"Zafer yakın" diyen İsrail'i veriler yalanlıyor: Hamas ne durumda?

"Bu savaş ancak siyasi bir çözümle sonlanır"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 39 bin 653'e, yaralıların sayısıysa 91 bin 535'e yükseldi (AFP)

Amerikan medya kuruluşu CNN, İsrail'in "zaferin yakın olduğunu" söylemesine rağmen Gazze savaşına dair verilerin aksini gösterdiğini yazıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde 24 Temmuz'da yaptığı konuşmada "Zafer yakın" demişti.

Ancak CNN, Washington merkezli düşünce kuruluşları Amerikan Girişimcilik Enstitüsü ve Savaş Çalışmaları Enstitüsü'yle yürüttüğü ortak çalışmada elde edilen verilerin, durumun böyle olmadığını ortaya koyduğunu belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunu düzenleyen Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nde toplamda 24 taburu var. 

Araştırmada, 1 Temmuz itibarıyla bu taburlardan sadece üçünün "etkisiz hale getirildiği" belirtiliyor. 

13 taburun düzensiz ve geniş etki yaratamayacak gerilla saldırıları düzenleyebilecek kapasiteye sahip olduğuna, kalan 8 taburunsa İsrail askerleriyle tam kapasite çatışma gücünü koruduğuna dikkat çekiliyor. 

Araştırmada özellikle Gazze'nin kuzeyiyle merkezindeki Hamas taburlarına odaklanıldı. Buradaki 16 taburdan 7'sinin son 6 ay içinde en az bir kez eski gücünü toplamayı başardığına işaret edildi. Kapasitesini geri kazanabilen taburların hepsi Gazze'nin kuzeyinde konuşlanmış durumda. 

Haberde, Gazze'nin güneyinde faaliyet gösterdiği düşünülen 8 Hamas taburuyla ilgili yeterli veri toplanamadığı için bunların araştırmaya dahil edilmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan İsrail Savunma Kuvvetleri, bulguların gerçeği yansıtmadığını öne sürerek "Hamas birliklerinin çoğu dağıtıldı" diyor. CNN, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin yorum talebini reddettiğini aktarıyor.
 


ABD ordusundan emekli Albay Peter Mansoor, "Hamas taburları büyük ölçüde yok edilmiş olsaydı, İsrail güçleri savaşı sürdürmezdi" diyor.

2003-2011'deki Irak Savaşı'nda görev yapan Mansoor, Netanyahu'nun zafer iddiasının gerçekçi olmadığını savunarak şunları söylüyor:

İsrail ordusunun halen Gazze'de olması ve Hamas taburlarını bozguna uğratmaya çalışması, Netanyahu'nun yanıldığını gösteriyor. Hamas'ın savaş güçlerini yeniden oluşturma kabiliyeti azalmadı.

Mansoor, "Bu savaş ancak siyasi bir çözümle sona erecektir. Askeri bir zaferle noktalanmayacaktır" diyor. 

Amerikalı sivil toplum kuruluşu Uluslararası Yardım, Kurtarma ve Destek Ağı'ndan Arwa Damon, Gazze'de hiçbir düzenin kalmadığını belirterek şu değerlendirmeleri yapıyor: 

Giderek artan kanunsuzluk, kasıtlı olarak düzenlendiği hissini veren anarşi, Hamas'ın ya da ona benzer başka bir yapının yeniden ortaya çıkmasına neden olacak.

İsrail ordusundan kimliğinin paylaşılmamasını isteyen üst düzey bir askeri yetkiliyse savaşın "sonsuza dek süremeyeceğini" ifade ederek şunları söylüyor: 

Hamas'ın kafasını çıkardığı her yere gireceğiz. Bu pinpon maçı sonsuza kadar sürebilir mi? Hayır. Toplumumuz bunu kaldıramaz. Bu uluslararası toplum için de geçerli.

 

Independent Türkçe, CNN, AP 

DAHA FAZLA HABER OKU