Sudan ordusu Hartum'da HDK’ye karşı önleyici saldırı düzenlediğini duyurdu

Çatışmanın her iki tarafı da ağır bombardımana maruz kaldı

18 Haziran 2019 tarihinde Sudan'ın başkenti Hartum'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) üyeleri (Arşiv - Reuters)

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), üst üste ikinci gün birbirlerinin kontrolündeki bölgelerde ağır bombardımana devam etti. Söz konusu bombardımanlar, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir ile Omdurman şehrinin doğu ve kuzey kesimlerinde çok sayıda sivilin öldürülmesi ve yaralanmasına, ayrıca altyapı ve evlerin tahrip edilmesine neden oldu.

Savaşan iki taraf arasındaki temas bölgeleri doğrudan çatışmalara sahne olmadı. Ancak ordu yaptığı açıklamada, zırhlı kuvvetlerinin Hartum'daki Zırhlı Kuvvetler Komutanlığı'na komşu bir mahallede önleyici bir saldırı gerçekleştirdiğini ve HDK'ye insan ve maddi kayıplar verdirdiğini bildirdi.

Ordu resmi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, zırhlı kuvvetlerin ‘istihbarat bilgileri’ temelinde Zırhlı Kuvvetler Komutanlığı'na komşu ed-Doha mahallesinde önleyici bir saldırı gerçekleştirdiğini ve ordunun ‘Daklu terörist milisleri’ (HDK Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu ve kardeşine atıfta bulunuyor) olarak adlandırdığı milisleri bozguna uğratarak onlarcasını öldürdüğünü ve onlara ait bir T-55 tankını imha ettiğini belirtti.

Yerel kaynaklara göre dün (Çarşamba) sabah Sudan ordusuna ait savaş uçakları el-Faşir kentindeki yerleşim bölgelerini hedef alarak çok sayıda sivili öldürdü ve bazılarını da yaraladı. Öte yandan basında yer alan haberlerde HDK’nin Kerri bölgesini yoğun bir şekilde bombaladığı, ordunun kontrolünde olan ve Kerri askeri bölgesi ile askeri havaalanını da içeren bu bölgedeki bazı yerleşim yerlerine top mermilerinin düştüğü belirtildi.

Ordu Sözcüsü, basında çıkan ‘ordunun Çin menşeli K8 uçaklarını Mısır üzerinden temin ettiği’ yönündeki haberleri yalanlayarak, savaş başlamadan önce bu uçaklardan filolarında bulunduğunu ve bunları Çin'den temin ettiklerini bildirdi. Sözcü ayrıca, bunların eğitim uçağı olduğunu ve bu tür uçakları temin etmek için herhangi bir dost ülkenin yardımına ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

Karşılıklı bombardıman sonucunda her iki taraf da diğerine ağır kayıplar verdirdiğini iddia ediyor.

Ordu destekçileri sosyal medyada, hava saldırılarının HDK'nin orta ve kuzey Sudan'daki ihlallerine karşılık olarak ‘milis kuluçka merkezleri’ olarak adlandırdıkları bölgeleri hedef aldığını ifade eden paylaşımlarda bulundu. Ancak yerel kaynaklara göre son saatlerdeki hava saldırılarının bir kısmı el-Faşir'de ordu ve müttefik silahlı hareket güçlerinin ya da ‘ortak güçler’ olarak adlandırılan güçlerin kontrolü altındaki bölgeleri hedef aldı. Görgü tanıkları, savaş uçakları tarafından atılan varil bombalarının el-Faşir'de ordu ve ortak güçler tarafından kontrol edilen en-Nasr mahallesine isabet ettiğini, bunun da ölüm ve yaralanmalara yol açtığını söyledi.

Darfur'daki ed-Dain, el-Faşir ve et-Tuveyşe ile Sudan'ın merkezindeki el-Hasahisa'yı hedef alan hava saldırılarının sonuncusunda, ed-Dain'deki hastanenin bombalanması sonucu 15 kişinin öldüğü bildirildi. Şarku’l Avsat’ın Sudan Tribune internet sitesinden aktardığına göre, Kuzey Darfur'daki et-Tuveyşe şehrine yönelik hava bombardımanında en az on kişi öldü ve 15 kişi yaralandı. El-Faşir şehrindeki el-Vahde mahallesine yönelik bombardıman sonucunda da çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. HDK’nin el-Faşir'de nüfusun yoğun olduğu bölgeleri hedef alan topçu ateşiyle karşılık verdiği, bunun da ölüm ve yaralanmalara yol açtığı ifade edildi.

HDK’nin birkaç aydır el-Faşir'i kuşatması ve askeri üssü ve şehri kontrol eden ordu ve müttefik güçlere karşı şiddetli çatışmalara girmesi yüzlerce sivilin ölümüne neden olurken, yaklaşık yarım milyon kişi de çatışmalardan kaçarak şehirden göç etmek zorunda kaldı.

Ayrım gözetmeyen hava bombardımanı nedeniyle gerçekleşen sivil ölümleri sadece Darfur eyaletinin şehirleriyle sınırlı kalmadı. El-Hasahisa şehri de çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bir hava saldırısına sahne oldu. Öğretmenler Komitesi'ne göre Hartum'da savaş uçakları Omdurman'ın Umbada bölgesinde bir öğretmenin evini hedef alarak ailesinin tüm üyelerini öldürdü ve kendisini de ağır yaraladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

DAHA FAZLA HABER OKU