Türkiye'deki Fransız okulu krizi genişliyor ve yetkililer önlem alıyor

Öğrencilerinin yüzde 90'ı Türk ve yasal dayanağı yok

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin / Fotoğraf: X

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki iki Fransız okulunda Türk müfredatına uymalarını istiyor. Bakanlık, “iki okuldaki öğrencilerin çoğunluğunun Türk olmasının” bu okulların kuruluş amacına “aykırı” olduğunu belirtiyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iki Fransız okulunun kurallara uymaması halinde harekete geçecekleri uyarısında bulundu. Tekin, dün yaptığı açıklamada, “Bu okulların normal şartlar altında mevzuatımızda yeri yoktur. Mevzuata dahil olmayı kabul ederlerse eğitim alanındaki çalışmalarına devam edecekler. Reddetmeleri halinde ise kurallara uymayanlar hakkında işlem yapılacaktır. Yasalarımız var, anayasamızın (90. maddesi) uyarınca ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu yüzden; Bu okulların hukuki statüye kavuşturulması için uluslararası bir anlaşma yapmak istiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlığının Fransız okul müfredatına “ahlak” dersi konulmasını istediği yönündeki haberlere yanıt olarak, "Bu apaçık bir yalan ve ahlaksız bir aldatmacadır" dedi. Tekin, “Türkiye'de yasal dayanağı olmayan 12 yabancı okul konusunda eğitim alanındaki uluslararası anlaşmalar temelinde bir anlaşmaya varacağımıza inanıyoruz. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor ve uluslararası bir anlaşma imzalandı. Biz devlet olarak karşılıklı bir anlaşma yapmak, Türk çocuklarımıza eğitim ve kültür haklarına kavuşmasını sağlamak için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tekin şöyle devam etti: “Biri Fransız, biri Alman ve biri İtalyan olmak üzere 12 yabancı okul var. Biz (Lozan Anlaşması) kapsamında onların yaşamasını taahhüt ettiğimiz için herhangi bir sorun yaratmıyoruz. Onlarla bir sorunumuz yok ama Fransa'nın bir sömürgeci güce yakışır şekilde davranıp Türkiye'de iki okul daha açması ilginç. Bu okulları açarken 'Biz buraya sadece Fransızları kabul edeceğiz' demelerine rağmen, şu anda öğrencilerin yüzde 90'ı Türk vatandaşı.”

Fransız okullarının statüsü konusunda Ankara ve Paris arasında devam eden müzakereler hakkında ise Milli Eğitim Bakanı şunları söyledi: “Sorunun çözümü için ikili bir anlaşma yapılması gerekiyor, ancak bunu bile istemiyorlar... Kısacası kibirliler, bu yüzden henüz bir çözüme ulaşamadık. Bu okullar diplomatik misyon çalışanlarının çocukları için kurulmuştu, ancak Türk öğrencileri de kabul etmeye başladılar, bu da yasalara aykırı.”

Bakan, “Müzakereler başarısız olursa, bu okullar yeni Türk öğrencileri kabul edemeyecek, eski öğrenciler ise eğitimlerine devam edebilecekler” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU