Özel'den Şimşek-Karatepe görüşmesine ilişkin açıklama: Siyaset hem müzakere hem mücadele işidir

"Emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekmeden, asgari ücrete enflasyon oranında iyileştirme yapmadan olmaz"

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

CHP'ye katılan eski Bakan ve milletvekili Müslüm Doğan'a rozetini takan Özel, "Türkiye İttifakı'na herkesi davet etmeye devam edeceğiz" dedi.

Özel'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

31 Mart seçimlerinde biz bir partiyle ittifak yapmadık ama bu seçimin en büyük ittifakının içindeyiz, onun adı da Türkiye İttifakı'dır dedik herkesi davet ettik ve davet etmeye devam edeceğiz. Bugün Türkiye İttifakı biraz daha genişliyor. Müslüm Doğan bugün baba ocağına dönüyor. Türkiye İttifakı'na katılırken şunu hatırlatmak isteriz. Biz bu ittifakı şöyle tarif ettik; milli takım gol atınca sevinen herkes, türkiye ittifakındadır dedik. Geçtiğimiz Portekiz maçında birlikte üzüldük. Yarın hep birlikte Çekya maçını kazanıp hep birlikte o coşkuya ortak olacağız. 

Diyarbakır ve Mardin’deki anız yangınları

İçişleri Bakanı'nın ilk gün yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığı meselenin bir anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda bağımsız kuruluşun yazdığı raporlar DEDAŞ'ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor. 15 maddelik raporda yangın çıkması için etraftaki otların yanması için ne gerekiyorsa yapıldığını, ufacık tedbirlerin alınmadığını, yandaki araçların budanmadığını DEDAŞ'ın bu yangına davetiye çıkardığını gösteriyor bu raporlar. DEDAŞ herhalde bu bölgenin en çok şikayet ettiği kurumdur. Sayaç okunmadan kesilen yüksek faturalardan tutun çiftçiye ait trafoların haczine elektrik kesintilerine, elektrik altyapısının yenilenmemesine sayısız şikayet var. En çok Şanlıurfa'da var. DEDAŞ'ın oraya ettiğini kimse etmiyor. Şanlıurfa'yı bu kavurucu sıcakta elektriksiz dolayısıyla susuz bırakıyor. Sağlık hakkını tehdit ediyor. Solunum cihazlarını diyaliz hastalarına bağlı hastaların yaşamını riske atıyor. 

Elektrik mühendisleri odasına tüketici derneklerine kulak verdik. Orman yangınına bakıyorsunuz 15 can gitmiş DEDAŞ'ın ihmalinden kaynaklanıyor, diyaliz hastası zehirlenecek DEDAŞ'tan kaynaklanıyor. Bu sıcak altında sağlık tehdit altında. Bir kent bir bölge sadece karın peşinde koşanların dezonformasyonuyla "efendim kaçak kullananlar var ondan oluyor" kaçak kullanan varsa onunla ilgili yapılacak iş başkadır. Bir şehre düzenli elektrik sağlamak için yapılacak iş başkadır. Orman yangınlarının tüm yönleriyle araştırılması lazım. Orman yangınlarını sebeplerini araştıralım mı yoksa bırakalım yansınlar mı ölsünler mi AK Parti ve MHP'nin önüne Meclis'te getireceğiz ve gözlerinin içine bakacağız.

Deprem konutları

Geçtiğimiz gün Malatya'daydım. Konteyner kente gittik orayı gördük 16 ay sonunda Malatya'da bir arpa boyu yol alınmadığını ve maalesef kentin geceleri adeta hayalet bir kente dönüştüğünü ya da göç edenlerin yanında sürdüğünü ama Malatya'da kimsenin yüzünün gülmediğini söylemeliyim. 1 yılda 650 bin konut verenler neredeyse 1.5 yıl oluyor 79 bin konut yaptılar. Biz onlar söz verirken bunun mümkün olmadığını söylemiştik. Bu ay kira yardımı da bitiyor. Aldığımız bilgi, kira yardımını uzatmayı düşünmedikleri. Kira yardımının uzatılmasıyla ilgili sorumlulara gerekli önerilerini bulunacağız. 

Kira fiyatlarındaki artış

Konut kirasında yüzde 125 yıllık artışla, Türkiye Avrupa şampiyonu oldu. Şampiyon denmez ona olumlu bir şey yok burada. Herkes önlem aldı. Bizimkiler önlem alamadı enflasyon fırladı. Beğenmediğin Macaristan'da bu artış yıllık yüzde 12. Avrupa'da ise yıllık artış yüzde 3-4 düzeyinde. Biri çıkıyor diyor, Avrupa Birliği'ne girmek varken Şangay İşbirliği'ni öneriyor. Şimdi yüzde 20 stopajı ev sahibinden alacağız diyorlar. Her ev sahibi zengin değildir. Tek geliri ev kirası olan insanlar var. Yüzde 20 stopaj getirirse size söylüyorum, o evin kirası 24 bin TL olacak.

Şimşek ve Karatepe görüşmesi

Fevkalade karşılıklı nezaket içinde geçen doğru dilin kullanıldığı ama maalesef aynı dilin konuşulamadığı bir görüşmeydi. Siyaset hem müzakere, hem mücadele işidir. Biz o görüşmede şunu söyledik bu krizin müsebbibi toplumun kırılgan kesimleri değil.

Biz dünkü görüşmede şunu söyledik. Bu krizi emekliler, emekçiler, çiftçiler, buğday üreticisi yaratmadı, esnaf da yaratmadı. Bu krizi bütün dünya yönetebilirken, yönetemeyenler yarattı. Memleketi enflasyona ittirenler yarattılar. Bu krizi yüzde 170'e çıkaranlar yarattı. Şimdi kemer sıkalım diyorsunuz. Esnaf, işçi kemer sıkacak senin yandaşların sıkmayacak. 10 bin lira emekli maaşı olmaz dedik.

Geldiklerinde emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu şimdi 2.5 çeyrek altın alıyor. Her ay 5 çeyrek altın emeklinin cebine girmiyor. Asgari ücret 17 bin lira ve verdikleri günden bu yana yüzde 25 erimiş durumda. Bakır borudan enflasyon hesaplıyor, gıda ürünlerinden hesaplamıyorlar. Seçimden önce asgari ücrete 4 kez zam düşünebiliriz derken bugün zam olmayabilir diyorlar.

Sorduk, bu konuda bir netlik yok. Emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekmeden, asgari ücrete enflasyon oranında iyileştirme yapmadan olmaz. Kuru üzüme de fındığa da maliyetinin altında taban fiyatı verecekler. Bu rakamlar da güncellenmelidir. Esnaf borcunu kapatmak için kredi kartından çekiyor. Faizden alınan vergi düşürülmeli. Esnaf ve çiftçi kredi kartını işi için kullanmışsa faiz ödemesi bir kere olsun sıfırlanmalıdır.

Mitinge çağrı

Özgür Özel, 30 Haziran'da Gebze'deki "Geçinemiyoruz" mitingine katılım için çağrıda bulundu.

"Bahçeli rahatsızlanmış, acil şifalar diliyorum"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, "Sayın Devlet Bahçeli rahatsızlanmış, çok üzüldüm. MHP ile ilgili konuşmayı o yüzden atladık. Kendisine acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

"Partinin yararına"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yemekte bir araya gelmesine ilişkin "CHP'de kim kimle iletişim kuruyorsa, hele hele oturup yemek yiyerek sohbet ediyorsa bu partinin yararına bir iştir." dedi. 10 Ekim Barış Derneğinin Vedat Dolakay Kokteyl Salonu'ndaki dayanışma yemeğine katılan Özel, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş ile yemekte bir araya gelen önceki Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de önümüzdeki günlerde yemek yiyeceği belirtilerek, buna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "CHP'de kim kimle iletişim kuruyorsa, hele hele oturup yemek yiyerek sohbet ediyorsa bu partinin yararına bir iştir." ifadesini kullandı.

Yavaş'ın akşam yemeğiyle ilgili bilgi verdiğini, kendisinin de memnuniyetini ilettiğini bildiren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekrem Bey'in de açıklamasını takip ettim, geçtiğimiz günlerde. Önümüzdeki günlerde, haftalarda olacak bir yemek. Bu çok iyidir. Yemekler yenmiyorsa, önceki genel başkanla birlikte büyükşehir belediye başkanlığı yapmış ya da görev yapmış arkadaşlar yemek yemiyorlarsa, sohbet etmiyorlarsa, bunun haber değeri vardır. Yemeğin haber değerinin olması, demek ki bu konularda bizim de biraz normalleşmeye ihtiyacımızın olduğunu gösteriyor. Bunları normalleşmeye dair, parti içi normal bir şeye dair kıymetli, önemli ve desteklediğim adımlar olarak nitelendiriyorum."

"Asgari ücret yüzde 25 aşındı"

Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında partisine yönelik ifadelerinin sorulması üzerine, "Ben onları değerlendirmek üzereyken, Sayın Bahçeli'nin çıkışta biraz istirahat etme ihtiyacı duyduğunu öğrendim, endişelendim. Sağlık durumu hakkında grup başkan vekillerinden bilgi aldım. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi ilettim ve o gündemi atladım. Şimdi de o gündeme dönmenin bir anlamı yok." diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın, katıldığı televizyon programında asgari ücrete ilişkin açıklamasına yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Özel, asgari ücrete zam yapılmamasından endişe duyduklarını, bununla ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

Özgür Özel, şöyle devam etti:

Asgari ücret, TÜİK'in enflasyonlarına göre bile verildiği günden itibaren yüzde 25 aşındı. Gerçek gıda enflasyonuna göre yüzde 40-45 aşınmış durumda. Bu noktadan sonra 'Öyle bir çalışmamız yok' demek, vicdansızlığın ve bu vatandaşın gönlünde düştükleri yerin boşuna olmadığının bir göstergesidir. Bu asgari ücretle Hamza Bey bir ay geçinsin, ondan sonra gelsin böyle değerlendirmeler yapsın.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU