"Japon ev kadınları" Türk Lirasına geri dönüyor

Veriler, Türk lirasının yen karşısında değer kazanmasına yönelik pozisyonların 5 Ağustos’tan itibaren yüzde 4 artışla 655.539 kontrata çıktığını gösterdi

Fotoğraf: Reuters

Japonya’daki bireysel yatırımcılar da yavaş yavaş Meksika pezosu ve Türk lirası gibi yüksek getirili para birimlerine geri dönmeye başladı.

Tokyo Financial Exchange’in Click 365 platformundaki verilere göre, pazartesi itibarıyla Meksika pezosu ve Türk lirası karşısında yendeki net kısa pozisyonlar en son 2 Ağustos’ta görülen seviyelere yükseldi.

Veriler, Türk lirasının yen karşısında değer kazanmasına yönelik pozisyonların 5 Ağustos’tan itibaren yüzde 4 artışla 655.539 kontrata çıktığını gösterdi. Söz konusu kontratlar 5 Ağustos’ta carry işlemlerinin çözülmesiyle yüzde 17 düşmüştü.

Japon yeni borçlanarak yüksek getirili ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı öngören carry trade pozisyonları Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 31 Temmuz’da ikinci kez faiz artırmasının ve Japon yeninin değer kazanmasının ardından çözülmeye başlamıştı.

Tokyo’daki Traders Securities’den Yoshio Iguchi, bireysel yatırımcıların carry işlemlerine geri dönmesinin “yaralarının zaman geçtikçe iyileştiğini” gösterdiğini, ancak toparlanmanın yavaş olduğunu çünkü “yatırımcıların piyasaya temkinli bir şekilde geri döndüğünü, kaldıracı düşük ve riski kontrol altında tuttuğunu” söyledi.

“Japon ev hanımları” yüksek faizli Türk tahvillerini tercih eden yatırımcıların sembolik ismi

“Japon Ev Hanımları” 2000'li yılların başında, ülkelerinde sıfır faize yakın borçlanabildiklerinden, yatırımlarında da yüksek faizli Türk tahvillerini tercih eden yatırımcıların sembolik ismi.

Yatırımcıların bireysel ağırlıklı olmasıyla Financial Times'ın tabiriyle "Bayan Watanabe" olarak anılıyor. Kimonolu kadınlarla sembolize edilse de Türk varlıklarına olan ilgileri dönem dönem gelişmekte olan diğer ülkelerle yer değiştirerek sürüyordu. 

Faizlerin yüksek, döviz kurlarının düşük olduğu dönemlerde Borsa İstanbul'da hisse senedi, TL tahvil ve bono işlemleriyle 'carry trade' yani ülkeler arası faiz oranı farklılıklarından kâr elde etmek amacıyla yapılan işlemlerini sürdürüyorlardı. Bu da 'Japon Ev Hanımları' tabirini kalıcı kılıyordu.

 

Independent Türkçe, Bloomberght

DAHA FAZLA HABER OKU