Türkiye'de üretilen Ukrayna savaş gemisi denize indirildi

Gemide Aselsan yapımı top ve radar sistemleri kullanılıyor

Ukrayna donanmasına ait savaş gemisinde Aselsan'ın ürettiği ALPER radar sistemi de kullanılıyor (@DefenceU / Twitter)

Ukrayna donanması için Türkiye'de üretilen denizaltısavar gemisi suya indirildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada Ada sınıfı korvetin İstanbul'un Tuzla ilçesindeki RMK Marine limanından denize indirildiği bildirildi. 

Hetman İvan Vıhovski adlı savaş gemisi için düzenlenen törene Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov, First Lady Olena Zelenska, Ukrayna Donanması Komutanı Oleksiy Neizhpapa ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun yanı sıra savunma şirketi Baykar'ın CEO'su Haluk Bayraktar katıldı. 

Ümerov, törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

Ülkemizin zor bir dönemden geçtiği bu süreçte destekleri için Türk ortaklarımıza minnettarım. Ukrayna, onlarca gemiyi imha ederek Rus filosunun denizdeki hakimiyetini çoktan kırdı. Ukrayna donanmasının Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki kabiliyetlerini aktif şekilde artırıyoruz.

Askeri gelişmelerle ilgili haberler yayımlayan Ukraynalı Militarnyi sitesinin aktardığına göre gemide Aselsan'ın ürettiği Korkut 35 milimetrelik uçaksavar topu yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca savaş gemisi, İtalyan OTO Melara firmasının ürettiği Super Rapid 76 milimetrelik deniz topuna sahip. 

1657-1659'da hüküm sürmüş Kazak hetmanı İvan Vıhovski'nin adını taşıyan gemi, Ekim 2022'de denize indirilen Hetman İvan Mazepa korvetinden sonra Kiev için Türkiye'de inşa edilen kendi sınıfındaki ikinci savaş gemisi oldu. 

Denizdeki testleri devam eden Hetman Ivan Mazepa'nın, selefi Hetman Sahaydaçni fırkateyninin Mart 2022'de Rusya tarafından ele geçirilmesinin önlenmesi amacıyla batırılmasının ardından, Ukrayna donanmasını yeni amiral gemisi olması bekleniyor. 

Diğer yandan Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, İvan Vıhovski ve İvan Mazepa'nın Ukrayna'ya ne zaman ulaşacağının belli olmadığını yazdı. 

Haberde, Montrö Boğaz Sözleşmesi kapsamında savaşan tarafların gemilerinin İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e giriş ve çıkışlarının yasaklandığı hatırlatıldı.


Independent Türkçe, Guardian, Kyiv IndependentMilitarnyi

DAHA FAZLA HABER OKU