Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yavaş, ''Mahkumiyet kesinleşinceye kadar herkes suçsuzdur.' Bizde de geçerli olduğuna inanmak istediğimiz evrensel bir hukuk kuralıdır. Ama eğer bu şekilde davet edilip kendisinin ifadesi almak yerine, gece yarısı koştur koştur getiriyorsanız kamuoyuna zaten peşinen bir mesaj veriyorsunuz. Benim en fazla üzüldüğüm yargının, adliye sistemimizin de çok etkilendiği ve ona olan güvenin de sarsıldığı da muhakkaktır” dedi.
Yavaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın tutuklanmasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
Adalet karşısında herkes eşittir. Anılan firmanın birçok kamu kurumuyla da aynı anda iş yaptığı ortaya çıkıyor. Yani bu firmada eğer bir problem varsa bu soruşturmanın bence bütün kamu kuruluşlarıyla beraber yapılması lazım. Ama sadece Beşiktaş Belediyesi hakkında böyle bir soruşturma yapılması ve aynı zamanda da tabii gece yarısı itibarsızlaştıracak bir şekilde evinden alınmasını yanlış buluyoruz. Hukuk önünde herkes eşittir. Hep şunlarla karşılaşıyoruz: Bugün sosyal medyada tweet atan bazılarına hiçbir soruşturma dahi açılmazken bazıları gece yarısı evinden alınıyor. Halbuki atılan tweet, kaybolacak bir delil değil. Davet edilip mutlaka gereğinin yapılması lazım.
"Adil yargılanmayı istemek herkesin hakkıdır"
Suçlu olup da hiçbir kamu görevlisi ‘yargılanmam’ diyemez ama adil yargılanmayı istemek herkesin hakkıdır. Şimdi evrensel bir hukuk kuralını herkese hatırlatmak isterim, 'mahkumiyet kesinleşinceye kadar herkes suçsuzdur.' Bu bütün dünyada geçerli. Bizde de geçerli olduğuna inanmak istediğimiz evrensel bir hukuk kuralıdır, masumiyet kuralı vardır. Ama eğer bu şekilde davet edilip kendisinin ifadesi almak yerine, gece yarısı koştur koştur getiriyorsanız kamuoyuna zaten peşinen bir mesaj veriyorsunuz. Elbette yargılanacak ve sonunda yargı gereğini mutlaka yapacaktır. Ama peşinen bu şekilde gece yarısı evinden alınması ve tutuklanması ki bir de bizim hukukumuzda tutuksuz yargılanmak da esastır eğer deliller karartılmayacaksa, kaçma şüphesi yoksa.
Yunus Emre Vakfı gözaltılarını hatırlattı
Son günlerde şöyle bir şey gördük: Yunus Emre Vakfında milyarlarca dolarlık yolsuzluklardan bahsediliyor. Yani tutuklanan var mı bilmiyorum ama sorumlu olduğu iddia edilen kişi de büyükelçi yapılıyor. İki kişiye yapılan muameleyi karşılaştırdığınız zaman işin içerisinde maalesef siyasi değerlendirmeler olduğu ortaya çıkıyor. Benim en fazla üzüldüğüm -bundan siyaset kurumu ne kadar etkilenir, onu bilmiyorum ama- yargının, adliye sistemimizin de çok etkilendiği ve ona olan güvenin de sarsıldığı da muhakkaktır.
ANKA