Bilim eğitimine önem veren Çin, elektrikli otomobil sektöründeki liderliği için çok önemli olan batarya kimyası gibi araştırma alanlarında diğer ülkeleri geride bırakıyor.
Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) haberinde, Çin'in ilaçtan insansız hava araçlarına ve yüksek verimli güneş panellerine kadar birçok farklı sektörde atılım gerçekleştirdiğine dikkat çekiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin'in bu ilerlemelerle "II. Dünya Savaşı'ndan bu yana teknoloji alanındaki liderliği elinde tutan ABD'ye meydan okuduğu" ifade ediliyor.
Avustralya devletine ait Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün verilerine göre Çin'deki araştırmacılar, 64 kritik teknolojiden 52'si üzerine yaptıkları çalışmalarla ilgili yaygın atıfta bulunulan makaleler yayımlayarak dünyada bu konuda lider durumda.
Ayrıca son 10 yılda araştırma ve geliştirme projelerine yatırımı üç katına çıkaran Çin, ABD'den sonra bu alanda ikinci sırada.
Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ülkenin gelecek 10 yıldaki ekonomik hedeflerini tayin ettiği 3. Genel Oturumu temmuzda düzenlenmişti.
Çin Eğitim Bakanı Huai Cinpeng, toplantının ardından şunları söylemişti:
Eğitime erişimden eğitimin kalitesini artırmaya geçişi hedefliyoruz. Eğitim reformunu kapsayıcı şekilde yürüterek eğitimin her kademesidnde yüksek kaliteli gelişime öncelik vereceğiz.
Çin Eğitim Bakanlığı'na göre ülkedeki lisans öğrencilerinin çoğu matematik, fen, mühendislik ya da ziraat alanlarında eğitim görüyor. Buna karşılık Amerikalı lisans öğrencilerinin sadece 5'te 1'i ve doktora öğrencilerinin yarısı bu kategorilerde eğitim alıyor.
Elektrikli otomobil sektöründeki hakimiyetini korumak isteyen Çin'de batarya kimyası ve batarya metalurjisine odaklanan 50'ye yakın lisansüstü program var.
NYT'nin aktardığına göre ABD'de "sadece bir avuç akademisyen" bataryalar üzerine çalışıyor.
Haberde, imalatın Çin ekonomisinin yüzde 28'ini oluşturduğuna dikkat çekilirken, ABD için bu oranın yüzde 11'de kaldığına işaret ediliyor.
Elektrikli otomobil sektöründe devlet sübvansiyonları da Çin'de önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Çinli elektrikli otomobil devi CATL'ın kurucusu Robin Zeng, ABD'de elektrikli otomobil akülerini üretecek bir fabrika kurup işletmenin, Çin'dekinin 6 katına mal olduğunu söylüyor.
Independent Türkçe, New York Times, China Daily