Altındağ'da çok sayıda köpeğin öldürüldüğü iddia edildi, belediye iddiaları reddetti

Altındağ'da katledilmiş ve gömülü halde onlarca köpeğin cansız bedeni bulundu. Belediye resmi açıklamayla söz konusu alanın hayvan mezarlığı olduğunu öne sürdü

Fotoğraf: X

Altındağ Belediyesine ait köpek barınağında çok sayıda köpek mezarları bulundu. Bir grup hayvan sever gece yarısı Altındağ Belediyesinin barınağına gizlice girdi. Hayvan Hakları savunucuları dehşet bir manzara ile karşılaştı. Olay yerine jandarma ekipleri geldi.

Hayvan hakları savunucularıyla birlikte Altındağ'a giden DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sosyal medya hesabından, "Niğde Belediyesi’nden sonra şimdi de Ankara Altındağ Belediyesi’nde toplu hayvan mezarları açıldığı ve köpeklerin katledildiği iddiası var. İddia üzerine hayvanseverler, hayvan hakları savunucuları saatlerdir Altındağ’da olay yerindeler, olay yerinde ölmüş hayvan kokusundan durulmadığını aktarıyorlar, katledilmiş gömülü köpeklerin cesetlerini tanıklıkları ile teyit ediyorlar. Bu feryat yaşatmak için, verilen bu mücadele yaşam mücadelesi. Avukatlar da birazdan bölgeye intikal etmiş olacak. Yetkililere ulaşmaya çalışıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Koca daha sonra yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

Dün geceden beri Ankara Altındağ Belediyesi başta olmak üzere hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz. Bütün yetkili makamlar kapı duvar! Yetkililerin ağzını bıçak açmadığı gibi, katliamın sessiz bekçiliğini yapıyorlar. Bu cüreti saraydan gelen katliam fermanından ve evet oyları ile bu katliamın faili olanların işte bu fotoğrafından alıyorlar. Dün gece #Altındağ’da bıçaklanmış, patileri kesilmiş, bağırsakları ortalığa saçılmış, işkenceyle öldürülmüş köpeklerin görüntülerini yaratan da işte bu fotoğraf.

ABB: Barınak bize ait değil

Olayın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), söz konusu barınağın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirten bir açıklama yaptı. ABB, Altındağ Belediyesi'ne bağlı olan barınağın bu olayla ilişkili olduğunu vurgulayarak, yaşanan katliamın sıkı bir şekilde takip edileceğini kamuoyuna duyurdu.

6 gözaltı

İddialar üzerine savcı ve beraberindeki heyet inceleme yapmak üzere hayvan barınağına geldi. Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Emre Çınar’ın aralarında olduğu 6 belediye personeli gözaltına alındı. Gözaltına alınan personeller, ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

"Kanuna uygun" iddiası

Edinilen bilgiye göre, Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifadesi alınan Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü E.Ç, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarının 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca yapıldığını belirtti.

Olayın sosyal medyada iddia edildiği gibi "hayvan katliamı" olmadığını ifade eden E.Ç, "Hayvanlar, farklı zamanlarda alınmış olup, sadece köpek olmayıp, kedi ve küçükbaş hayvan ölüsü de olay yerinde bulunmaktadır. Ölü hayvanların alındığına dair fotoğraflar elimizde mevcut olup delil olarak dosyaya sunmak istiyorum." şeklinde beyanda bulundu.

Geçici bakımevindeki bütün işlemlerin yasalara uygun olduğunu savunan E.Ç, söz konusu hayvanların sahipsiz olduğunu, yapılacak işlemlerin yerel yönetimlerin sorumluluğunda bulunduğunu kaydetti.

E.Ç, belediyenin her türlü hayvan ölüsü ve atığını şikayet üzerine alarak usulüne uygun şekilde bertaraf ettiğini belirtti.

Soruşturma kapsamında ifade alma ve delil toplama işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Altındağ Belediyesinden açıklama

Altındağ Belediyesinden yapılan açıklamada haberde bahsi geçen alanın, belediyeye ait 5 bin metrekare büyüklüğündeki, 150 kapasiteli geçici bakımevinin yakınındaki "hayvan mezarlığı" olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bu mezarlık, gün içerisinde Altındağ sınırlarındaki mahallelerimizde doğal ölümü gerçekleşen ve/veya trafik kazalarına ya da enfeksiyona bağlı sebeplerle ölen sokak hayvanlarının gömüldüğü bir alandır. Altındağ Belediyesi, diğer belediyelerde de olduğu gibi vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine haftalık ortalama 20-25 yaşamını yitiren hayvanları toplamaktadır ve sağlık/ hijyen kurallarına uygun bir şekilde bu alana gömmektedir." ifadelerine yer verildi.

Kamuoyuna "hayvanların parçalanarak öldürüldüğü" şeklinde yansıyan habere ilişkin, "Bölgemizde parçalanmış bir şekilde bulunan bir sokak köpeğinin vatandaşlarımızın ihbarı üzerine ekiplerimizce yerinden alınıp toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde gömülmesinden ibarettir. Söz konusu köpeğin sokaktan alınırken çekilmiş fotoğrafları savcılığa sunulmuştur." bilgisi paylaşıldı.

"Katliam şeklinde lanse edilen haberler tamamen asılsızdır"

Kamuoyunda "katliam" şeklinde lanse edilen haberlerin tamamen asılsız olduğu vurgulanan açıklamada, "Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ankara'da belediyemizle yakın çalışan hayvan hakları dernekleri ve STK'lerin de yakından bildiği üzere, hayvanseverliğiyle tanınan bir belediye başkanıdır." ifadelerine yer verildi.

Tiryaki'nin, seçim beyannamesinde de yer alan, Ankara'nın en büyük ve en modern Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yapımı için göreve geldiği gün talimat verdiği ve barınak projesinin tamamlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bin hayvan kapasiteli 'Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'nin içinde açık ve kapalı padoklar, lohusa barınakları, köpek gezinme ve egzersiz alanları, hayvan hastanesi ve hayvan oteli yer almaktadır. Bu alan köpek eğitim kampüsü olarak da hizmet verecektir. Çok yakında yapımına başlayacağımız Ankara'nın en büyük ve en modern hayvan rehabilitasyon tesisinin projesini hayata geçirme arzusunda olan bir belediyenin katliam yapması düşünülemez.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU