Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Turkcell Süper Kupa Beşiktaş'ın

Trendyol Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Beşiktaş'ın karşı karşıya geldiği Turkcell Süper Kupa maçında mücadeleyi 5-0 kazanan Beşiktaş kupayı müzesine götürdü.

Turkcell Süper Kupa'da Galatasaray ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan mücadeleyi Beşiktaş 5-0 kazandı.

Siyah beyazlılara galibiyeti getiren golleri 1. dakika ile 81. dakikada penaltıdan Ciro Immobile, 53. dakikada Svensson, 90+1. dakikada Rafa Silva ve 90+2. dakikada Mustafa Hekimoğlu kaydetti.

Galatasaray'da Victor Nelsson 87. dakikada direkt kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı.

Bu sonuçla 18. kez düzenlenen Turkcell Süper Kupa'nın sahibi Beşiktaş oldu.

Haberin ayrıntıları burada


Birleşik Krallık genelinde göçmen ve İslam karşıtı protestolar

Southport'ta bir dans partisinde üç genç kızın vahşice öldürülmesi ve birkaç kişinin de yaralanmasının ardından Birleşik Krallık genelinde isyanlar patlak verdi. 

Göçmen karşıtı ve İslamofobik gösteriler Hull, Manchester, Nottingham, Southport, Sunderland, Blackpool, Liverpool ve Stoke-on-Trent gibi birçok şehirde gerçekleştirildi. Aşırı sağcı örgütlerin organize ettiği "Yeter artık", "Çocuklarımızı kurtarın" veya "Tekneleri durdurun" sloganlarının atıldığı protestolarda pek çok işyeri de hasar gördü. Gösterilerde 2 polisin yaralandığı ve 4 eylemcinin de tutuklandığı öğrenildi.

Gösterilerde barikatlar kuruldu ve polisle çatışmalar da yaşandı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, pek çok kişinin ten rengi nedeniyle saldırıya uğradığı görülüyor. 

Bu hafta sonu Birleşik Krallık genelinde 35'ten fazla 'Yeter Artık' gösterisi planlanıyor. Ayrıca Unite Against Fascism ve Stand Up to Racism gibi grupların da karşı protestoları olacak.


Suikasta uğrayan Haniye için taziyeler Doha'da kabul ediliyor

İran'da suikasta uğrayan ve Katar'da dün toprağa verilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için taziyeler Doha'da kabul ediliyor.

Dünyanın birçok yerinden gelen siyasi parti temsilcileri, Katar'ın başkenti Doha'da bulunan elçilikler, ilmi heyetler, İslami hareketlerin ileri gelenleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları, vakıf temsilcileri ve diğer misafirler geniş güvenlik tedbirleri altında Doha'daki taziye evinde Hamas yöneticileri ve Haniye ailesine taziye ziyaretinde bulunuyor.

Misafirleri Halid Meşal, Usame el-Hamdan, Sami Ebu Zuhri gibi Hamas'ın üst düzey yöneticileri ile Haniye ailesi karşılıyor, taziyeleri kabul ediyor.


Adana Demirspor yeni sezon formalarını, Adana dürümle tanıttı

Adana Demirspor sosyal medya hesabından yayınladığı videoyla yeni sezon formalarını Adana kebapla tanıttı. Resmi hesaptan paylaşılan görüntüde "Adana Demirspor'umuzun yeni sezon formaları sizce de nefis olmamış mı?" denildi.


Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

Bilecik'in merkeze bağlı Kızıldamlar köyünde anızda başlayarak ormana sıçrayan yangına müdahale ediliyor. Kurtbaşı mevkisindeki zirai alanda anız yakılması sebebiyle çıkan yangın, yakınlardaki ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Bilecik Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi. Ekipler, alevleri çok sayıda arazözün yardımıyla kontrol altına almaya çalışıyor.


Siyonizm karşıtı hahamlar, Haniye'nin Katar'daki cenaze törenine katıldı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin dün Katar'da düzenlenen cenaze törenine "Neturei Karta" olarak bilinen Uluslararası Siyonizm Karşıtı Yahudiler Örgütünden hahamların da katıldığı belirtildi. Neturei Karta'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, örgüte bağlı hahamların suikasta uğrayan Heniyye'nin dün Katar'ın başkenti Doha'daki cenaze törenine katıldığı kaydedildi. Örgüt yayımladığı bildiride, "Haniye'nin Siyonist İsrail güçleri tarafından katledilmesini" kınadı. Bildiride "Bu cinayet, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 10 aydır devam eden soykırım dahilinde işlendi." ifadeleri kullanıldı. Haniye'nin öldürüldüğü şiddetin "Siyonizm ile ortaya çıktığı ve Filistin'in işgaliyle başladığı" belirtilen bildiride, "Filistin'de yüzyıllardır devam eden ve tarihi barışı yok eden işgal, Filistinli ve Yahudi yüzbinlerce insanın ölümünün başlıca nedenidir." ifadelerine yer verildi. Gazetecilerin sosyal medyada paylaştığı görüntülerde ise Heniyye'nin cenaze törenine katılan hahamların "Yahudiler Siyonist değildir" pankartı açarak suikasta tepki gösterdiği görüldü.


Filistin'e destek için Ayasofya'da miting

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürülmeden önce yaptığı "meydanlara inin" çağrısı üzerine, sivil toplum örgütleri bu akşam Ayasofya'da buluşuyor.  Filistin Dayanışma Platformu çağrısıyla buluşan STK’lar ve gönüllüler Filistin’de yaşananların son bulması için Ayasofya Meydanı’nda Filistin halkına destek mesajı verecek.
İsmail Haniye, 3 Ağustos'u Gazze halkı ve İsrail hapishanelerdeki esirlere destek için uluslararası gün ilan ederek tüm dünya ülkelerini gösteriler düzenlemeye çağırmıştı.

Öte yandan; Sultanahmet'te yapılan yürüyüş nedeniyle Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nın bazı istasyonları arasında seferlerin yapılamadığı bildirildi. Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "Sultanahmet bölgesinde yapılan yürüyüş nedeniyle emniyet güçlerinin kararı doğrultusunda, T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nda seferler Kabataş-Sirkeci ve Yusufpaşa-Bağcılar istasyonları arasında yapılmaktadır." ifadelerine yer verildi.


Hatay'da denize giren 5 kişiden 2'si boğuldu

Hatay'ın Arsuz ilçesinde girdikleri denizde akıntıya kapılan 5 kişiden 2'si hayatını kaybetti. Büyükdere Mahallesi sahilinden denize giren 5 kişi, bir süre sonra çırpınmaya başladı. Sudakilerin akıntıya kapıldığını gören vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık, Sahil Güvenlik ve polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmasıyla denizden çıkarılıp ambulansa taşınan 5 kişi, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Tedaviye alınanlardan 2'si müdahaleye rağmen kurtarılamadı.


İsrail güçleri, Tulkerim'de düzenlediği hava saldırısıyla 4 Filistinliyi öldürdü

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentindeki hava saldırısında4 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusunun insansız hava aracıyla (İHA) Tulkerim kentinde açık alandaki Filistinlilere düzenlediği saldırıda 4 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail ordusunun X hesabından yapılan yazılı açıklamada da Tulkerim'de düzenlenen İHA saldırısında 4 Filistinlinin öldürüldüğü aktarıldı. 

Bu arada günün erken saatlerinde İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentinde bir otomobile düzenlediği hava saldırısında 5 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu insansız hava aracıyla (İHA) Tulkerim'in kuzeyindeki Attil ve Zeyta kasabalarını birbirine bağlayan yolda bir otomobile hava saldırısı düzenlemişti. İki roketin isabet ettiği araç alev alırken içindekiler yanarak yaşamını yitirmişti.


Beşiktaş-Galatasaray karşı karşıya: Süper Kupa bu gece sahibini buluyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 18. kez düzenlenen Turkcell Süper Kupa'da geçen sezonun Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası kazananı Beşiktaş bugün karşı karşıya gelecek. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak müsabaka, saat 20.45'te başlayacak. 

Siyah-beyazlı ekip, 2006'dan bu yana düzenlenen organizasyonda iki kez kupanın sahibi oldu. Süper Kupa'yı şimdiye dek en çok kazanan takım olan Galatasaray ise, 7 kez bu mutluluğu yaşadı. Atilla Karaoğlan'ın yöneteceği karşılaşmanın VAR hakemi ise Mustafa İlker Coşkun.

İki takımın muhtemel ilk 11'leri ise şöyle:

Beşiktaş: Mert, Svensson-Paulista-Colley-Masuaku, Al Musrati-Gedson, Rashica-Rafa Silva-Semih, Immobile

Galatasaray: Muslera, Kaan-Nelsson-Abdülkerim-Köhn, Torreira-Kerem Demirbay, Ziyech-Mertens-Zaha, Icardi


İstanbul Adliyesi saldırısına yönelik iddianamenin detayları açıklandı

İstanbul Adliyesi önündeki polis kontrol noktasına yönelik saldırısına ilişkin 19 sanık hakkında DHKP/C örgütüne üye oldukları iddiasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin detaylarına ulaşıldı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde bulunan polis kontrol noktasına 6 Şubat'ta silahla ateş açan DHKP/C mensubu Emrah Yayla ve Pınar Birkoç'un ölü ele geçirildiği, Dilfiraz Karataş'ın hayatını kaybettiği, 3'ü polis 6 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, sanıklarla ilgili değerlendirmelere yer verildi.

İddianamede, örgütün şemasına ilişkin merkez komitesinde yer alan Sabancı suikastının faillerinden Fehriye Erdal ile Zerrin Sarı, Seher Demir ve Musa Aşoğlu'nun yanı sıra, sanıklardan Necmiye Birkoç'un örgütün sözde mahalli alan yapılanması sorumlusu, Ayten Öztürk'ün sözde Türkiye sorumlusu, avukat Seda Şaraldı'nın sözde halkın hukuk bürosu yöneticisi, Seher Adıgüzel'in Grup Yorum sorumlusu, Meryem Özsöğüt'ün sözde sağlık kabini sorumlusu, Ulaş İnci'nin ise sözde gençlik sorumlusu olduğu belirtildi.


İran: Haniye suikastı İsrail tarafından 7 kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketle yapıldı

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran'da resmi misafir olarak bulunduğu konutunda suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye düzenlenen suikasta ilişkin incelemelerin sonuçları paylaşıldı.

Suikastın, İsrail tarafından tasarlanıp uygulandığı ve ABD'nin de eyleme destek verdiği kaydedilen açıklamada, "Yapılan incelemelere göre bu terör saldırısı, yaklaşık 7 kilogramlık savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketin misafirlerin konaklama alanının dışından ateşlenmesiyle gerçekleşti." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Heniyye'nin "intikamının doğru zaman ve yerde kesinlikle alınacağı" aktarıldı.


Milli atlet Ersu Şaşma, sırıkla atlamada 5.75'lik derecesiyle finale kalma başarısı gösterdi

Fransa'nın başkenti Paris'teki Stade de France'ta erkekler sırıkla atlama elemeleri gerçekleştirildi. Milli atlet Ersu Şaşma, 5.40, 5.60, 5.70 ve 5.75 haklarını ilk seferde geçerek adını en iyi 12 atlet arasına yazdırdı.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda erkekler sırıkla atlamada finale kalan ilk Türk atlet olan Fenerbahçeli sporcu, bu başarısını Paris'te de tekrarladı.


Milli yüzücü Kuzey Tunçelli, 1500 metre serbest stilde finale yükseldi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden 16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli, tarihi başarıya imza attı. Paris La Defense Arena'da yapılan erkekler 1500 metre serbest stil elemelerinde 14.45.27'lik dereceyle serisini açık ara önde tamamlayan Fenerbahçe Kulübü sporcusu, genel sıralamada 5'inci olarak finalde yüzme hakkı elde etti. Kuzey Tunçelli, olimpiyat oyunları tarihinde yüzmede finale kalan ilk Türk sporcu olma başarısı gösterdi.

Türkiye'nin olimpiyat kafilesindeki en genç sporcusu Kuzey Tunçelli'nin yer alacağı final yarışları, yarın TSİ 19.37'de yapılacak.


İçişleri Bakanı Yerlikaya: Kadına şiddet uygulamaya kalkan her kim olursa affetmeyiz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Beyoğlu'nda meydana gelen bir olaya ilişkin "Gereği yapıldı" paylaşımında bulunarak, "Kadına şiddet uygulamaya kalkan her kim olursa affetmeyiz. Eğer buna cüret eden olursa hukuk önünde hesabını verir" dedi.

Olay Halk TV'deki iddiaya göre şöyle gelişti: Meyhanede oturan 3 kadına yan masadan laf atıldı. Bu durumdan rahatsız olan kadınlar, işletmenin güvenliğine durumu söyleyerek, masalarının değiştirilmesini istedi. M.D. adlı kişi, yan masadakileri işaret ederek, “Bunlar benim özel misafirlerim sizi beğenmiş, size şampanya göndermek istiyorlar” dedi. Kadınlar bu teklifi reddetti. Mekandan çıkmaya çalışan 3 kadının önü  işletme sahibi V.T. tarafından kesildi. V.T., "Oturun adamlarla işte, hesabı zaten az verdiniz, yollamam sizi buradan" dedi. Bunun üzerine kadınlara şiddet uygulandı.

Anadolu Ajansı ise olayın  yüksek geldiği iddia edilen hesap nedeniyle çıktığını belirtti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kadın şahısların telefonlarını şarj etmek için bekledikleri sırada, iş yeri çalışanları tarafından hesap getirilerek işyerinin kapanacağını söylediği işyeri çalışanları ile aralarında telefonu şarj edip biraz daha beklemek için kalma yüzünden çıkan tartışma sonrasında olayın meydana geldiği" ifade edildi. Açıklamada, başka masadan gönderilen herhangi bir şey olmadığı şahısların beyanlarından anlaşıldığı kaydedildi.

Emniyet, şüphelilerin adli makamlara teslim edildiğini belirtti.


İsrail'in 302 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 39 bin 550'ye çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 302 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 3 katliam gerçekleştirdiği, saldırılarda 31 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 62 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 39 bin 550'ye çıktığı aktarılan açıklamada, yaralı sayısının 91 bin 280'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.


Trump, Harris ile 4 Eylül'de canlı yayında tartışmayı kabul etti

ABD'de eski Başkan ve Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump,, Truth Social hesabındaki paylaşımda, Demokratların adayı Kamala Harris ile 4 Eylül Çarşamba günü canlı yayın tartışmasını kabul ettiğini açıkladı. Fox News'in ev sahipliğinde gerçekleşecek tartışmanın Pensilvanya'da bir sahada olacağını duyuran Trump, "Tartışma moderatörleri Bret Baier ve Martha MacCallum olacak. Kurallar ise 'Uykucu Joe' (ABD Başkanı Joe Biden) ile yaptığımız tartışmayla aynı kalacak" ifadelerini kullandı.

Trump, tartışmanın "bir saha dolusu insan" önünde yapılacağını belirterek, "Biliyorsunuz Demokratlar yenilgisini kabul eden bir adayı gayri resmi yolla yenisiyle değiştirdi. Bu daha önce hiç yapılmadı ve bunu demokrasiye bir tehdit olarak görüyorum. Ancak bu 'darbenin' sonuçlarıyla yüzleşmeye hazırım. Tartışmada Joe'yu 'çılgın Kamala' ile değiştirmeye de hazırım" ifadelerine yer verdi. Biden ile "mücadelede" yüz milyonlarca dolar, zaman ve emek harcadığını ifade eden Trump, "Şimdi sahaya yeni bir aday attılar. Adil değil ama durum ortada. Aday kim olursa olsun kötü politikaları aynı ve bu da 4 Eylül'de açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. Kamala Harris ile 4 Eylül'de karşı karşıya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu. Harris ise Fox News'in teklifine henüz cevap vermedi.


Olimpiyatlarda fenomen olan Dikeç: Bu, sadece benim başarım değil

Paris 2024 Olimpiyatları'nda karışık takım 10 metre havalı tabanca kategorisinde Şevval İlayda Tarhan'la beraber gümüş madalya kazanan milli atıcı Yusuf Dikeç, kendisinin yalnızca bir simge olduğunu, bir Türk sporcunun dünya gündeminde yer almasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan ile olimpiyat tarihinde Türkiye'ye atıcılıktaki ilk madalyasını kazandıran Dikeç, yurda dönüşü sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulundu.  Dikeç, çoğu atıcının aksine yardımcı ekipman kullanmadan gerçekleştirdiği atışlarıyla sosyal medyada gündem olması hakkında şunları söyledi:

Bu kadar ses getireceğini hiç tahmin etmiyordum. Her zamanki gibi atış pozisyonumuza geçtik ve atışımızı yaptık. Bu, sadece benim başarım değil Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısı. Bu yarışmaya çok iyi hazırlandık. Gönül isterdi ki altın madalya alalım ancak son anda gitti. Olimpiyat rekorunu atarak finale çıktık. Bu, bizim için hem rahatlık hem de biraz baskı oldu. İlayda ile son anımıza kadar iyi mücadele ettik, iyi savaştık.

 


Bursa'da 4 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bursa'da saat 05.05'te 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 4,69 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

AFAD ve belediye ekipleri depremden sonra tarama çalışmaları başlatırken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı


"Narkoçelik-30" operasyonlarında 1,5 ton uyuşturucu ele geçirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uluslararası uyuşturucu trafiğine ve zehir tacirlerine asla geçit vermeyeceklerini vurguladı. Operasyona ilişkin görüntüleri de paylaşan Yerlikaya, "İstanbul ve Yalova'da düzenlenen Narkoçelik 30 operasyonlarında İran’dan ülkemize nakledildiği tespit edilen 1 ton 549 kilogram metamfetamin ele geçirildi. Operasyonlarda zehir taciri ve imalatçısı 8 şüpheli yakalandı. Ülkemizi ulusal ve uluslararası zehir tacirlerinden temizlemeye kararlıyız. Ülkemizin dört bir yanında zehir tacirlerine karşı operasyonlarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Yalova İl Emniyet Müdürlüğü ve Yalova İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu organize suç örgütü tarafından İran'dan "emdirme" yöntemiyle Türkiye'ye yollanan uyarıcı maddeleri ayrıştırma ve imal etmekle görevli uzman şahısların İran'dan İstanbul'a gönderildiği, uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri, Yalova'daki ayrıştırma ve çoğaltım merkezi olarak kullanılan çiftlik evine yerleştirerek uyarıcı madde üretimine başlandığının tespit edildiğini belirtti. Yerlikaya, şunları kaydetti:

İstanbul'da 8 farklı adrese düzenlenen operasyonda 240 kilogram metamfetamin ele geçirildi. Yalova İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının desteğiyle Yalova'nın Altınova ilçesinde 2 farklı adrese düzenlenen operasyonda 1 ton 259 kilogram sıvı halde metamfetamin, 50 kilogram kristal halde metamfetamin ve 77 kilogram ara kimyasal madde ele geçirildi.


İsveç, Beyrut Büyükelçiliğini geçici olarak kapatma kararı aldı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç'in TV4 kanalına yaptığı açıklamada, bölgede kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle ülkenin Beyrut Büyükelçiliğini ağustos ayı boyunca geçici olarak kapatma kararı aldıklarını söyledi.

Beyrut'ta görev yapan İsveçli diplomatlara Lübnan'dan ayrılmaları yönünde talimat verdikleri bilgisini paylaşan Billström, diplomatların geçici olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) görev yapacağını kaydetti. Billström, şimdilik ağustos ayını kapsayan geçici kapatma süresinin, bölgedeki güvenlik durumuna göre gerekirse uzatılacağını da belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı 27 Temmuz'da bölgedeki çatışma riskine dikkati çeken duyurusunda, "Lübnan'daki durumun tehlikeli ve öngörülmez olması nedeniyle İsveç vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini tavsiye ediyoruz." ifadelerine yer vermişti. Bakan Billström de X hesabından yaptığı paylaşımda, "Defalarca söyledim, yine söylüyorum, İsveç vatandaşlarının Lübnan'ı terk etmesi veya söz konusu ülkeye gitmekten kaçınması gerekiyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.


Venezuela Devlet Başkanı Maduro, şiddet olaylarında 2 askerin öldüğünü duyurdu

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas'taki Devlet Başkanlık Sarayı Miraflores'te basına değerlendirmelerde bulundu.  Gösterilerde hastanelerin, üniversitelerin ve kamu araçlarının hedef alındığını söyleyen Maduro, olaylarda 2 askerin hayatını kaybettiğini, 120 güvenlik görevlisinin yaralandığını dile getirerek, buna sebebiyet verenleri teker teker yakalayacaklarını duyurdu. Ulusal Seçim Konseyine (CNE) yönelik siber saldırının arkasındaki gücün Amerikalı milyarder Elon Musk olduğunu savunan Maduro, güvenlik sistemlerini güçlendireceklerini belirtti.

Basın mensuplarına eylemcilerin yol açtığı şiddet olaylarını ekranlardan gösteren Maduro, "Bu vandallık, barışçıl gösterilerle izah edilemez. 20'den fazla ilkokul, 34 lise, üniversiteler, hastaneler, süpermarketler, 30 ambulans ve 200'e yakın polis aracına saldırı yapıldı. Komutan Hugo Chavez'in heykellerine zarar verildi, bunu yapanların çoğu oy kullanmadı bile. Teksas'tan gelip ortalığı karıştırdılar. Aralarında uyuşturucu bağımlıları var" diye konuştu. Maduro, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesini istedi ve anayasanın herkes için bağlayıcı olduğunu vurguladı.

Öte yandan gün içinde Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesine (TSJ) giden Maduro, devlet başkanı seçiminde hile yapıldığı iddialarının araştırılması için başvuruda bulundu. Maduro, muhalefetin seçimde hile yapıldığı iddialarını eleştirerek, ellerindeki kanıtları Yüksek Mahkemeye sunmalarını istedi. Venezuela Ulusal Meclis Başkanı (AN) Jorge Rodriguez de açıklamasında, muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun mitingde gösterdiği tutanakların "sahte" olduğunu ve muhalefetin kamuoyunu kandırdığını savundu. ABD'nin tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine muhalefeti kullanarak Venezuela'da darbe yapmaya çalıştığını kaydeden Maduro, "Bu girişimleri, zamanında Juan Guaido (eski muhalif lider) ile yapmaya çalıştılar. Şimdi ise başka aktörler buldular. Eğer vakitlice ve güçlü şekilde harekete geçmeseydik burayı kan gölüne çevireceklerdi" şeklinde konuştu.


İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki bölgeleri vurdu

İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının Lübnan'ın doğusundaki Suriye sınırında bazı bölgelere hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'ne yakınlığı ile bilinen Beyrut merkezli "El Meyadeen TV"nin haberine göre İsrail, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa vilayetinde bazı bölgeleri vurdu.

İsrail savaş uçakları, Havş eş-Seyid Ali beldesinin çevresini hedef alırken saldırının hedefinde neresi olduğu ve can kaybı hakkında detay paylaşılmadı.


İran Devlet Televizyonu sunucusu: Önümüzdeki saatlerde dünya olağanüstü sahnelere tanık olacak

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin ardından bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor.

İran devlet televizyonu sunucusu, "Önümüzdeki saatlerde dünya olağanüstü sahnelere ve çok önemli gelişmelere tanık olacak" açıklamasında bulundu.


 

DAHA FAZLA HABER OKU