ABD, İsrail-Hizbullah savaşına hazırlanıyor

Washington, İsrail'le topyekun savaş ihtimalini görüştü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bölgedeki gerginliğini düşürülmesi çağrısı yaparak "Lübnan'ın yeni bir Gazze olmasını kaldıramayız" demişti (AFP)

ABD'nin Hizbullah'la savaş durumunda İsrail'e tam destek güvencesi verdiği bildirildi. 

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, bu hafta Washington'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk'le bir araya geldi.

Amerikan medya kuruluşu CNN, görüşmede İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalar, İran ve Gazze'de ateşkes müzakereleri dahil çeşitli konuların ele alındığını aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Amerikalı üst düzey yetkililer, toplantıda Hizbullah'la topyekun savaş çıkması halinde Joe Biden yönetiminin Tel Aviv'e tam destek vereceğinin iletildiğini belirtti.

İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliğin düşürülmesi için farklı senaryolar üzerinde fikir alışverişi yapıldığı da aktarıldı.

Bu kapsamda çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen Lübnanlıların ve İsraillilerin evlerine dönmelerine dair görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi. 

CNN'in 20 Haziran'daki haberinde de geniş kapsamlı bir savaş başlaması halinde Biden yönetiminin İsrail'e savunma desteği vereceği belirtilmişti. Ancak ABD'nin bölgeye asker konuşlandırmayı düşünmediği aktarılmıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı'yla başlayan Gazze savaşında, Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar da son dönemde yoğunlaştı. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, çarşamba günkü açıklamasında topyekun savaş halinde "hiçbir kural ve sınır tanımayacaklarını" söylemişti.

İsrail ordusu da Lübnan'da askeri harekat düzenlenmesine yönelik operasyonel planların onaylandığını açıklamıştı.
 


Nasrallah ayrıca savaş durumunda İsrail'e destek vermeleri halinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) vuracaklarını da söylemişti. 

Bu tehdidin ardından GKRY Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, olası savaş halinde İsrail'e destek sağlamayacaklarını duyurmuştu.

İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalarda toplamda en az 347 Hizbullah mensubu, 63 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas, 15 İslami Cihad mensubuyla 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivil öldürüldü.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) paylaştığı rakamlara göre 7 Ekim'den bu yana Hizbullah'la çatışmalar nedeniyle Lübnan sınırındaki en az 53 bin İsrailli evlerini terk etti. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı da İsrail sınırındaki en az 94 bin sivilin saldırılar sebebiyle yerinden edildiğini bildirdi.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU