Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Edirne'de çuvallar içinde bulunan ölü köpeklerle ilgili 4 kişi gözaltına alındı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde çuvallar içinde ölü köpekler bulunmasına ilişkin 4 şüpheli yakalandı.

Alınan bilgiye göre, ilçede vahşi depolama alanında çuvallarda ölü köpeklerin bulunmasının ardından soruşturma başlatıldı.

Bu kapsamda İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç Araştırma timlerinden oluşturulan özel ekip, bölgedeki kameraların kayıtlarını tek tek inceledi.

Ekiplerin titiz çalışması sonrası 4 şüpheli gözaltına alındı.

Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.


Hizbullah, İsrail sınırındaki hedefleri vurdu

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyindeki yasa dışı Şamir yerleşimine ve Hirbet Maar askeri üssüne saldırı düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, yeni yasa dışı yerleşim birimi Şamir'in İsrail'deki hedefler arasına dahil edildiği ve buranın ilk defa katyuşa füzesiyle hedef alındığı belirtildi.

Söz konusu saldırının, İsrail'in, başta Mercayun olmak üzere Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalara düzenlenen saldırılarına misilleme olarak düzenlendiği kaydedildi.

Hizbullah'tan yapılan bir diğer açıklamada ise İsrail'in kuzeyindeki Hirbet Maar askeri üssüne kamikaze insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendiği aktarıldı.

Açıklamada, saldırının düşman mevzilerini "tam isabet" hedef aldığı dile getirildi.

İsrail'deki Kanal 12 Televizyonu ise Lübnan'dan atılan bir füzenin Şamir yerleşiminde açık alana düştüğü ve burada yangın çıkmasına neden olduğu bilgisini geçti.


Rusya'da uzun menzilli bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, İrkutsk bölgesinde Tu-22M3 bombardıman uçağının düştüğünü, mürettebatın kurtulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İrkutsk bölgesinde planlı uçuş yapan uzun menzilli Tu-22M3 bombardıman uçağının düştüğü belirtildi.

Mürettebatın fırlatma koltuğunu kullanarak kurtulduğu ve hayatta olduğu bilgisi verilen açıklamada, "Uçak ıssız bir bölgeye düştü. Uçağın düştüğü yerde hasar yok. İlk bilgilere göre, kaza teknik nedenlerden dolayı meydana geldi." ifadesi kullanıldı.


Türkiye'yle Irak arasında güvenlik işbirliği mutabakatı imzalandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik işbirliği ile terörle mücadeleye dair mutabakat zaptı imzalandığını, bunun tarihi önemde olduğunu duyurdu.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ise imzalanan güvenlik zaptıyla ilgili "Bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır" dedi.


Lukaşenko: Sınırlarımıza girilmediği sürece nükleer silah kullanmayacağız

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, çevre ülkeler Belarus sınırlarına girmediği sürece nükleer silah kullanmayacaklarını bildirdi.

Lukaşenko, Rus devlet televizyonu Rossiya kanalına verdiği röportajda, ülkede bulunan nükleer silahları kullanmak için "kırmızı düğmeye" basmaya hazır olup olmadığı sorusunu cevapladı.

Nükleer silahlarla ilgili olarak her tarafta "kırmızı düğmeye" zaten basıldığını söyleyen Lukaşenko, "Belarus ve Rusya çevresi boyunca bu kırmızı düğmelere çoktan basıldı. Geriye kalan tek şey 'en kırmızı' olana basmak." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu tür kararları alırken, ahlaki olarak bunun hakkında konuşmalarının uygun olmayacağını vurgulayan Lukaşenko, "Belarus'ta taktik nükleer silahlar ortaya çıktığında, onlara (dışardaki rakiplerimize) doğrudan söyledim: Siz devlet sınırlarımıza adım atana kadar hiçbir silah kullanmayacağız. Burası Belarus-Rusya Birlik Devleti sınırıdır." ifadelerini kullandı.


CHP lideri Özgür Özel'in ayağı kırıldı

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ayağının kırıldığını açıkladı.

Başarır şunları söyledi:

Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel bugün burada olmayı çok istiyordu ama ayağında basit bir kırık oluştu. Yarından sonra büyük ihtimalle doktorların gözetiminde ortopedik bir yardımla yürüyebilecek. Buradan da bir kez daha iletiyoruz: Filistin halkının, Filistin devletinin bağımsızlığını ve işgalci İsrail’in bu tutumunu kınıyoruz. Bunları aslında kendisi söyleyecekti ama böyle bir kaza oldu. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Sabah konuyu söyleyecektik ama toplantı önemli olduğu için toplantıdan sonra açıklamayı doğru buldum.

Başarır, Özel’in TBMM Genel Kurulu’nun 16 Ağustos Cuma günü saat 14.00’te Can Atalay gündemiyle yapacağı olağanüstü toplantıya katılıp katılmayacağı yönündeki soruya ise şöyle yanıt verdi:

Ona da katılmayı çok istiyor ama dediğim gibi doktorlar buna yarın karar verecek. Destek alarak da olsa gelmek istiyor ama doktorların vereceği bir karar. O yüzden buna doktorlara bırakıyoruz şimdilik. Kaza sonucu oluştu. Trafik kazası değil.

 


Amasya'da HES alanında heyelan

Amasya'nın Taşova ilçesinde bulunan Yaprak Hidroelektrik Santrali (HES) alanında meydana gelen heyelan hasara yol açtı. Dün gece saatlerinde merkeze bağlı Kavaloluğu köyü sınırlarındaki Gök Deresi üzerinde bulunan HES alanında heyelan meydana geldi. İşçilerin istirahat saatinde yaşanan heyelanda yaralanan olmazken, santralin su kontrol odaları ve su iletim boruları zarar gördü. Heyelanın ardından HES sahasındaki çalışmalar herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için durduruldu. Amasya Valiliğinden yapılan açıklamada, yaşanan olay nedeniyle hasar gören su iletim boruları dışında herhangi bir zarar ve kaybın söz konusu olmadığı, muhtemel durumlara karşı tüm tedbirlerin alındığı bildirildi.

Açıklamada, "Yaşanan heyelan herhangi bir yerleşim yeri için bir risk oluşturmuyor. Hasarın giderilmesi için Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün koordinasyonunda uzman ekiplerimizle gerekli incelemeler titizlikle yürütülmektedir" ifadelerine yer verildi.


Papa, Gazze'de ateşkes çağrısını yineledi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, saldırıların sürdüğü Gazze'deki insani durumu endişeyle takip ettiğini belirterek, çatışmanın genişlememesi için her türlü çabanın gösterilmesi ve ateşkes için müzakere yolunun izlenmesi çağrısında bulundu.

Papa, Katoliklerin her yıl 15 Ağustos'ta kutladığı Hz. Meryem'in Göğe Yükseliş Yortusu sebebiyle Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan ofisinin penceresinden geleneksel duasını etti.

Papa Franciscus, duanın ardından yaptığı konuşmada, Ukrayna'yı, Orta Doğu'yu, Filistin'i, İsrail'i, Sudan'ı ve Myanmar'ı düşündüğünü söyledi.

Orta Doğu'daki gelişmelere ayrıca değinen Papa, "Gazze'deki insani durumu endişeyle takip etmeye devam ediyorum. Bir kez daha tüm cephelerde ateşin kesilmesini, rehinelerin serbest bırakılmasını, bitkin durumdaki halka yardım edilmesini talep ediyorum. Herkesi çatışmanın genişlememesi için her türlü çabayı göstermeye ve bu trajedinin bir an önce sona ermesi için müzakere yolunu izlemeye teşvik ediyorum. Unutmayalım ki savaş bir yenilgidir." ifadelerini kullandı.

Papa, konuşmasının son bölümünde orman yangınlarıyla mücadele eden Yunanistan'da olaydan etkilenenler için dua ettiğini belirtti.


Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin ile görüştü

Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşımda, "Bakanımız Hakan Fidan, Ankara'da Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi" ifadesine yer verildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı'nın bugün Ankara'da yapılacağını bildirmişti.

Irak heyetinin Türkiye'yi ziyareti vesilesiyle Ortak Planlama Grubu'nun ilk toplantısının da Dışişleri Bakanı Fidan ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin'in eş başkanlıklarında Ankara'da düzenleneceği belirtilmişti.


DEM Parti'li Gergerlioğlu: İsrail'e karşı Filistin'deki tüm gruplar bir araya gelmeli

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Soykırımcı İsrail'e karşı Filistin'deki tüm grupların bir araya gelmesi gerekiyor." dedi. Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD kongresinde defalarca ayakta alkışlandığını anımsatan Gergerlioğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın milletin temsil edildiği Meclise gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, "Bu, tarihin utanç tablosuydu, şimdi biz de Mahmud Abbas'ı alkışlayacağız. Mahmud Abbas'ın soykırıma uğrayan bir halkın temsilcisi olarak gönlümüzde önemli bir yeri var. Son derece önemli bir ziyaret." diye konuştu.

Hamas ile Filistin Devleti arasında bazı sorunlar olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, şunları kaydetti:

Soykırımcı İsrail'e karşı Filistin'deki tüm grupların bir araya gelmesi gerekiyor. Birbirlerinden ayrı, parçalanmış ve uzak durdukları müddetçe soykırımcı İsrail ve destekçileri bu halkı katletmeye devam edecek. Bir an evvel ateşkesin sağlanmasını ve kalıcı barışın sağlanmasını, Filistin halkının haklarının iadesini istiyoruz. Bir devlet başkanı olarak Mahmud Abbas'tan Filistin halkı arasındaki tüm ayrılıkları, geçmişteki kötü üzücü hatıraları bir tarafa bırakarak sorunları çözmesini istiyoruz. Bu son derece önemli çünkü Filistin halkının geleceği mevzubahis.

Anayasa Mahkemesinin Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin yarın Meclis'te gerçekleşecek görüşmeye de değinen Gergerlioğlu, daha önce kendisinin de Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olduğunu söyledi. Can Atalay'ın da aynı hukuki süreçle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, Atalay'ın tahliye olarak Meclis'teki görevine dönmesi gerektiğini kaydetti.


Düzce'de antik kentte 1800 yıllık büst bulundu

Düzce Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar giden bölgede, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında, belediyenin destekleriyle başlatılan arkeolojik çalışmalar 2019'dan bu yana sürdürülüyor. Kazı çalışmaları sırasında tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos'a ait olduğu sanılan 1800 yıllık portre büste rastlandı.

Tiyatronun batı girişlerinin önünde yapılan kazı çalışmalarında bulunan yaklaşık 56 santimetre yüksekliğindeki ve 50 santimetre genişliğindeki portre büst, kıvırcık ve bukleli saç biçimiyle dikkati çekiyor. Büst, her bir tutamın diğerlerinden farklı olarak kendi içine kıvrılması nedeniyle Antoninler döneminin ayrıntılı stilini yansıtıyor. Ayrıca büst, sakallı ve bıyıklı bir yüzü, omuz kısmında ise kıvrımlı bir kumaş parçası örtüsünü betimliyor. Büstün, İmparator Hadrian döneminde imparator rahipliği yapmış olan, aynı zamanda tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos'a ait olabileceği düşünülüyor


Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsü için küresel acil durum

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkıp komşu ülkelere de yayılmasının ardından maymun çiçeği virüsü için iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti. Acil durum komitesi dün, salgınının "endişe verici bir uluslararası halk sağlığı acil durumu" (PHEIC) olup olmadığı konusunda konusunda DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a tavsiye vermek üzere toplandı. Ghebreyesus, "Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açık" dedi. Küresel halk sağlığı acil durumu (PHEIC) statüsü, DSÖ'nün en yüksek uyarı seviyesi ve bir hastalığı kontrol altına almak için araştırma, fonlama, uluslararası halk sağlığı önlemleri ile iş birliğini hızlandırmayı amaçlıyor. Yakın temas yoluyla yayılan maymun çiçeği virüsü genellikle hafif seyrediyor ve nadir durumlarda ölümcül oluyor. Virüs grip benzeri semptomlara yol açıyor.


"Kuyu-17" operasyonunda organize suç örgütü üyesi 15 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adana'da organize suç örgütüne yönelik düzenlenen "Kuyu-17" operasyonunda 15 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Adana merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonlarda elebaşılığını Ahmet Kurt'un yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirtti. Operasyon kapsamında Kurt'un da arasında olduğu 15 şüphelinin yakalandığı bilgisini veren Yerlikaya, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek." ifadelerini kullandı.

Şüphelilerin, "nitelikli yağma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "silahla tehdit" ve "6136 sayılı Kanuna Muhalefet" suçlarını örgütlü olarak işlediklerinin tespit edildiğini aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:

Şüphelilerin, kurdukları sözde mahkemelerde mağdurlara ceza vererek taşınır/taşınmaz mallarına el koydukları, tehdit, cebir, şiddet ve şantaj ile el koydukları malları başkasının üzerine zorla geçirdikleri ve bundan komisyon aldıkları belirlendi. Operasyonlar sonucu av tüfekleri, çok sayıda alacak verecek defteri, mağdurlarla yapılan satış anlaşmaları ve mağdurların haklarından feragat ettiğine dair zorla doldurtulmuş dilekçeler ele geçirildi. Adana Yumurtalık Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum.



İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi: Philadelphia Koridoru'na ilişkin tüm seçenekleri hazırlıyoruz

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordusunun Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'na ilişkin siyasi düzeyin bu konudaki kararına bağlı olarak tüm seçenekleri hazırladığını duyurdu. Filistin-Mısır sınırında 14 kilometre uzunluktaki Philadelphia koridoru, Hamas'ın yeniden gücüne kavuşması gibi bir sorunu içerdiği için bunun ülkesi için önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Halevi, "siyasi düzeyde kararlaştırılan her şey için seçenekleri hazırlıyoruz" dedi.

"Siyasi düzey, Koridorda kalmaya karar verdiğinde burada nasıl güçlü bir şekilde kalacağımızı bileceğiz." diyen Halevi, ancak kontrol ve gerektiğinde müdahale etme kararı verildiğinde bunun da nasıl yapılabileceğinin hazırlandığını vurguladı. Son haftalarda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik savaş için bir ateşkes ve esir takası konularında herhangi bir anlaşmada ordusunun Philadelphia Koridoru'nda kalması şartını öne sürmeye başladı.

Buna karşılık Hamas Hareketi ise, ateşkes ve esir takasına ilişkin herhangi bir anlaşma için temel şart olarak Philedephia Koridoru ve Refah Kapısı'nın da içinde olduğu Gazze Şeridi'nden İsrail'in tamamen çekilmesi konusunda ısrar ediyor. Öte yandan İsrail resmi televizyon kanalı KAN ise Halevi'nin Philedelphia Koridoru'na dair açıklamalarının "İsrail'in son günlerde konuyu ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan arabulucularla gizli görüşmelerde ele aldıktan sonra" yapıldığını iddia etti. Konuya ilişkin arabulucuların herhangi birinden henüz bir açıklama yapılmadı.


Muğla'da ev sahibinin dairesini yaktığı iddia edilen kiracı tutuklandı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde ev sahibinin dairesini yaktığı iddiasıyla gözaltına alınan kişi tutuklandı.

İlçede dün 4 katlı binanın üst katındaki yangını çıkardığı ileri sürülen kiracı S.K, polis ekiplerinin çalışmasının ardından gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Taşyaka Mahallesi Şehit Ali Büyükiskilip Caddesi'nde, dün 4 katlı binanın üst katında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülmüştü.

Yangının, dairenin tahliye edildiği sırada kiracının balkondan içeriye yanıcı madde atması sonucu çıktığı iddia edilmiş, yangını çıkardığı öne sürülen kiracının yakalanması için çalışma başlatılmıştı.


Mısır ve Suudi Arabistan'dan askeri işbirliğini geliştirme toplantısı

Mısır ve Suudi Arabistan, askeri işbirliği alanları ve faaliyetlerini geliştirmenin yolları konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

Mısır-Suudi Arabistan Ortak Askeri Komite toplantısı 12-14 Ağustos'ta başkent Kahire'de Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Feyyaz bin Hamid er-Ruveyli ile Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Fethi İbrahim Halife başkanlığında gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığının X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, 10. Mısır-Suudi Arabistan Ortak Askeri Komite toplantısında "iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler ile savunma ve askeri alanda ikili işbirliğini geliştirmenin yollarının" ele alındığı belirtildi.

Mısır Ordu Sözcüsü Garib Abdulhafız tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Genelkurmay Başkanı Halife, ülkeyi ziyaret eden Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Ruveyli ile başkent Kahire'deki Savunma Bakanlığında bir araya geldi.

Görüşmede, her iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında pek çok alanda askeri işbirliği ilişkileri başta olmak üzere ortak önemi haiz konular ele alındı.

İki ülkenin genelkurmay başkanlarının başkanlık ettiği Mısır-Suudi Arabistan Ortak Askeri Komitesinin kapanış oturumunda ise askeri işbirliği faaliyetleri, çeşitli askeri alanlarda bilimsel ve eğitimsel deneyimlerin paylaşımı görüşüldü.

Mısır Genelkurmay Başkanı Halife,"Mısır'ın Suudi Arabistan ile sağlam ilişkilerinden gurur duyduklarını" vurgulayarak, "iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin yararına olacak ortak planlar konusunda fikir birliğine varıldığını" kaydetti.

Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Ruveyli de Mısır'ın Orta Doğu'da güvenlik ve istikrarı sağlamak için bölgesel ve uluslararası arenada oynadığı etkili rolden övgüyle söz ederek, iki ülke arasında daha fazla askeri işbirliği yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU