ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Ortadoğu turundan ateşkes çıkmadı

"Hamas ve İsrail arasındaki ciddi anlaşmazlıklar sürüyor"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480'i çocuk, 10 bin 980'i kadın 40 bin 173 Filistinli öldürülürken, 92 bin 857 kişi yaralandı (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ortadoğu'daki temaslarında Gazze savaşını sonlandıracak bir ateşkes anlaşmasına varılamadı. 

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaşta 9. kez Ortadoğu turuna çıkan Blinken, İsrail'in yanı sıra müzakerelerde arabuluculuk yapan Mısır ve Katar'ı ziyaret etti.

Blinken, dün ABD'ye dönmek üzere Katar'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Tel Aviv'le Hamas arasında esir takası ve ateşkes mutabakatının gelecek günlerde sağlanması gerektiğini belirterek, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi. 

Bir an evvel anlaşma sağlanmasını istediklerini belirten Blinken, şu ifadeleri kullandı: 

Esirlerin sağlığı tehlikede. Zaman önemli çünkü Gazze'de her gün kadın, çocuk ve erkekler acı çekiyor. Yeterli gıdaya, ilaca ulaşamıyor. Başlatmadıkları ve durduramayacakları bir çatışmada yaralanma ve ölme riskleri bulunuyor. Zaman önemli çünkü her geçen gün bölgede gerilimin tırmanma riski var.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı El Sani'den de Gazze'deki çatışmaların en kısa sürede durdurulmasına yönelik mesajlar geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşmesinin ardından Tel Aviv'in Gazze'de ateşkes ve esir takasına ilişkin Hamas'la "uyuşmazlıkları gideren" bir geçiş anlaşmasını onayladığını duyurmuştu. 

Diğer yandan Blinken, İsrail'in geçen haftaki görüşmelerde kabul ettiğini savunduğu ateşkes taslağındaki şartları açıklamamıştı. Bakan, Hamas'ın da bu anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini söylemişti. 

Fakat Hamas yetkilisi Osama Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın mayısta sunduğu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) desteklediği anlaşmayı kabul ettiklerini belirterek, Netanyahu'yu yeni talepler ortaya koyup süreci zora sokmakla eleştirmişti.

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), bu gelişmeler göz önüne alındığında Blinken'ın Ortadoğu temaslarında "somut bir kazanım elde edilemediğini" yazıyor. 

Amerikan haber ajansı AP de Hamas ve İsrail cephesindeki ciddi anlaşmazlıkların giderilemediğine dikkat çekiyor.
 


Ateşkes görüşmelerindeki anlaşmazlıkların başında Gazze Şeridi'yle Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nun işgali geliyor. Tel Aviv, kuvvetlerini Philadelphia Koridoru'nda tutmak isterken, Mısır ve Hamas tüm İsrail askerlerinin buradan çekilmesini talep ediyor. Bu meseleyle ilgili henüz mutabakat sağlanamazken, ateşkes müzakerelerinin bu hafta Kahire'de devam etmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, New York Times, AP, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU