Haniye suikastı sonrasında Biden ve Netanyahu'nun neler konuştuğu ortaya çıktı

Gergin görüşmede ABD Başkanı, İsrail Başbakanı'na "Palavra sıkmayı bırak" demiş

Ateşkes ve esir takası anlaşmasıyla Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifasını isteyen İsrailliler, gösterilerini sürdürüyor (AP/Arşiv)

Hamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran'da 31 Temmuz'da düzenlenen suikastın ardından İran'ın nasıl bir misilleme yapacağı merakla beklenirken ABD ve İsrail gazeteleri, Joe Biden ve Binyamin Netanyahu arasındaki ilişkinin daha da gerildiğini açıkladı. 

ABD Başkanı'nın, İsrail Başbakanı'nın rehine anlaşması konusunda kendisine yalan söylediğini bu suikasttan sonra fark ettiğini, Haaretz'in Washington'daki kaynağı bildirdi:

Henüz halkın önünde bunu dile getirmese de yaptıkları görüşmede ona açıkça 'Bana palavra sıkmayı bırak' dedi.

Adını ve görevini gizli tutmak isteyen üst düzey ABD yetkilisi, 10 aydır süren Gazze savaşındaki tüm yardımlarına rağmen, Netanyahu'nun kendilerine "nankörce" davrandığını savundu. Biri yaklaşık 10 gün önce, diğeriyse geçen hafta yapılan iki Biden-Netanyahu görüşmesinde havanın gergin olduğunu duyurdu.  

İran ve Lübnan Hizbullahı'nın misillemesine karşı ABD'nin İsrail'in yanında olacağını vurgulayan yetkili, Tel Aviv'in ateşe benzin dökecek yeni hamleleriniyse desteklemeyeceklerini savundu:

Netanyahu rehine anlaşmasını sağlamaya odaklanacağına savaşı uzatmaya çalışıyor. Zaman ilerledikçe İsrail'e desteğimizi sürdürmek bizim için zorlaşıyor.

AP
Haniye suikastı Pakistan'daki Hamas destekçilerini de kızdırırken düzenlenen protesto eyleminde Netanyahu'nun resimleri dövüldü (AP)


New York Times da Amerika ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberde benzer iddialara yer verdi. 

Perşembe gerçekleşen görüşmede Netanyahu'nun, Haniye suikastının ateşkes ve rehine anlaşmasına engel olmak bir kenara, bilakis Hamas'ın üstünde baskı oluşturarak işleri kolaylaştıracağını savunduğu bildirildi. 

Biden'ın ise suikastın zamanlamasını yerdiği ve savaşın bölgeye yayılması riskine işaret ettiği vurgulandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in müzakere ekibindeki üst düzey bir isim de, Netanyahu'nun ateşkes ya da rehine anlaşması istediğine ülkenin savunmasını sağlamakla yükümlü kurumlardaki yetkililerin inanmadığını cuma günü Haaretz'e doğrulamıştı. 

Kanal 12 de çarşamba günkü zirvede İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet Başkanı Ronen Bar'ın Netanyahu'ya "Başbakan masadaki çerçeveyi istemiyor gibi duruyor. Eğer durum buysa bize söylemelisiniz" dediğini bildirmişti.

Mossad lideri David Barnea'nın aynı zirvede "Masada anlaşma var. Ertelersek fırsatı kaçırırız" demesi üzerine Netanyahu'nun yetkilileri "yumuşaklıkla" suçladığı da İsrail kanalının haberinde öne sürülmüştü. 

İsrail Başbakanlığı bu haberi yalanlamıştı. 

Biden-Netanyahu ilişkisinin gerildiği haberleri üzerine İsrail Başbakanlığı, cumartesi gecesi bir açıklama daha yayımladı:

Başbakan, Amerikan siyasetine karışmıyor ve kim seçilirse onunla çalışacaktır. Ancak o da Amerikalıların İsrail siyasetine karışmamasını bekliyor.

İki yönetimin açıklamalarına göre İsrailliler, Haniye suikastından önce ABD'yi bilgilendirmedi. 
 

Independent Türkçe, Haaretz, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU