Kanlı rehine operasyonunda İsrail-ABD istihbarat dayanışması

Hamas: "Kaç canlı rehine kaldığını biz de bilmiyoruz"

İsrail ordusunun, yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı kampı geçen ay bombalaması da gündem olmuştu (AP)

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), İsrail'in rehine tespit çalışmalarında en fazla istihbaratı ABD'den aldığını yazdı.

Haberde, Amerikan istihbarat teşkilatlarının Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana yapay zeka destekli yazılımlarla birçok drone ve uydu görüntüsünü analiz ederek İsrail'le paylaştığı belirtildi. 

WP, ABD'nin paylaştığı istihbaratların İsrail'in askeri operasyonlarda Hamas savaşçılarını hedef alması için kullanılmasını yasakladığı hatırlatıldı. 

İstihbaratın sadece 8'i ABD vatandaşı rehinelerin yanı sıra 7 Ekim saldırılarının mimarı olduğu iddia edilen Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve örgütün silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Dayf'ın da aralarında yer aldığı Hamas'ın üst düzey lider kadrosunun yerinin tespiti için kullanılmasına izin veriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstihbarat paylaşımı kapsamında ABD yurttaşı rehinelerin kurtarılmasına yönelik çabalarda FBI yetkililerin de İsrail'le ortak çalıştığı belirtildi. 

Buna ek olarak ABD'nin dünya çapında terör hücrelerini tespit etmek için oluşturduğu Ortak Özel Harekât Komutanlığı'ndan (JSOC) yetkililerin de İsrail'e rehine kurtarma stratejilerini hazırlarken destek sağladığı bildirildi. 

WP, İsrail'in 8 Haziran'da düzenlediği rehine kurtarma operasyonunda da ABD'nin paylaştığı istihbaratla hareket ettiğine dikkat çekti.

Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat mülteci kampında iki noktaya düzenlenen operasyonda İsrail ordusu 4 rehineyi kurtarmıştı. 

İsrail, kurtarılan Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (22), Andrey Kozlov (27) ve Shlomi Ziv'in (41) Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sırasında Nova müzik festivalinden kaçırıldığını açıklamıştı.

Ancak operasyonda yüzlerce Filistinlinin kanı dökülmüştü. Gazze Sağlık Bakanlığı, en az 274 Filistinlinin öldürüldüğünü, 698 kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Buna ek olarak Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in operasyon esnasında bazı esirleri de öldürdüğünü iddia etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nusayrat mülteci kampına düzenlenen saldırı lanetlenmiş, Birleşmiş Milletler de "savaş suçu işlenme ihtimaline" işaret etmişti.

Tel Aviv yönetimine göre Hamas'ın elinde yaklaşık 120 rehine var ve bunların 41'inin öldüğü tahmin ediliyor.
 


Öte yandan Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, kaç canlı rehine kaldığını kimsenin bilmediğini söyledi.

Hamdan, Amerikan medya kuruluşu CNN'e verdiği röportajda, İsrail'in 8 Haziran'da düzenlediği kurtarma operasyonunda, aralarında bir Amerikan yurttaşının da yer aldığı üç rehineyi öldürdüğünü öne sürdü. 

Hamas yetkilisi, ellerinde kaç canlı rehine kaldığına dair soruya "Bu konuda hiçbir fikrim yok. Kimsenin bu konuda bir fikri yok" yanıtını verdi. 

Hamdan, İsrail'in ABD aracılığıyla sunduğu ateşkes teklifinin, Hamas'ın taleplerine uymadığını ve rehine takasının buna bağlı olduğunu belirterek şunları söyledi: 

İsrail'in ateşkesi kabul etmesi, Gazze'den tamamen çekilmesi, Filistinlilerin kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesine izin vermesi, yeniden inşaya başlanması ve kuşatmanın kaldırılması gerekli. Esir değişimi konusunda adil bir anlaşmayı konuşmaya hazırız.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda (BMGK), ilk aşamasında Gazze'de derhal ateşkes öngören üç aşamalı teklif için destek talep edilen karar tasarısı onaylanmıştı.

Rusya'nın çekimser oy kullandığı oylamada 15 üyeli BMGK'de ABD'nin sunduğu karar tasarısı 14 evet oyu almıştı.

Kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapılmıştı.


Independent Türkçe, CNN, Washington Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU