Medvedev: Rusya, NATO'ya üyelik sözü verilen Ukrayna ve NATO'nun "ortadan kaldırılmasını" hedeflemeli

"Ukrayna'nın NATO'ya giden 'geri dönüşü olmayan yolunun' ya Ukrayna'nın ya da NATO'nun ortadan kalkmasıyla sonuçlanması için her şeyi yapmalıyız. Ya da daha iyisi, ikisinin de ortadan kalkması"

Fotoğraf: AA

Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, NATO zirvesinde Ukrayna'ya verilen üyelik sözünü eleştirerek, Ukrayna ve NATO'nun "ortadan kalkması" için Rusya'nın çalışmasının gerektiğini söyledi.

Medvedev, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu hafta Washington'da yapılan NATO zirvesinin sonunda yayımlanan İngilizce bildirideki şu kısmı alıntıladı:

(Ukrayna'yı) NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda desteklemeye devam edeceğiz.

Medvedev daha sonra Rusça olarak şöyle devam etti:

Sonuç net. Ukrayna'nın NATO'ya giden 'geri dönüşü olmayan yolunun' ya Ukrayna'nın ya da NATO'nun ortadan kalkmasıyla sonuçlanması için her şeyi yapmalıyız. Ya da daha iyisi, ikisinin de ortadan kalkması.

2008 ila 2012 dönemindeki devlet başkanlığı sırasında Batı yanlısı ve modernleşme taraftarı olarak görülen Medvedev, Ukrayna'da savaşın başlamasıyla kendini daha katı tutumlu olarak yeniden konumlandırdı. Özellikle, Ukrayna'yı silahlandırmalarının "nükleer kıyamete" yol açabileceğine dair ABD ve müttefiklerini birçok kez uyardı.

Rusya'nın nükleer silahlarını kullanma kararı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yetkisinde. Fakat diplomatlar, Rusya Güvenlik Konseyi yardımcı başkanı olan Medvedev'in görüşlerinin savaşı Batı'ya karşı bir varoluş mücadelesi olarak gören Rusya devlet yöneticileri arasındaki sert yaklaşımın bir göstergesi olabileceğini söylüyorlar.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU