New York Times: Hamaney, Heniyye suikastına misilleme olarak İsrail'in doğrudan vurulması emri verdi

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi Tahran'da ağırlarken (DPA)

ABD merkezli gazete New York Times (NYT) İranlı üç yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin başkent Tahran'da öldürülmesine misilleme olarak İsrail'in doğrudan vurulması emri verdiğini bildirdi.

Aralarında İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) iki üyesinin de bulunduğu ve kamuoyu önünde konuşma yetkileri olmadığı için kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen üç İranlı yetkiliye göre Hamaney bu emri, İran'ın Haniye'nin ölümünü duyurmasından kısa bir süre sonra, dün sabah İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin acil toplantısında verdi.

Hamas Hareketi ile Gazze Şeridi'nde savaş halinde olan İsrail, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'da bulunan Haniye'yi öldürdüğünü ne kabul etti ne de yalanladı. İsrail’in İranlı nükleer bilim adamları ve askeri yetkilileri de dahil olmak üzere düşmanlarını yurtdışında öldürme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğu biliniyor.

İran'ın Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine tepkisinin ne kadar güçlü olacağı ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmak için saldırısında ayarlama yapıp yapmayacağı ise bilinmiyor. İranlı yetkililer, İranlı komutanların Tel Aviv ve Hayfa çevresindeki askeri hedeflere insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle bir başka ortak saldırı düzenlemeyi düşündüklerini, ancak sivil hedefleri vurmaktan kaçınmaya dikkat edeceklerini söylediler.

İranlı yetkililere göre masaya yatırılan seçeneklerden biri de etkiyi azami düzeye çıkarmak için İran'dan ve Tahran'ın Yemen, Suriye ve Irak gibi müttefik güçlerinin bulunduğu diğer cephelerden koordineli bir saldırı düzenlenmesi.

İranlı yetkililer, Hamaney'in, DMO ve İran ordu komutanlarına savaşın kapsamının genişlemesi halinde saldırı ve savunma planları hazırlamaları talimatını verdiğini belirttiler.

Şarku’l Avsat’ın NYT’den aktardığına göre Gazze'de yaklaşık on aydır devam eden savaş sırasında İran, bölgedeki müttefiklerinin ve vekil güçlerinin saldırılarını keskin bir şekilde arttırarak İsrail üzerinde baskı oluştururken, iki ülke arasında topyekûn bir savaştan kaçınarak denge kurmaya çalıştı.

İran, geçtiğimiz nisan ayında İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran büyükelçilik binasına düzenlediği ve çok sayıda İranlı komutanın ölümüne yol açan hava saldırısına misilleme olarak yüzlerce füze ve silahlı İHA  ile iki ülke arasında onlarca yıldır devam eden düşmanlık döneminin en büyük saldırısını yaptı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU