Ünlü ürolog yanıtladı: Erkekler cinsel güç için neler yapmalı?

5 tavsiye verdi

Düzenli egzersiz ve iyi beslenme, cinsel yaşamı korumanın temel unsurları arasında yer alıyor (Unsplash)

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'in sağlık köşesinde yayımlanan yazıda, iyi bir cinsel yaşam için erkeklerin dikkat etmesi gereken hususlar paylaşıldı.  

Central Florida Üniversitesi'nden ürolog Jamin Brahmbatt'ın kaleme aldığı yazıda, kronik stresten kötü beslenmeye kadar birçok unsurun cinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine işaret edildi. 

1 - Yüksek stresten uzak durun

Cerrah Brahmbatt, kronik stresin libidonun azalmasına ve sertleşme sorununa neden olabileceğini belirtti. 

Uzman, stresle birlikte vücudun kortizol salgıladığını, bunun da testosteron üretimini engelleyebileceğini ifade etti. 

Düzenli egzersiz, meditasyon ve yeterli uykunun stresle baş etmekte önemli olduğu aktarıldı. 

2 - Yediklerinize dikkat edin

Yazıda, kötü beslenme alışkanlıklarının obezite, diyabet ve kardiyovasküler sorunlara yol açabileceği, bunların da cinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaların, bel çevresi 100 santimin üzerindeki erkeklerin sertleşme sorunuyla bağlantılı metabolik sendroma yakalanma açısından daha yüksek risk altında olduğunu gösterdiği paylaşıldı.

Meyve, sebze, yağsız protein ve tam tahıllar açısından zengin bir diyet tavsiye edilirken, alkol tüketimini sınırlamanın ve ultra işlenmiş gıdalardan kaçınmanın cinsel sağlığı iyileştirebileceği ifade edildi. 

3 - Egzersiz yapın

Brahmbatt, cinsel işlevin korunması için kalp sağlığının önemine dikkat çekerek, egzersizin bunda büyük rol oynadığını vurguladı. 

Düzenli egzersizin, ereksiyonun sağlanması ve sürdürülmesi için gerekli kan akışını iyileştirmeyi desteklediği belirtildi. 

Amerikan Kalp Derneği, haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz veya 75 dakika yoğun idman yapılmasını öneriyor
 


4 - Sigaradan uzak durun

Ürolog, sigaranın kan akışı üzerindeki etkisi nedeniyle erektil disfonksiyonun önde gelen nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Sigaradaki toksinlerin damarların iç yüzeyine zarar vererek penise giden kan akışını azaltabileceği ifade edildi. 

Araştırmaların, sigara içen erkeklerin sertleşme sorunu yaşama ihtimalinin içmeyenlere kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla olduğunu gösterdiği bilgisi paylaşıldı. 

5 - Düzenli uykuyu ihmal etmeyin

Yazıda, uyku apnesi de dahil çeşitli uyku bozukluklarının testosteron seviyelerini ciddi şekilde etkileyebileceği dile getirildi. 

Bilim insanı, uyku düzeninin cinsel işlevin korunmasında önemli olduğuna işaret ederek, gerekli yaşam tarzı değişikliklerinin veya tedavilerin geciktirilmemesi gerektiğini belirtti.


Independent Türkçe, CNN, Amerikan Kalp Derneği

DAHA FAZLA HABER OKU