Rusya'dan yıldırım saldırı hamlesi: Motosiklet taburları

Ukrayna askerleri bunların önünü kesmenin zor olduğunu söylüyor

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyasına karşı kazandığı zafer 9 Mayıs 2022'de Novosibirsk'te kutlanırken II. Dünya Savaşı'ndan kalma bir motosiklet de geçit törenine katılarak Ukrayna istilasına desteğini üstüne işli Z harfiyle göstermişti (AFP)

Rusya'nın 2022 şubatında başlayan Ukrayna istilası değişik taktik ve stratejilerin de test edilmesini sağlıyor. En son dikkat çeken hamlelerden biriyse Rusya'nın oluşturduğu motosiklet taburları oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya'nın El Pais gazetesi dün yayımladığı haberde Pokrovsk cephesindeki askerlerle yaptığı röportajlara yer verdi. 

Moskova'nın cephenin önündeki yıldırım saldırılar için motosiklet taburları oluşturduğu bildirildi.

Nisandan beri bu çabaların yoğunlaştığı aktarıldı.

Drone saldırılarından korunmak için motosikletlerin metal kafeslerle güçlendirildiği ifade edildi. 

Rus ordusunun, motosikletleri Zaporijya ve Donetsk gibi farklı yerlerde kullandığı ve Rus medyasının da bunları gösterdiği bildirildi. 

motor

Zarya Taburu ve motosikletlerini haberleştirenler arasında Rus devlet kanalı da var (Rossiya-1)


Son aylarda Rus askerlerinin Telegram hesaplarında elektrikli motosikletlerin de görüldüğü belirtilirken bunların daha sessiz olduğu ve drone'ların gece görüşünün onları daha zor tespit ettiği de vurgulandı. 

ABD merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden (Foreign Policy Research Institute / FPRI) Rob Lee motosikletlerin avantajına işaret ediyor:

Siperlere daha hızlı ulaşıyorlar ve tespit edilmeleri daha güç.

Diğer yandan motosikletlerin zayıf karnı da var: Çok savunmasız ve istikrarsızlar. Ukrayna güçlerindeki Lincoln kod adlı komutan şu ifadeleri kullanıyor:

Aklı başında olan biri bilir ki yüzde 90'ı ölecektir.


Savaşta 30. aya yaklaşılırken dün açıklama yapan BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna'da mayısta 174 sivilin öldürüldüğünü, 690 kişinin yaralandığını bildirdi.

Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'da 11 bin 126 sivilin öldürüldüğünü ve 21 bin 863 sivilin yaralandığını kaydeden DiCarlo, Rusya tarafındaysa 91 sivilin öldürüldüğünü, 455 sivilin yaralandığını belirtti.
 

Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU