldiklerini tespit etti. Kimlikleri ve adresleri belirlenen V.Ş, N.S, M.A. ile A.A. polis ekiplerince yakalandı.

Şüpheliler N.S. ve V.Ş'nin adreslerinde yapılan aramalarda, definecilik ve define yerleri ile ilgili 48 sayfalık doküman, kaya kırmada kullanılan 6 patlayıcı madde, define aramada kullanılan alan tarama cihazı, kroki ile havalı tabanca ele geçirildi. Zanlıların mezarlığın yanında gömü olduğunu düşündükleri, olayı bu nedenle gerçekleştirdikleri, kazı sonrası herhangi bir materyal bulamadıkları anlaşıldı. Gözaltındaki şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.


Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği vakalarının çoğu çocuk

M çiçeği salgını nedeniyle şu ana kadar 450'den fazla can kaybının kayıtlara geçtiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde vakaların yüzde 75'inin 10 yaş altı çocuklardan oluştuğu bildirildi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki tedavi merkezlerinde araştırma yapan BBC'nin haberinde, M çiçeği salgınından en çok çocukların etkilendiği belirtildi. Ülkenin doğusundaki Goma şehrine yakın Munigi'deki Medair adlı sağlık kuruluşundan Dr. Pierre-Olivier Ngadjole, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği vakaların yüzde 75'inin 10 yaşından küçük çocuklar arasında görüldüğünü söyledi. Ngadjole, bağışıklık sistemlerinin daha az gelişmiş olması nedeniyle çocukların M çiçeği salgınından daha fazla etkilendiklerini belirterek, "Hastalığın yayılmasında yakın temas son derece önemli bir faktör. Çocuklar her zaman sosyal mesafeyi önemsemeden oynuyorlar. Evlerde de durum aynı. Birkaç kişi aynı yatakta uyuyabiliyor. Dolayısıyla hastalık hızla yayılıyor." dedi. Bu yıl vakaların büyük çoğunluğunun Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldüğünü ve hastalık nedeniyle 450'den fazla can kaybı olduğunu aktaran Ngadjole, çatışmalar nedeniyle kalabalık ve hijyenik olmayan kampların da salgının yayılmasında önemli bir risk faktörü olduğunu ifade etti. Haziran ayından bu yana cilt enfeksiyonlarını tedavi etmeye çalıştıklarını, antibiyotik, parasetamol ve güvenli içme suyu da dahil birçok hizmeti ücretsiz bir şekilde sağlamaya çalıştıklarını aktaran Ngadjole, "Özellikle ücretsiz sağlık hizmeti sağlamak çok önemli. Bu, insanların herhangi bir mali engelle karşılaşmadan sağlık tesisine erken gelmeleri demek." diye konuştu.


Kremlin: Telegram'ın kurucusu Durov'un neyle suçlandığını bilmiyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Telegram’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasına ilişkin yorum yapmak için erken olduğunu belirterek, "Durov'un tam olarak neyle suçlandığını henüz bilmiyoruz." dedi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Ukrayna ordusunun Kursk’a yönelik saldırısına yanıt vermek zorunda olduklarına işaret eden Peskov, "Elbette, bu tür düşmanca eylemler uygun bir yanıt vermeden bırakılamaz. Yanıt kesinlikle olacaktır." diye konuştu.

Kursk saldırılarının, Rusya ile Ukrayna arasındaki gizli müzakereleri etkilediğine yönelik iddiaları da yalanlayan Peskov, "Müzakere yoktu ve müzakere konusu şu anda önem düzeyini kaybetti." dedi.


Putin, enflasyon konusunda Rus hükümetini ve Rusya Merkez Bankasını uyardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enflasyonla sistematik bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "Hem hükümetin hem de Rusya Merkez Bankasının dikkatini bir kez daha çekiyorum, enflasyonu azaltmak için eşgüdümlü eylemlerin verimliliğini artırmak gerekiyor." dedi.

Putin, başkent Moskova’da Rus yetkililerle ülkedeki ekonomik gelişmelere dair toplantı yaptı.

Rusya Merkez Bankasının enflasyonu düşürmek için faiz artırımına gittiğini anımsatan Putin, buna rağmen şirket ve tüketici kredilerinin artmaya devam etmesini "garip" bulduğunu söyledi.

Kredilerdeki artışın da enflasyon oranının yükselmesine neden olduğuna işaret eden Putin, "Mali sektördeki hızlı gelişimin olumsuz sonuçları son derece önemli, bu hassas bir konu." dedi.

Putin, enflasyonla mücadelede atılması gereken adımları değerlendirerek, "Mal ve hizmet arzını artırarak her şeyden önce enflasyonla sistematik olarak mücadele edilmesi gerektiği açıktır. Hem hükümetin hem de Rusya Merkez Bankası'nın dikkatini bir kez daha çekiyorum, enflasyonu azaltmak için eşgüdümlü eylemlerin verimliliğini artırmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.


İsrail: ABD, Gazze'ye saldırılar için 50 bin tondan fazla askeri teçhizat verdi

İsrail, ABD'nin 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlatılan saldırılar için şimdiye kadar 50 bin tondan fazla askeri teçhizat sağladığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD ile İsrail arasındaki işbirliği çerçevesinde şu ana dek İsrail'e gelen askeri teçhizat 500 askeri uçak ve 107 deniz sevkiyatı aracılığıyla gerçekleştirildi. Söz konusu askeri uçaklar ve deniz sevkiyatlarıyla şu ana dek 50 bin tondan fazla askeri ekipman İsrail'e ulaştırıldı. Gönderilen askeri destekte zırhlı araçlar, askeri mühimmat ve cephanenin yanı sıra kişisel koruyucu donanım ve tıbbi ekipman da yer aldı.


Pakistan'ın Belucistan bölgesindeki ayrılıkçıların saldırılarda en az 33 kişi öldü

Pakistan'ın en büyük bölgesi Belucistan'daki ayrılıkçı militanların polis karakolları, demiryolu hatları ve otoyoldaki araçlara düzenlediği saldırılarda en az 33 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırılar, etnik ayrılıkçı militanların son yıllardaki en geniş çaplı saldırısı oldu.

Kaynak bakımından zengin olan güneybatı bölgesinin Pakistan'dan ayrılmasını isteyen militanların ayaklanmaları onlarca yıldır sürüyor. Bölgede Çin'in stratejik liman, altın ve bakır madeni gibi çeşitli büyük projeleri bulunuyor.

Yetkililerin açıklamasına göre, Belucistan'daki saldırı sırasında otoyoldaki otobüsler ve mal taşıyan kamyonlar hedef alındı ve on araç ateşe verildi.

Demiryolları yetkilisi Muhammad Kashif'in açıklamasına göre, Pakistan ve İran arasındaki demiryolu hattı ve bölge başkenti Quetta'yı ülkenin geri kalanına bağlayan demiryolu köprüsü saldırılarda patlayıcılarla hedef alındı.

Militan örgüt Belucistan Özgürlük Ordusu (BLA), gazetecilere e-posta ile gönderdiği bildiride saldırıların sorumluluğunu üstlendi.


İsrailli aşırı sağcı Bakan, Mescid-i Aksa'da sinagog inşa etmek istediğini söyledi

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi.

İsrail Ordu Radyosu'na konuşan Ben-Gvir, mevcut politikanın Yahudilerin Mescid-i Aksa'da "ibadet etmesine izin verdiğini" iddia etti.

Habere göre, "Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa eder misiniz?" şeklindeki soruya Ben-Gvir, "Evet" cevabını verdi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Ben-Gvir'in ifadeleri sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini savundu.


Telegram: Fransa'da tutuklanan Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok

Mesajlaşma platformu Telegram, hafta sonunda Paris'te tutuklanan Rusya doğumlu kurucusu Pavel Durov'un saklayacak bir şeyi olmadığını, platformun kötüye kullanılmasından sahibini sorumlu tutmanın absürd bir suçlama olduğunu belirtti.

Telegram'ın CEO'sunun tutuklanmasının ardından Rusya, haklarını kullanması için Durov'a izin verilmesi gerektiği yönünde Fransa'ya uyarıda bulunurken sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk da Avrupa'da ifade özgürlüğünün saldırı altında olduğunu söyleyerek eleştiride bulundu.

Rusya, Ukrayna ve eski Sovyet cumhuriyetleri başta olmak üzere yaklaşık 1 milyar kişi tarafından kullanılan Telegram tarafından yapılan kısa açıklamada, tutuklama hakkında ayrıntı verilmedi ancak Dubai merkezli şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğu, platform üzerinde yayılan içeriklere müdahale politikasının "endüstri standartları dahilinde olduğu ve sürekli geliştiği" ifade edildi.

Açıklamada, "Telegram'ın CEO'su Pavel Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'da sık sık seyahat ediyor. Bir platformun veya sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçma" denildi.

Bir Fransız polis kaynağı, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) çifte vatandaşı Durov'un içeriklere müdahalede bulunmayarak Telegram üzerinden suç işlenmesine zemin hazırladığı ve polis ile işbirliği yapmadığı gerekçesiyle tutuklandığını ifade etti.


Rus bombardıman uçaklarının havalanması nedeniyle Ukrayna genelinde sirenler çalmaya başladı

Rusya'ya ait Tu-95 tipi bombardıman uçaklarının havalanması nedeniyle Ukrayna genelinde hava saldırısına karşı uyarı sirenlerinin çalmaya başladığı bildirildi.

Kiev Şehri Askeri İdaresinin Telegram kanalından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusuna ait Tu-95 tipi savaş uçağından seyir füzesi fırlatma tehdidi dolayısıyla ülke genelinde sirenlerin çaldığı belirtildi. Ukrayna'daki çeşitli Telegram kanallarından Harkiv, Mikolayıv, Dnipro ile Vinnitsa bölgelerinde yaşayan insanlara sığınaklara inme çağrısı yapıldı.

Harkiv Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Sinegubov ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun Harkiv'e saldırı düzenlediğini duyurdu. Ukrayna basını da ülkenin bazı bölgelerinde patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.


Galatasaray, Şampiyonlar Ligi bileti için Young Boys'u konuk edecek

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu rövanş maçında yarın İsviçre'nin Young Boys takımını ağırlayacak.

RAMS Park'ta yapılacak maç, saat 22.00'de başlayacak. Müsabaka, TRT 1 ve Tabii platformundan yayımlanacak.

Trendyol Süper Lig'de geçen sezon 102 puan toplayarak rekor kıran sarı-kırmızılı takım, üst üste 2, toplamda da 24. kez şampiyonluğa ulaştı. Galatasaray, ülke puanı gereği şampiyon olmasına rağmen UEFA Şampiyonlar Ligi'ne play-off turundan başladı.

İsviçre Süper Ligi'nde geçen sezon şampiyonluk sevinci yaşayan Young Boys da "Devler Ligi"ne bu turda dahil oldu.

İki takım arasında İsviçre'de yapılan turun ilk maçını Young Boys 3-2 kazandı. Galatasaray, 36 takımlı yeni formatıyla oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne girebilmek için 2 farklı galibiyete ihtiyaç duyacak.

Müsabaka 1 farklı sarı-kırmızılı ekibin üstünlüğüyle sona ererse uzatmalara geçilecek. Beraberlikte ve konuk takım galibiyetinde ise turu geçen taraf Young Boys olacak.

Elenen takım yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.


Resmi Gazete'de yayınlandı: Trenlerin yemekli vagonları kiralanacak

Resmi Gazete'de yayımlanan TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü 2024/1103766 nolu ihaleye göre ana hat trenlerin yemekli vagonlarının kiralanması işi ihale edilecek. Tekliflerin kapalı zarf yöntemi ile 06.09.2024 günü saat 14:30'a kadar TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü İhale Komisyonu Başkanlığı'na teslim edilmesi gerekiyor. 

8 Ana hatta hizmet veren yemekli vagonların muhammen bedeli KDV hariç olarak şöyle belirlendi: 

Ankara Ekspresi aylık 25 bin 991 TL, yıllık 599 bin 800 TL.  Güney Ekspresi aylık 37 bin 458 TL yıllık 898 bin 995 TL. Van Gölü Ekspresi aylık 16 bin 746 TL yıllık 401 bin 917 TL. Doğu Ekspresi aylık 57 bin 417 TL, yıllık 1 milyon 378 bin 30 TL. 4 Eylül Mavi aylık 9 bin 543TL, yıllık 229 bin 33TL. İzmir Mavi aylık 50 bin 397 TL, yıllık 1 milyon 209 bin 535 TL. Konya Mavi aylık 42 bin 292 TL, yıllık 1 milyon 15 bin 14 TL, Pamukkale Ekspresi aylık 18 bin 649 TL, yıllık 447 bin 582 TL.


İstanbul'da "Kuyu-20" operasyonunda 11 şüpheli tutuklandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen "Kuyu-20" operasyonunda, organize suç örgütü üyesi 11 şüphelinin tutuklandığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'da elebaşılığını Kani Derici ve Ferit Bilmez'in yaptığı 2 ayrı organize suç örgütüne yönelik "Kuyu-20" operasyonu düzenlendiğini belirtti.

Operasyonda elebaşlarının da aralarında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 11 şüphelinin yakalandığını ve tutuklandığını kaydeden Yerlikaya, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki organize suç örgütleri ve çeteler kazdıkları kuyulara düşecekler. Hangi büyüklükte olursu olsun organize suç örgülerini çökertip, adalete teslim etmeye kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu gerçekleştirilen operasyonda şüphelilerin, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten öldürmeye teşebbüs, tehdit, 6136 Sayılı Kanun'a muhalefet ve mala zarar verme suçlarını işlediklerinin tespit edildiği bilgisini verdi.


Arkadaşının doğum gününe gitmek isteyen kızını öldürdü, cansız bedenini kanepenin içine sakladı

Balıkesir'in Gönen ilçesinde, annesinin kayıp ihbarında bulunduğu genç kız, evindeki kanepenin içinde ölü bulundu, olayla ilgili itirafta bulunan baba tutuklandı. Alınan bilgiye göre, polis ekipleri, Karşıyaka Mahallesi 4016 Sokak'ta yaşayan Hafize Sevilen'in, kızı Eylem Sevilen'in (18) gün içinde eve gelmediği ihbarı üzerine araştırmaya başladı. Ardından başka bir aile yakınının Sevilen'in evindeki kanepenin içinde hareketsiz yattığı bilgisini vermesi üzerine, ekipler Sevilen'i burada buldu. Sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde yaşamını yitirdiği belirlenen Eylem Sevilen'in cenazesi, incelemelerin ardından Gönen Devlet Hastanesi morguna gönderildi. Konuyla ilgili şüpheli baba Murat Sevilen (44), gözaltına alındı. Baba Sevilen'in emniyetteki ilk ifadesinde, kızını arkadaşının doğum gününe gitmek istediği ve bir erkek arkadaşı olduğundan şüphelendiği için elleriyle boğarak öldürdüğünü itiraf  ettiği öğrenildi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı Sevilen, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.


Bartın çevreleri için kuvvetli sağanak uyarısı

Bartın çevrelerinde kuvvetli sağanak uyarısında bulunuldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan tahmine göre, sabah ilk saatlerde Bartın çevrelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.


Ankara'da komşu kavgasında 3 kişi yaşamını yitirdi

Ankara'nın Keçiören ilçesinde komşular arasında çıkan silahlı kavgada 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Yayla Mahallesi 1422. Sokak'ta daha önce de aralarında tartışma yaşanan komşular, gece saatlerinde bilinmeyen bir nedenle tekrar tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle M.E. silahla, komşuları M.Z., M.Ö., M.Z. ve Ş.Z.'ye ateş açtı. Sağlık ekipleri M.Z., M.Ö. ve M.Z.'nin hayatını kaybettiği belirlendi. Ş.Z. ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı. 
 


Kassam Tugayları, Gazze'de İsrail askerlerinin öldürüldüğünü ve yaralandığını duyurdu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda İsrail askerlerini öldürdüğünü ve yaraladığını duyurdu.

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde Kassam Tugayları ile İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandığı aktarıldı.

Kassam Tugayları’nın keskin nişancı ve mayınlı saldırılarında İsrail ordusu saflarında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

Ölü ve yaralı askerlerin tahliyesi için İsrail ordusuna ait helikopterin bölgeye iniş yaptığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Kassam Tugayları’nın, Gazze kentinin Tel el-Hava mahallesinde bulunan yüksekokul çevresinde bir İsrail askerini keskin nişancı ile vurduğu ifade edildi.


Reuters, bir personelinin Ukrayna'da hayatını kaybettiğini duyurdu

İngiliz haber ajansı Reuters, Ukrayna'daki ekibinde güvenlik danışmanı olarak görev yapan Ryan Evans'ın, konakladığı otelde füze saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Reuters'tan, Ukrayna'daki haber ekibinin bir parçası olan güvenlik danışmanı Ryan Evans'a ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Evans'ın dün Ukrayna'nın Kramatorsk kentinde bir otelde konakladığı sırada, füze saldırısında vurularak hayatını kaybettiği belirtildi.

Reuters ekibinden iki gazetecinin hastaneye kaldırıldığı ve birinin durumunun ağır olduğu aktarılan açıklamada, "Diğer üç meslektaşımıza ise ulaşıldı ve güvendeler." ifadesi kullanıldı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU