Filistin'deki yardım kamyonlarına sigara kaçakçıları musallat oldu

"Sigaralar Gazze'de altın değerinde"

İsrailli yetkililer, yardım kamyonlarındaki tüm paketlerin tek tek incelenmesinin imkansız olduğunu belirtti (Reuters)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Filistin'deki yardım kamyonlarına sigara kaçakçılarının musallat olduğunu yazdı. 

Haberde, sigara kaçakçılarının Birleşmiş Milletler'e (BM) ait yardım kamyonları ve depolarını hedef aldığı belirtildi. 

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısıyla başlayan savaşın ardından İsrail'in Gazze'ye ithalatı temel ürünlerle sınırlamasıyla sigara fiyatlarında yükseliş yaşandığı aktarıldı. 

Bunun ardından sigaraların genellikle Mısır sınırındaki Refah üzerinden Gazze'ye sokulduğu ifade edildi. 

Ancak İsrail ordusunun mayısta şehirde başlattığı kara harekatında sınırı ele geçirdiği, kaçakçıların da bu sefer BM'ye ait yardım kamyonları aracılığıyla sigaraları Gazze'ye soktuğu belirtildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen bir BM çalışanı, "Bu durum yaptığımız her şeyi baltalıyor" dedi. 

Diğer bir BM yetkilisi de Gazze'de kendilerine ait bir depoya silahlı üç kişinin geldiğini ve yardım paketlerini götürmek istediğini söyledi. Salı günü yaşanan olayda, BM logolu yardım kutularının içinden kaçak sigaralar çıktığı aktarıldı. 

Yetkili, "Sigaralar Gazze'de yeni altın gibi oldu" dedi.

İsrailli yetkililer de yardım kamyonlarını kullanan bazı şoförlerin Gazze'ye kaçak sigara sokarken yakalandığını savundu. 

Kaçakçılık operasyonlarına dair bilgi sahibi olan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Filistinli, sigaraların içi boşaltılmış karpuzlara bile saklandığını söyledi.

Gazze savaşında Filistinlilere yardım ulaştırılması özellikle son dönemde iyice güçleşti. BM'nin rakamlarına göre mayısta bölgeye 1656 yardım kamyonu girerken, bu sayı haziranın ilk iki haftasında 460 oldu. 
 


Fakat sigara kaçakçılarının yanı sıra yardımların etkili şekilde dağıtılmasını engelleyen başka unsurlar da var. 

Yardım kuruluşları, İsrail'in kamyon girişlerine sınırlama getirdiğini ve bölgede asayişi sağlamadığını savunurken, yollardaki hasarların dağıtım çalışmalarını engellediğini iddia ediyor.

Tel Aviv yönetimiyse Gazze'ye götürülecek yardım miktarına sınır koymadığını, konvoyların kullandığı yolların tamir edildiğini fakat BM ve diğer yardım gruplarının kapasitelerini yeterince artırmadığını ileri sürüyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Uluslararası Kurtarma Komitesi

DAHA FAZLA HABER OKU