Hüdhüd İHA ve Hochstein

Her iki taraf kazanımlar elde etme ya da diğer tarafın kazanımlarını engelleme becerileri üzerine kumar oynamaya devam ettikçe bu durum değişmeyecektir

Hizbullah'ın Hudhud İHA'sının görüntüleri

İşgal altındaki Filistin semalarında uçan Hüdhüd (Hizbullah'ın insansız hava aracı) bir şeyler ortaya çıkardı.

Elektronik gözleriyle İsrail'in stratejik tesislerinin fotoğraflarını çekerek geri dönen Hüdhüd, önemli askeri tesislerin yanı sıra, özellikle Hayfa şehri ve limanını fotoğrafladı.

Beyaz Saray'ın Hüdhüd'ü, yani birkaç gün önce Tel Aviv ile Beyrut arasında hızla gidip gelen ABD Başkanı'nın Lübnan Özel Temsilcisi Amos Hochstein, İsrail tarafından kendi kulaklarıyla duyduklarını Lübnan tarafına iletti.

Hochstein, pozisyonu itibarıyla getirdiği ve kendisi için geldiği şeye paralel şeyler duydu.

Şu an her iki taraf için de seçenekler daralmış görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diplomatik açıdan ve çatışma çözümü mantığı çerçevesinde Hochstein'ın bölgeye yaptığı bu ziyaretin son ziyaret olduğu söylenemez.

Aynı şekilde İsrail ile Lübnan arasında siyasi çözüm kapılarının kapandığı da söylenemez.

Hochstein'ın gelişinin perde arkasını bilenler, onun İsrail hava sahasından Lübnan hava sahasına yaptığı son uçuşun, güvenlik ve yiyecek arayışıyla geçici bir göçten sonra ülkesine geri dönen bir kuşun uçuşuna benzediğini bilirler.

Ancak Hochstein güvenlik ve yiyecek sağlayamadı. Bu yüzden sıcak bir yazın ya da sert bir kışın geçmesini bekleyerek geri döndü.

Akdeniz havzasının havası, 7 Ekim 2023 tarihinden beri Hochstein'ın daha önceki seyahatlerinde tarif ettiği kadar ılımlı değil.

Lübnanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde ziyaretinin çözüm için "son şans" olduğunu ima eden Hochstein, "Lübnan tarafının Refah kentindeki askeri operasyonlar sona ermeden önce hızlı adımlar atmaması halinde zamanın tükeneceğini" söyledi.

Hochstein'e göre Lübnan'ın bu adımları atması sadece birkaç hafta sürebilir.

Bu nedenle Beyrut'taki görüşmelerinde çözüm için gerekli adımın Gazze cephesinin Güney Lübnan cephesinden ayrılmasıyla başlayacağını vurgulayan Hochstein, bu bağlantının sürdürülmesinin çatışmayı güneydeki sınırlı bir cepheden Lübnan'la açık bir çatışmaya dönüştüreceğini söyledi.

Ancak Hochstein Tel Aviv'den Beyrut'a varmadan önce, Hizbullah'ın Hüdhüd'ü, İsrail'in askeri ve stratejik noktalarının kâfi miktarda fotoğrafını ve koordinatını ele geçirerek döndü.

Hizbullah, Beyaz Saray'ın Hüdhüd'ünün önüne yeni bir denklem koymak gerekirse diye böyle bir şey yaptı.

Yani Hizbullah, "bizim gördüklerimiz ve bildiklerimiz, Hochstein'in duydukları ve aktardıklarıyla eşdeğerdir" demek istiyor.

Ayrıca Hizbullah ve arkasındaki Tahran her türlü olasılığa karşı hazırlıklı.

Washington'a güney cephesini genişletmeme ve angajman kurallarına uyma taahhüdünde bulunan Tahran, Tel Aviv'in cepheyi genişletmeye ya da açık ve kapsamlı bir savaşa girmeye karar vermesi halinde bu taahhüdünü bozacaktır.

Yine Tahran, Hizbullah'ın bu çatışmada yalnız kalmamasını sağlayacaktır.
 


Hochstein'ın uyarısı tehdide daha yakındı. Turunun sonunda basına yazılı bir metin okumayı tercih eden Hochstein'in bu davranışı, diplomatik açıdan bir talep ilettiğini, fikir sunmadığını ve yanıt beklediğini gösteriyor.

Dolayısıyla Hochstein'ın son bir şanstan bahsetmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze çözüm planına karşı olumsuz tavrından ayrılamaz.

Ayrıca Netanyahu'nun zaman faktörüne yaptığı atıf sadece Refah savaşıyla ilgili değildir.

Bu aynı zamanda ABD'deki seçim rekabetinin yakın zamanda şiddetlenmesi ve mevcut ABD yönetiminin önceliklerinin dış ilişkilerden iç ilişkilere kayması ile de ilgilidir.

Bu da Netanyahu'nun mevcut yönetimi Gazze'de dışsal bir başarı elde etmekten mahrum bırakma iddiasıyla alakalıdır.

Aynı şekilde Netanyahu'nun yönetimi İran'ın nükleer dosyası ve Ortadoğu'nun istikrarı ile ilgili bölgesel bir başarı elde etmekten mahrum bırakma iddiasıyla ilgilidir.

Tüm bunlar ABD Başkanlığı seçim yarışına olumlu yansıyacaktır.

Dolayısıyla Hüdhüd'lerin ziyaretinin içeriğine göre, sınırın her iki tarafında ve bölgede yaşanan gerilim barışçıl bir şekilde sonlanmayabilir.

Özellikle de her iki taraf kazanımlar elde etme ya da diğer tarafın kazanımlarını engelleme becerileri üzerine kumar oynamaya devam ettikçe bu durum değişmeyecektir.

Hizbullah, Kıbrıs'ı tehdit edip Celile'ye girmeye hazırlanırken, Tel Aviv bölgesel bir savaş tehdidinde bulunup Lübnan'ı yok etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Bu da Hochstein'ın 6 Ekim 2023 ve öncesindeki iklime geri döndükten sonra ülkesine göç etmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Bu makale Independent Türkçe için Londra merkezli Şarku'l Avsat gazetesinden çevrilmiştir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU