ABD heyetinin Dalay Lama ziyareti Çin'i kızdırdı

"Yanlış mesaj göndermeyin"

Pekin yönetimi, Tibet'in 13. yüzyıldan bu yana Çin'in parçası olduğunu savunurken, Dalay Lama ve destekçileri bağımsızlık arayışını sürdürüyor (AFP)

Aralarında eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de yer aldığı ABD heyetinin Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'yı ziyaret etmesi Çin'den tepki topladı. 

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul liderliğindeki heyet, çarşamba günü Hindistan'a düzenlediği ziyarette Dalay Lama'yla bir araya geldi.

McCaul, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin heyete "ziyareti gerçekleştirmemeleri uyarısında bulunan" bir mektup gönderdiğini savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Tibet'in kendi kaderini tayin etme hakkında arka çıktığını belirten McCaul, "Amerika, Tibet'in her zamanki gibi sağlam bir güç olarak kalmasını destekleyecektir" dedi. 

Pelosi ise "Çin'in Tibet kültürünü silmeye çalıştığını" öne sürdü. Demokrat siyasetçi, Pekin yönetimini hedef alarak "Yaptıklarının yanlarına kar kalmasına izin veremeyeceğimiz bir çaba içindeler" ifadelerini kullandı. 

Heyetin 88 yaşındaki Dalay Lama'yı ziyareti, ABD Temsilciler Meclisi'nin "Tibet-Çin Anlaşmazlığının Çözümünün Desteklenmesi Yasası"nı kabul etmesinin ardından gerçekleşti.

Geçen hafta yapılan oylamada tasarı, 26 "hayır" oyuna karşı 391 "evet" oyuyla kabul edilmişti. 

Tasarı kapsamında Çin'e Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ve diğer Tibetli liderlerle ilişkilerini düzeltmesi yönünde çağrıda bulunuldu. 

Yeni düzenleme, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Çin'in sürgündeki Tibet yönetimine dair söylemlerine doğrudan karşılık vermesine olanak sağlayacak.

Pelosi, Dalay Lama'yla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bu kararın Pekin'e ciddi bir mesaj gönderdiğini belirtti. 

Diğer yandan Çin'in Yeni Delhi Büyükelçiliği, ABD heyetinin ziyaretine tepki göstererek şu açıklamayı yayımladı: 

ABD tarafını, Dalay grubunun Çin karşıtı ayrılıkçı doğasını tam olarak tanımaya, ABD'nin Xizang'la ilgili konularda Çin'e verdiği taahhütleri yerine getirmeye ve dünyaya yanlış bir mesaj göndermeye son vermeye çağırıyoruz.

 


Tibet-Çin anlaşmazlığı 

Himalaya Dağları'nın kuzeyindeki 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" olarak adlandırılıyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" olarak adlandırmıştı.

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, 1959'daki bağımsızlık yanlısı ayaklanmanın başarısız olmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamsala kentine yerleşerek sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Çin ise bu yönetimi tanımıyor ve 2010'dan beri Dalay Lama'nın temsilcileriyle temasa geçmiyor.


Independent Türkçe, New York Times, Time, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU