Sokak köpekleri düzenlemesi Batı basınında: "Hayırsızada'yı hatırlatıyor"

"Muhalefeti hedef almak için kullanılabilir"

29 Temmuz'da Ankara'daki Kuğulu Park'ta toplanan eylemciler, "Yasayı geri çek" sloganlarıyla düzenlemeye tepki göstermişti (AP)

Sahipsiz sokak köpeklerinin itlaf edilmesini öngören tartışmalı düzenlemenin TBMM'den geçmesi yabancı basında da yankı buldu. 

30 Temmuz'da yapılan oylamada "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 273 kabul ve 224 ret oyuyla TBMM'den geçti.

Düzenlemenin yasalaşması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarıyı imzalaması gerekiyor.

17 maddelik yeni düzenleme, belirli süre içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin itlaf edilmesinin önünü açıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP, düzenlemenin "1910'da Osmanlı döneminde İstanbul'daki yaklaşık 60 bin sokak köpeğinin toplanıp Sivriada'ya terk edilmesiyle yaşanan trajediyi" hatırlattığı yorumunu yapıyor. Bu olayın ardından Sivriada halk arasında "Hayırsızada" olarak anılmaya başlanmıştı.

Haberde, tasarıda öngörülen kuralları uygulamayan belediye çalışanlarına iki yıla kadar hapis cezası verilebileceğine dikkat çekilirken, marttaki yerel seçimlerde İstanbul ve diğer büyük şehirleri kazanan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) karara direndiğine işaret ediliyor. 

Türkiye'de 4 milyona yakın sokak köpeği olduğuna dikkat çekilen analizde CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yürütmeyi durdurma talebiyle düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini söylediği hatırlatılıyor. 

AFP, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve CHP'den milletvekillerinin, tasarının görüşüldüğü Meclis oturumlarında kırmızı boyalı beyaz eldivenler takarak düzenlemeyi protesto ettiğini de anımsatıyor. 

Amerikan haber ajansı AP'nin haberinde, tasarıyı eleştirenlerin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) düzenlemeyi yerel seçimlerde başarı kazanan muhalefeti "hedef almak" amacıyla kullanacağını savunduğu aktarılıyor. 

Muhalif siyasetçilerin, aktivistlerin ve hayvan hakları derneklerinin tasarıyı "katliam yasası" diye adlandırdığına işaret edilirken, kedilerin düzenleme kapsamında alınmadığı hatırlatılıyor.
 

protesto.jpg
27 Temmuz'da Şişhane'de toplanan aktivistler, yasanın iptalini talep etmişti (Reuters)


Haberde, hayvan hakları savunucularının Ankara'daki Kuğulu Park'ta ve İstanbul'daki Şişhane Meydanı'nda tasarının geri çekilmesi için eylemler düzenlediği de anımsatılıyor.

Düzenlemeyi savunan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar'ın 2022'den bu yana 44'ü çocuk en az 75 kişinin köpeklerin saldırısı ya da köpeklerin neden olduğu trafik kazaları sonucu hayatını kaybettiğini söylediği de aktarılıyor. 

Ajansın görüştüğü Adem Coşkun, torununun bir sokak köpeği tarafından ısırıldığını söyleyerek "Köpekleri sokaklardan toplamalı, onlara ev bulmalı ya da koruma altına almalılar" diyor. 

Tasarıya karşı çıkan Çiğdem Aksoy'unsa şu sözleri paylaşılıyor: 

Gözlerimizin içine bakan ve yardım isteyen bu hayvanlar yok edilecek. Bana kalırsa, hiç kimse Allah'ın yarattığı canı alamaz.

 

Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU