Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işlemi sona erdi… Şimşek: Rezervlerimiz güçlendi, dış yükümlülükleri azaltıyoruz

"Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz"

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uyguladıkları ekonomi programıyla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerin güçlendiğini belirtti.

Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işlemini sona erdirdiğine dair bir haberi alıntılayarak, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Bakan Şimşek, paylaşımında, "Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz. Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek." ifadelerini kullandı.

Reuters: TCMB bilanço verileri Suudi Arabistan'a 5 milyar dolar depo geri ödemesinin dün yapıldığını gösterdi

Merkez Bankası (TCMB) bilanço verileri Suudi Arabistan'a 5 milyar dolar depo geri ödemesinin dün yapıldığını gösterdi.

TCMB bu sabah, dış yükümlülüklerini azaltmak amacıyla uluslararası depo alım sözleşmelerini gözden geçirdiğini ve bu kapsamda geçen yıl Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemini sonlandırdığını açıkladı.

Yazılı açıklamada Saudi Fund for Development ile yapılan depo işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığı belirtildi.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu iki bankacı da 23 Temmuz tarihli bugün saat 14:30'da yayımlanan TCMB analitik bilanço verilerinde dış varlıklarda yaşanan azalışın Suudi Arabistan'a 5 milyar dolar depo geri ödemesinin dün yapıldığı anlamına geldiğini söyledi.

Bankacıların hesaplamalarına göre bu işlem sonrası TCMB'nin dış yükümlülükler altında devam eden depo bakiyesi yaklaşık 16 milyar dolara gerilerken diğer merkez bankaları ile gerçekleştirilen swapların toplamı ise 23 milyar dolar seviyesinde.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU