Cezayir çölünde 12 Suriyeli susuzluktan öldü

Şarku’l Avsat kurbanların isimlerine ulaştı

Ghawth Arama Kurtarma Derneği - Tamanghasset tarafından, yollarını kaybettikten sonra susuzluktan ölen 12 Suriyelinin kaçak yollardan giriş yaptıkları araçta bulduktan sonra yayınlanan fotoğraflar

Suriyeli 12 mülteci Cezayir çölünde susuzluktan öldü. Üç günü aşkın bir süre boyunca kendilerinden haber alınamayan ve bu süre zarfında içme suları tükenen diğer 5 mültecinin akıbeti ise hala bilinmiyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriyeli kurbanların bir kaçakçı ve arkadaşına ait 4x4 araçlarla Libya'dan Cezayir'e doğru seyahat ettiklerini bildirdi. Araçla Cezayir topraklarına geçmeye çalışırken, yazın bu döneminde sıcaklığın yaklaşık 60 dereceye ulaştığı askeri bir bölge olan çölde yollarını kaybeden Suriyeli kaçak mülteciler, susuzluktan öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaçak yollardan Cezayir’e girmeye çalışan Suriyelilerin cesetleri Cezayir'in güneydoğusundaki Tamanghasset şehrinde Ghawth Arama Kurtarma Derneği tarafından bulundu. Derneğinn Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Takipçilerimizi, özellikle de kurbanların kimlikleri ve isimleri hakkında bilgi almak için sayfanın mail ve WhatsApp aracılığıyla bize yazanları bilgilendireceğiz. Cezayir makamları konuyu Suriye Büyükelçiliğine havale etmiş, Büyükelçilik de Suriyelilerin cenazelerinin Suriye'deki ailelerine teslim edilmesini takip etmesi için bir kişiyi görevlendirmiştir” denildi.

Şarku’l Avsat bilgi almak için çeşitli kuruluşa sosyal medya hesapları aracılığıyla ulaşmaya çalıştı. Bunlar arasında, Avrupa kıyılarına geçenlerin hayatlarını kurtarmak için bu tür gönüllü çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları da bulunuyor. Ancak bu haber yayına hazırlandığı sırada söz konusu kuruluşlardan herhangi bir yanıt alınamadı.

SOHR tarafından aktarıldığına göre Libya'daki Suriyeli mülteciler, paralarını çalan, onları kaçıran ve fidye isteyen çok sayıda çete olması nedeniyle çok zor koşullar altında yaşıyorlar.

Bunun yanında Libya makamlarının Suriyeliler de dahil olmak üzere tüm yabancıları sınır dışı etmesi yönünde yapılan çağrıların yanı sıra ülkedeki genel yaşam koşulları da oldukça kötü.

Ghawth Arama Kurtarma Derneği Facebook hesabından Bellefleur bölgesinde cenazelerine ulaşılan ve cesetleri Burc Ömer İdris Hastanesi’nin morguna nakledilen Suriyeli kurbanların isimlerini yayınladı.

‘Temacinine’ adıyla bilinen Burc Ömer İdris için Google’da yapılan aramada, buranın Cezayir'in en güney doğusundaki Illizi iline bağlı bir ilçe olduğu ve ülkenin en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu anlaşılıyor. Çeşitli çöl ve Afrika şehirlerine giden hac ve ticaret kervanları için bir kavşak noktası olan Burc Ömer İdris, 8 bin yıldan fazla bir süre kuzey ile güney arasında bir köprü görevi gördü. Eski Amazigh dilinde geçiş bölgesi anlamına gelen ‘Temacinine’ olarak adlandırılan bölgenin adı, 1880 yılında Fransız işgaline uğradığında adı, yerel halk tarafından öldürülen bir Fransız subayının adı olan Fort Flatters olarak değiştirildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU