Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Sudan'ın batısında son 12 haftada çatışmalarda 300 kişi öldü

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında ülkenin batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'de 12 hafta boyunca yaşanan çatışmalarda 300 kişinin öldüğünü bildirdi.

MSF'den yapılan açıklamada, Faşir'deki MSF'nin desteklediği Suudi Hastanesine pazartesi günü saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, Faşir'de 12 hafta boyunca yaşanan çatışmalar sonucu 300 kişinin öldüğü ve 2 bin 170'den fazla kişinin yaralandığı ifade edildi.


CHP Tüzük Kurultayı, 6-9 Eylül'de toplanacak

CHP Parti Meclisi (PM) toplantısı, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında parti genel merkezinde yapıldı. Saat 17.45'te başlayan toplantı, 2 saat sürdü.

Toplantıda, Tüzük Kurultayı'nın 6-9 Eylül'de yapılması kararlaştırıldı.


Havayolu şirketlerinin Tel Aviv uçuşlarını durdurmasıyla 4 bin İsrailli yurt dışında mahsur kaldı

Yurt dışındaki yaklaşık 4 bin İsraillinin, pek çok havayolu şirketinin Tel Aviv seferlerini durdurması sebebiyle ülkeye dönemediği belirtildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğraması ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmesinin ardından İran, Hizbullah ve Hamas'ın İsrail'e misilleme yapması olasılığı, havayolu şirketlerinin bölgedeki seferlerini ve dolayısıyla İsrail vatandaşlarının ülkeye dönüşlerini etkiledi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, yaklaşık 4 bin İsraillinin yurt dışında mahsur kaldığı ve İsrail'e dönmek için Tel Aviv'deki Dışişleri Bakanlığıyla iletişime geçtiği ifade edildi.

Orta Doğu'da yaşanan gerginlik nedeniyle 15 uluslararası havayolu şirketi, Tel Aviv uçuşlarını süreli ya da süresiz olarak durdurmuştu.


Birleşik Krallık'ta aşırı sağcılar sığınmacıların kaldığı oteli yakmaya çalıştı

Birleşik Krallık'ın Rotherham kentinde Müslüman ve göçmen karşıtı eylem düzenleyen aşırı sağcılar, düzensiz göçmenler ve sığınmacıların tutulduğu bir oteli ateşe vermeye çalıştı.

Ülkenin orta bölgelerinde yer alan kentte, aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi'nin (EDL) göçmen ve Müslüman karşıtı eylem çağrısına uyan yüzlerce kişi, sığınmacıların ve düzensiz göçmenlerin tutulduğu otelin önünde bir araya geldi.

Aşırı sağcılar ile polis arasında otel önünde arbede çıktı, eylemciler otele taş ve şişe attı. Bu sırada yaralanan bir polis, meslektaşları tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

Sosyal medyadaki görüntülerde, aşırı sağcıların otelin giriş katında camı kırılan bir bölümden binayı ateşe vermeye çalışması yer alıyor.

Polis, saldırganları binadan uzaklaştırmakta zorluk yaşadı.

Binaya yangın tüpleri ve sandalyeler atan aşırı sağcılar, bina kapılarına barikat kurarak içerdekilerin çıkmasını engellemeye çalıştı.

Otelde çıkan küçük yangın büyümeden söndürülürken aşırı sağcılar, binaya farklı yerlerden girmek için girişimlerde bulundu.

Middlesbrough kentinde ise yaklaşık 300 aşırı sağcı yürüyüş gerçekleştirdi. Gruba eşlik eden polis araçlarının hareketini engellemeye çalışan aşırı sağcılardan iki kişi gözaltına alındı.

Göstericiler grubu kontrol etmeye çalışan köpekli polislere ve çevik kuvvet ekiplerine şişe ve elektronik sigaralar attı.


Yemen'deki Husiler ABD'ye ait SİHA'yı düşürdüğünü açıkladı

Yemen'deki İran destekli Husiler, Saada ilinde ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürüldüğünü açıkladı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Saada'da ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA düşürüldüğü duyuruldu.

Seri, ABD'ye ait SİHA'nın Saada'da saldırı görevi sırasında Husilere bağlı silahlı güçlerin ürettiği füzeyle vurulduğu bilgisini verdi.

Aden Körfezi'nde bulunan Groton adlı geminin de Husiler tarafından balistik füzeyle hedef alındığını aktaran Seri, geminin sahibi olan şirketin 8 Nisan tarihindeki giriş yasağını ihlal ettiğini ifade etti.

Seri, Groton adlı geminin sahibi olan firmaya ilişkin bilgi vermezken, "Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik saldırılar ve abluka duruncaya kadar askeri operasyonlarını sürdüreceklerini" vurguladı.


Zelenski: F-16'lar Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, F-16 savaş uçaklarının ülkesine teslim edildiğini duyurdu.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "F-16'lar Ukrayna'da. Biz bunu sağladık. Bu uçaklarda uzmanlaşan ve onları ülkemiz için kullanmaya başlayan arkadaşlarımızla gurur duyuyorum. Bu sonuç için ekibimize teşekkür ederim. F-16'lar konusunda gerçekten yardımcı olan tüm ortaklarımıza, uçak talebimizi ilk kabul eden ülkeler Danimarka, Hollanda ve ABD'ye minnettarım" ifadesini kullandı.

Zelenski'nin paylaştığı görüntüde, F-16'ların önünde düzenlenen bir programa katılması, F-16'ların havalandığı anlar ve uçuşları yer aldı. Ukrayna'ya hangi ülke tarafından kaç F-16 uçağı verildiği açıklanmadı.


CHP'li Melih Meriç'e Gaziantep'te silahlı saldırı: Mitingde havaya ateş açıldı

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Nizip'te mitingde fıstıkçıların sorunlarını dile getirdiği sırada, yanına yaklaşan bir kişinin silahlı saldırısına uğradı.

Saldırganın silahını ateşlediği olayda panik yaşanırken korumaların müdahalesi sonucu yaralanan olmadı.

CHP'li Meriç saldırı sonrası şu açıklamayı yaptı:

Nizip’te fıstık üreticilerimizin sesini duyurmak için 'Antep Fıstığına Sahip Çıkıyoruz' temasıyla gerçekleştirilen mitinge katıldık. AK Parti’nin vurdumduymaz tavrına ve onların uzantısı provokatörlere rağmen, fıstık üreticilerimizin yanlarında olmaya devam edeceğiz. Özelleştirme ve göçün merkezi haline gelen güzel ülkemde, tarımın göz göre göre katledilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Üreticilerimiz rahat olsun; bu sorun çözülene kadar peşini bırakmayacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Köylü milletin efendisidir' demişti. Biz de köylülerimizin, çiftçilerimizin emrindeyiz, onlara hizmetkârız.


DEM Parti Eş Genel Başkanları Hatimoğulları ve Bakırhan'dan, cezaevindeki Mater ve Özerden'e ziyaret

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Gezi Parkı davasında mahkum olan Çiğdem Mater ve Mine Özerden'i cezaevinde ziyaret etti.

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu çıkışında ziyarete ilişkin gazetecilere açıklama yapan Hatimoğulları, Mater ve Özerden'in morallerinin yerinde olduğunu söyledi.

Hatimoğulları, cezaevlerindeki hasta hükümlülerin durumlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Açıklamaya, bazı tutuklu aileleri ve partililer de katılarak, oturma eylemi yaptı.


Netanyahu: Bize karşı herhangi bir saldırı eylemine karşılık vereceğiz, bedelini ağır bir şekilde ödeteceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bize karşı hangi cepheden olursa olsun herhangi bir saldırı eylemine karşılık vereceğiz ve bunun bedelini ağır bir şekilde ödeteceğiz" ifadelerini kullandı.

The Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre Netanyahu, haftalık kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, İran'ı İsrail'e saldırmaması konusunda uyararak her türlü saldırıya karşılık verileceğini duyurdu. Netanyahu, "Bize karşı hangi cepheden olursa olsun herhangi bir saldırı eylemine karşılık vereceğiz ve bunun bedelini ağır bir şekilde ödeteceğiz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Başbakan Netanyahu, Hamas ile arabulucular aracılığıyla yapılan esir takası ve ateşkes müzakerelerini baltalamak için yeni talepler öne sürdüğüne ilişkin iddiaları da reddetti. İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanan Netanyahu, "Taslağa tek bir talep bile eklemedik. Düzinelerce değişikliğin getirilmesini talep eden Hamas'tı" dedi.


İtalya'daki Etna Yanardağı lav püskürtmeye başladı

İtalya'nın güneyinde bulunan aktif yanardağlardan Etna, lav püskürtmeye başladı.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Sicilya Adası'nda yer alan ve yüksekliği 3 bin 30 metre civarında olan Etna'da volkanik hareketlilik sürüyor. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), yanardağdan lavlar püskürdüğünü, 10 kilometre yüksekliğe ulaşan kül bulutlarının güneydoğu yönünde ilerlediğini kaydetti.

INGV, bölgeden geçen uçaklar için "kırmızı" kodlu uyarı mesajı paylaştı.

Etna'daki volkanik hareketlilik nedeniyle Katanya Fontanarossa Havalimanı'daki uçuşlar aksadı. Havalimanı yetkilileri, gelen uçuş sayısının saatte altıya düşürüleceğini, havalimanındaki bir bölümün de kapatılacağını açıkladı. Avrupa kıtasının en yüksek aktif yanardağı olma özelliği taşıyan Etna Yanardağı'nda temmuz başından bu yana sık aralıklarla volkanik faaliyetler görülüyor.


Mete Gazoz, çeyrek finalde oyunlara veda etti

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli okçu Mete Gazoz, çeyrek finalde elendi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Invalides alanındaki müsabakalarda son olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz, klasik yay çeyrek finalde bir numaralı seribaşı Güney Koreli Woojin Kim ile karşılaştı. İlk seti 28-25 kazanan milli sporcu, ikinci seti 29-28, üçüncü seti de 29-26 kaybetti ve 4-2 geriye düştü. Dördüncü seti 27-26 kazanarak beraberliği sağlayan Mete Gazoz, beşinci seti 28-26 kaybetti ve rakibine 6-4 yenildi.

Milli sporcu, olimpiyat oyunlarına çeyrek finalde veda etti. Mete Gazoz, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış'la yer aldığı Klasik Yay Milli Takımı ile bronz madalya kazanmıştı. Türk okçular, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı bir bronz madalyayla kapattı.


İsrail basınına göre Gazze'deki çatışmalarda en az 10 bin asker öldü veya yaralandı

İsrail basını, Gazze Şeridi'nde aylardır devam eden çatışmalarda en az 10 bin İsrail askerinin öldüğünü veya yaralandığını yazdı.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Gazze Şeridi'nde aylardır devam eden çatışmalarda en az 10 bin asker öldü veya yaralandı.

İsrail ordusunun son verilerine göre ise Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 329'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 689 asker öldü, 4 bin 252 asker yaralandı.

Gazetenin haberinde ayrıca her ay yaklaşık 1000 askerin, Gazze'deki çatışmalarda yaralandıktan sonra Savunma Bakanlığına bağlı fizik tedavi ve rehabilitasyon birimine sevkedildiği kaydedildi.

Haberde, meclisin zorunlu askerlik süresinin uzatılmasını öngören yasa tasarısı onaylanmadan tatile girmesi de eleştirildi. Haberde ayrıca Gazze'nin güneyinde aktif görev yapan, Nahal Tugayındaki bir askerin babasının, "Askerler, düşman topraklarında, elverişsiz koşullar altında, art arda 10 aydır savaşıyor. İsrail'in girdiği savaşların tarihinde, hatta 1948'de bile böyle bir durum yaşanmadı." ifadesine yer verildi.


Biden, İran'ın geri adım atıp atmayacağına ilişkin soruya "Umarım" yanıtını verdi

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu'daki gerilimle ilgili İran'ın geri adım atıp atmayacağına ilişkin soruyu "Umarım. Bilmiyorum." diyerek yanıtladı.

Başkan Biden, Delaware eyaletinde marketten çıkarken basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Gazetecilerin "İran geri adım atacak mı?" sorusu üzerine Biden, "Umarım. Bilmiyorum." yanıtını verdi.


SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti

SADAT'ın kurucusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı Adnan Tanrıverdi, 79 yaşında vefat etti.

Adnan Paşa bir süredir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Tanrıverdi’nin cenazesi 05 Ağustos 2024 Pazartesi günü Eyüpsultan Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Eyüpsultan Kabristanı’nda toprağa verilecek.


CENTCOM Komutanı Kurilla, olası İran misillemesini ele almak üzere bölgeye geldi

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastının ardından olası İran saldırısını görüşmek üzere bölgeye geldiği bildirildi.

ABD'den yayın yapan Axios internet sitesinin 2 Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde, CENTCOM Komutanı Kurilla'nın, Hizbullah Hareketi'nin üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'ye yönelik suikastlar sonrası İran'ın İsrail'e olası misilleme saldırısını ele almak amacıyla dün gece bölgeye geldiği belirtildi. Haberde, Kurilla'nın Orta Doğu seyahatinin daha önceden planlanmış olduğu ancak bölgeye seyahati kapsamında yapacağı görüşmelerde İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yönelik misilleme saldırılarına karşı aktif rol alan uluslararas


İsrail'in Holon kentinde düzenlenen bıçaklı saldırıda 2 İsrailli öldü iki kişi yaralandı

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in güneyindeki Holon kentinde düzenlenen bıçaklı saldırıda iki İsraillinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı, polisin saldırı şüphelisi Filistinliyi ateş açarak öldürdüğü bildirildi.

İsrail basınındaki haberlere göre, Holon kentinde düzenlenen bıçaklı saldırıda 2 İsrailli öldü, iki kişi yaralandı.

Polisinin ateş açtığı saldırı şüphelisi işgal altındaki Batı Şeria sakini Filistinlinin ise ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Ana muhalefet partisi lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, saldırıdan sonra yaptığı sosyal medya paylaşımında hükümete tepki gösterdi.

Lapid, Binyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümetin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in göreve gelmesinin ardından İsrail'de "güvenliğin yerle bir olduğunu" vurguladı. Eski Başbakan, Ben-Gvir'in tek işinin "röportaj, şov ve kışkırtma" olduğunu savundu.


Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine onlarca roket fırlatıldı

Lübnan'ın güneyinden İsrail'e doğru onlarca roket fırlatıldı. İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin atılan roketleri imha ettiği görüldü. Önleyici roketler, havada ışık izleri bırakırken patlamalar sonucu etrafa kıvılcım saçıldı.

İsrail ordusu gece sınır bölgesine en az iki defa aydınlatma fişeği fırlattı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre de Lübnan'ın güneyinden atılan onlarca roketin büyük çoğunluğu önlendi.

Saldırıya ilişkin Hizbullah'tan yapılan açıklamada ise İsrail'in kuzeyindeki yasa dışı yerleşim birimi Beyt Hillel'in onlarca katyuşa füzesi ile hedef alındığı ifade edildi. Hizbullah, saldırının İsrail'in dün Lübnan'ın güne


Muğla açıklarında 61 göçmen kurtarıldı

Muğla açıklarında sahil güvenlik ekiplerince 61 göçmen kurtarıldı, 14 göçmen yakalandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, Datça ilçesi açıklarında farklı zamanlarda içerisinde düzensiz göçmenlerin olduğu 2 lastik botun motor arızası nedeniyle sürüklendiği ve yardım talebinde bulunulduğu bilgisi üzerine bölgeye sahil güvenlik ekipleri sevk edildi.

Ekipler, lastik botlardaki 13'ü çocuk 61 göçmeni kurtardı. Bodrum ilçesinde görevli Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından lastik bot içerisinde bir grup göçmen olduğunun tespit edilmesi üzerine bölgeye sahil güvenlik botu görevlendirildi. Sahil güvenlik ekiplerince durdurulan lastik botta, 1'i çocuk 14 göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.


Hamas, hareketin yeni Siyasi Büro Başkanını seçmek için istişarelere başladı

Hamas Hareketi, suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin yerine geçecek yeni ismi belirlemek için istişarelere başladığını duyurdu. Hamas'tan yapılan açıklamada, hareketin, geçen yıllarda birçok liderini kaybetmiş olmasına rağmen kurumsallaşmış yapısı ile hızlıca yeni liderler seçmeyi başardığı ifade edildi. Açıklamada, Haniye suikastının ardından Siyasi Büro ile Şura Konseyinin yeni lideri seçmek için hemen istişarelere başladığı kaydedildi.

Haniye'nin, sadece Hamas'ın değil Filistin halkı, Arap ve İslam dünyası ile tüm dünyanın kaybı olduğu aktarılan açıklamada, dünyanın her yerinden gelen dayanışma görüntülerinin bunun en güzel kanıtı olduğu dile getirildi. Açıklamada, Haniye'nin suikasta uğramasının Hamas'ın ve Filistin direnişinin azim ve kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramayacağı, onun kanının direniş ateşini daha da harlayacağı belirtildi. Basın ve sosyal medya platformlarında hareketin liderliğine bazı isimlerin atanmasıyla ilgili gündeme gelen haberlerin asılsız olduğu vurgulanan açıklamada, istişareler bittiğinde sonucun kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU