ABD istihbaratı şaşkın: Rusya savaş makinesini ittifaklarla nasıl yeniden inşa etti?

"İran, Kuzey Kore ve Çin'le ortaklık mantık evliliği niteliğinde"

ABD ve Japonya, Putin'le Kim'in gerçekleştirdiği görüşmeye tepki göstermişti (AFP)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Rusya'nın savaş makinesini İran, Kuzey Kore ve Çin'le ittifak oluşturarak nasıl yeniden inşa ettiğini yazdı.

Haberde, Rusya ve diğer ülkelerin, "ABD'nin egemenliğindeki bir küresel sistem olarak gördükleri şeye birlikte karşı koymak için tarihi sürtüşmeleri bir kenara bıraktığı" belirtildi.

Buna ek olarak Rusya'nın "ABD'nin düşmanlarıyla hızlı şekilde derin bağlar kurmasının Amerikalı istihbarat analistlerini şaşırttığı" da yazıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşında, Kremlin'in Pekin, Tahran ve Pyongyang'la ittifak kurarak askeri kapasitesini ve gücünü pekiştirdiğine işaret edildi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, İran'ın Rusya'ya bağlı Tataristan'da silahlı insansız hava aracı (SİHA) fabrikası kurulmasına destek sağladığını savundu. Kaynaklara göre bu tesis, yılda binlerce Şahid-136 model SİHA üretme kapasitesine sahip. 

Yetkililer, bu sayede İran'ın da ürettiği SİHA'ların savaş alanında nasıl performans sergilediğini gözlemleme şansı bulduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, İran'ın burada öğrendiklerini "Ortadoğu'da uygulamaya koyabileceğini" savundu.

Kaynak, Tahran yönetiminin Moskova'nın başlıca silah tedarikçisi haline geldiğini iddia ederek,  savaşın başından beri Rusya'ya yüzlerce drone gönderdiğini öne sürdü. İran ise Rusya'ya silah sattığına yönelik iddiaları reddetti. 

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden adını paylaşmayan bir yetkili, Çin ve Rusya'nın insansız hava aracı (İHA) üretimi için ortak çalıştıklarını öne sürdü. 

Yetkili, Çin'in Rusya'ya tank ve zırhlı araçlar için optik cihazlar, seyir füzeleri için turbo motorlar ve mikroelektronik ekipmanlar dahil pek çok parça tedarik ettiğini savundu. 

Pekin yönetimiyse Rusya'ya Ukrayna savaşında destek verecek herhangi bir teçhizat gönderilmediğini savundu.
 


Putin, 24 yıl sonra 19 Haziran'da Kuzey Kore'yi ziyaret ederek ülkenin lideri Kim Jong-un'la bir araya gelmişti.

Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" kapsamında taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmayı taahhüt ettiği bildirilmişti. 

Putin, açıklamasında "ittifak" tanımını kullanmazken, Kim ise anlaşmayı "pakt" diye niteleyerek ikili ilişkilerin "yüksek dayanışma" seviyesine çıkarıldığını söylemişti. 

Anlaşmaya dair daha fazla detay paylaşılmazken, WSJ'ye konuşan Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın topçu mühimmatı ve kısa menzilli balistik füzeler karşılığında Kuzey Kore'ye uzay teknolojisi ve diğer gelişmiş sistemlerle ilgili destek sağlayabileceğini iddia etti.

Bazı ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin silah üretim fabrikalarında çalışması için Rusya'ya işçi gönderdiğini de savundu.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Sue Mi Terry, üç ülke arasındaki yakınlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

Rusya, Kuzey Kore ve Çin için bu, tutkulu bir aşk ilişkisinden ziyade çıkarların ve hedeflerin yakınlaşmasına ya da uyumlu hale getirilmesine dayanan bir mantık evliliği.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU