Çin, Almanya'ya tavır aldı: Görüşme iptal edildi

"Robert Habeck ne olup bittiğinden habersiz"

Habeck'in ziyareti, AB ve Çin arasındaki "ticaret savaşının" engellenmesi hedefiyle düzenlendi (Reuters)

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck'in Çin Başbakanı Li Çiang'la görüşmesi son anda iptal edildi.

Alman gazetesi Die Welt, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Habeck'in cuma günü Pekin'e gittiğini ve bugün sabah Şanghay'a geçmeden önce Li'yle görüşmek istediğini yazdı. 

Ancak Haebeck'in ekibinden yapılan açıklamada, toplantının vaktinin Li açısından "uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal edildiği belirtildi. 

Gazete, Habeck'in "toplantının neden gerçekleşmediğine dair bir fikri olmadığını" savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman haber ajansı DPA, Habeck'in Schleswig-Holstein eyaletinin başkan yardımcılığını yaptığı 2012-2018'den beri Li'yi tanıdığını, bu geçmişleri sayesinde "bir yakınlık kurabileceklerini düşündüğünü" yazdı.

Habeck, Asya gezisinin ilk durağı olan Güney Kore'den Çin'e gitmeden önce perşembe günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'yle (AB) Çin arasında artan ticari anlaşmazlıklara yakın gelecekte çözüm bulunmasını umduklarını belirtmişti.

Diğer yandan Habeck, "Seyahatim buna bir katkı sağlayabilirse iyi bir gelişme olur. Ancak işaretler şu anda pek parlak değil" demişti. 

Çin Ticaret Bakanlığı'ysa cuma günü yaptığı açıklamada, AB'nin anlaşmazlıkları körüklediğini  ve bunun bir "ticaret savaşına" yol açabileceğini bildirmişti.

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) İngilizce yayın organı Global Times, perşembe günü yayımladığı analizde, Habeck'in ziyaretinin "çatışma yerine uzlaşma arayışı için bir fırsat olacağını" yazmıştı.

Analizde, Şanghay Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi'nden Jiang Feng'in şu yorumuna yer verilmişti:

Habeck'in Çin ziyareti, özellikle Rusya-Ukrayna çatışmasının Alman ekonomisinde yarattığı önemli etki nedeniyle, uluslararası koşulların karmaşık olduğu bir döneme denk geliyor. Çin-Almanya ilişkilerinin istikrara kavuşturulması başta Almanya olmak üzere her iki tarafın da menfaatinedir.

 


AB ve Çin arasında başta elektrikli otomobillere uygulanan vergiler olmak üzere bazı ticaret kalemlerinde son dönemde anlaşmazlıklar yaşanıyor.

AB Komisyonu, Ekim 2023'te Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Komisyon, soruşturma sonunda 12 Haziran'da, bu araçların büyük bölümüne geçici olarak ek yüzde 21 gümrük vergisi getirme kararı almıştı.

Tarafların temmuz başına kadar elektrikli otomobil tarifelerine dair çözüm bulması beklenirken, Pekin yönetimi de AB ülkelerinden ithal domuz eti ve yan ürünlerine damping soruşturması başlatmıştı.

Ayrıca Çinli otomobil üreticileri, Brüksel'in hamlesine misilleme olarak Avrupa'dan ithal edilen benzinli araçlara uygulanan gümrük vergilerinin artırılması çağrısında bulunmuştu.


Independent Türkçe, Die Welt, Global Times, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU