Lamine Yamal, EURO 2024 finalinde yeni bir rekor daha kıracak

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) finalinde yarın İngiltere ile karşılaşacak İspanya'da genç yıldız Lamine Yamal, Berlin'deki mücadeleyle yeni bir rekor daha kıracak

Fotoğraf: AA

Final maçına 17. doğum gününden 1 gün sonra çıkacak Yamal, şampiyona tarihinde en genç final oynayan futbolcu olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor.

13 Temmuz 2007 doğumlu Yamal, yarın İngiltere'ye karşı forma giymesi halinde, EURO 2016 finalinde Fransa'ya karşı Portekiz formasıyla 18 yaş 328 günlük iken sahaya çıkan Renato Sanchez'e ait rekoru kıracak.

Pele'nin rekoru da Yamal'a geçecek

Lamine Yamal, yarınki maçta forma giymesi halinde futbolun uluslararası en büyük iki organizasyonu olan Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası da dahil olmak üzere finallerde forma giyen en genç oyuncu ünvanına sahip olacak.

Dünya Kupası finalinde en genç forma giyen oyuncu rekoru, Brezilyalı efsane futbolcu Pele'ye ait.

Pele, 1958 Dünya Kupası finalinde, 17 yaş 249 günlük iken İsveç'e karşı forma giydi. Brezilya'nın ilk Dünya Kupası'nı kazandığı final maçında Pele 2 kez fileleri havalandırdı ve takımının 5-2'lik galibiyetinde büyük rol oynadı.

Yamal'ın rekorları

İspanya'nın genç yıldızı Lamine Yamal, EURO 2024'te daha önce de rekorlar kırdı.

Şampiyonada B Grubu'nda mücadele eden İspanya'nın, Hırvatistan karşılaşmasında sahaya çıkan Yamal, turnuva tarihinin en genç forma giyen oyuncusu rekorunun (16 yaş 338 gün) sahibi oldu. Daha önce 17 yaş 246 günlükken EURO 2020'de forma giyen Polonyalı Kacper Kozlowski, rekoru elinde bulunduruyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yamal aynı zamanda, EURO 2024 yarı finalinde de Fransa'ya attığı şık golle turnuva tarihinin en genç gol atan oyuncu rekorunu da (16 yaş 362 gün) ele geçirdi. Yamal ayrıca bu karşılaşmada maçın oyuncusu ödülünün de sahibi oldu. Yamal'dan önce Avrupa Şampiyonası'nda gol atan en genç oyuncu rekoru İsviçreli Johan Vonlanthen'e (18 yıl, 141 gün) aitti. Vonlanthen, EURO 2004'te Fransa maçında attığı golle rekoru ele geçirmişti.

İspanyol futbolcu, Avrupa Şampiyonası eleme gruplarında da 16 yaş 57 günlük iken Gürcistan'a attığı golle, eleme aşamalarında en genç gol atan oyuncu olmuştu.

EURO 2024'te asistlerde de zirvede

Lamine Yamal, EURO 2024'te asist krallığında da zirvede yer alıyor.

İspanya'nın attığı 13 gole 3 asist ve 1 gollük katkı yapan Yamal, turnuvada en fazla asist yapan oyuncu sıralamasında ilk basamakta bulunuyor.

Bu sıralamada Yamal'ın ardından, aralarında Arda Güler'in de bulunduğu 2'şer asist yapan 13 isim geliyor.

Kramponunda Fas ve Ekvator Ginesi bayrakları

Lamine Yamal, Faslı bir baba ve Ekvator Ginesi'nden bir annenin çocuğu olarak Barselona kentinin kuzeyindeki işçi mahallerinden Rocafonda'da doğdu.

Yamal, anne ve babasının kökenlerini kramponunda yaşatıyor. Genç yıldızın Avrupa Şampiyonası'nda giydiği kramponların üzerinde Fas ve Ekvator Ginesi'nin bayrakları işlenmiş olarak bulunuyor.​​​​

Yamal ve Nico'nun göçmen geçmişi öne çıkıyor

Düzensiz göçmen sorununun gündemde olduğu İspanya'da, göçmen ailelerden gelen ve "UEFA Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası"nda İspanya'yı finale taşıyan milli futbolcular Lamine Yamal ve Nicholas (Nico) Williams, inanılmaz, zorlu ve mütevazi hayat hikayeleriyle hayranlık uyandırıyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İspanya Milli Takımı'nın başarısında büyük paya sahip olan Yamal ve Nico'nun ortak kadere sahip ailelerinin göç hikayeleri dikkati çekiyor.

Her iki futbolcu da İspanya'da doğmuş olsa da ailelerinin düzensiz göçmen olarak İspanya'ya geliş hikayeleri benzerlik gösteriyor.

Nico'nun ailesinin Gana'dan İspanya'ya uzanan zorlu hikayesi

Ganalı Felix Williams ve Maria Comfort'un oğlu olan Nico, 12 Temmuz 2002'de İspanya'nın kuzeyindeki Bilbao kentinde doğmuş olsa da ailesinin zorlu bir yolculuktan sonra kaçak olarak İspanya'ya giriş yaptığı ve büyük mücadeleden sonra yasal olarak burada hayatlarını kurmayı başardıkları biliniyor.

İspanyol basınında bugünlerde oldukça sık yazılan ve Nico'nun da ancak yetişkin olduktan sonra ailesinden öğrendiği hikayeye göre, Felix Williams ve Maria Comfort çifti, 1994'da daha iyi bir yaşam için Gana'yı terk ediyor.

Sahra çölünü geçip Fas sınırında olan Melilla kentindeki dikenli telleri aşarak İspanya'ya giriş yapan Ganalı çift, Caritas adlı sivil toplum örgütüne bağlı bir avukatın yardımıyla, uzun süren sürecin ardından İspanya'da yasal olarak yaşama iznini alıyor.

Nico'nun kendisi gibi futbolcu olan ve Athletic Bilbao takımında birlikte oynadıkları ağabeyi İnaki Williams Gana Milli Takımı'nı seçerken, Nico ise 18 yaş altı ile 2020'de başladığı İspanya Milli Takımı kariyerini sürdürüyor.

16 yaşında Avrupa futbol tarihine geçen Lamine Yamal, nereden geldiğini asla unutmuyor

Diğer yandan Fransa maçının 21. dakikasında attığı İspanya'nın beraberlik golüyle Avrupa Şampiyonası tarihinin en genç (16 yaş 362 gün) futbolcusu olarak tarihe geçen Yamal da köklerini unutmuyor.

Faslı bir baba ve Ekvator Ginesinden bir annenin çocuğu olarak Barselona kentinin kuzeyindeki işçi mahallerinden Rocafonda'da doğan ve büyüyen Yamal, çok genç yaşta olmasına rağmen geleceğin en büyük futbol yıldızlarından biri olarak gösteriliyor.

Babaannesinin yaklaşık 30 yıl önce çalışmak için Barselona'ya göç etmesiyle, ailesinin kaderini paylaşarak, işçi ve göçmen sınıfının çoğunlukta olduğu Rocafonda Mahallesi'nde yetişen Yamal, formasını giydiği Barcelona takımında olduğu gibi Avrupa Şampiyonası'nda da attığı gollerde, mahallesinin posta kodu olan "304" sayısını elleriyle işaret ediyor.

Yamal, aynı zamanda milli formasının altında giydiği kramponlarını da, babasının ülkesi Fas'ın bayrağının renklerinden seçiyor.

Nico ve Yamal siyasette de gündeme geliyor

Milli Takım'da da çok iyi arkadaş olan siyahi bu iki futbolcu Nico ve Yamal, sadece futbolda değil aynı zamanda ülke siyasetinde de gündeme geliyor.

Son dönemlerde Kuzey Afrika'dan İspanya'ya doğru düzensiz göçün en büyük destinasyonu olan Kanarya Adaları'nda bekleyen 6 binden fazla refakatsiz çocuk göçmen sorununun ülke siyasetinde birinci gündem maddesi olurken, hükümet ile muhalefetteki sağ ve aşırı sağcı partiler arasında göçmen politikası tartışılıyor.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Meclis Sözcüsü Gabriel Rufian, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox'un düzensiz göçmenlere ilişkin politikalarını Nico ve Yamal'ı kullanarak eleştirdi.

Rufian, "PP ve Vox'un istediği yasalar uygulanırsa İspanya Milli Takımı'nın en iyi iki futbolcusu (Nico ve Yamal) takımda olamazlar ve Milli Takım, Andorra ile bile berabere kalamaz." yorumunda bulundu.

İspanyol basınında, UEFA Euro 2024 Avrupa Şampiyonası'ndaki performanslarıyla övgü üstüne övgü alan bu iki futbolcudan Nico 12 Temmuz'da 22. yaş gününü, Yamal ise 13 Temmuz'da 17. yaş gününü kutlayacak.

Spor basını, Barcelona takımının Nico Williams'ı transfer etmek için Athletic Bilbao ile anlaşmaya çok yakın olduğunu ve gelecek sezon Yamal-Nico ikilisinin büyük olasılıkla Katalan takımında birlikte forma giyeceğini iddia ediyor.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU