İçişleri Bakanı Yerlikaya: Son 1 yılda 103 bin Suriyeli gönüllü şekilde ülkesine döndü

“2016'dan bugüne kadar 658 bin 463 Suriyeli evine döndü"

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bakanlıktaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen "Ankara 365 Medya Buluşmaları" toplantısında, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Yerlikaya, göreve gelmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, görevi üstlendiği ilk gün, "85 milyon vatandaşı huzur ve güven içinde yaşatmanın, temel hak ve hürriyetlerini korumanın, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünü, sarsılmaz kardeşliğini muhafaza etmenin varlık sebepleri" olduğunu söylediğini hatırlattı.

"Şehir eşkiyalarının aziz milletimize şekil yapmasına fırsat veremeyiz"

Yerlikaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle şehir eşkiyaları. Şehir eşkiyalarının sokaklarımızda, mahallemizde, caddelerimizde, özür dileyerek söylüyorum, aziz milletimize şekil yapmasına, onların iradesinin üzerinde tahakküm kurmasına, helal kazançlarının üstüne söz söylemesine fırsat veremeyiz. Suç işlemekte sözüm ona kibirlenen bu yapılanmaların da kararlılıkla üzerlerine gidiyoruz." diye konuştu.

Yerlikaya, suç örgütlerine yönelik bir yılda 1451 operasyon düzenlediklerini belirterek şöyle devam etti:

Planlı, projeli, fiziki, teknik takip gibi çok büyük bir organizasyonla, birden fazla iradenin bir araya gelerek kolektif bir ruhla hareket ediyoruz. Nasıl; İçişleri Bakanlığı, yani güvenlik birimlerimiz, yani jandarmam, emniyetim, savcılarımız, yani Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, yani MASAK. Beraber çalışıyoruz. Adliyede tutuklama, adli kontrol oranlarının da ciddi manada yukarıya çıktığını sizlere ifade etmek isterim. Bir yılda çökertilen organize suç örgütü sayısı 585. MASAK, Hazine ve Maliye, kolektif ruh dedik. 106 milyar liralık maddi değeri olan mal varlığına el koyduk.

Sınır aşan suçlarla mücadele rol oynayan uluslararası polis işbirliği teşkilatı olan Interpol-Europol'e Türk Polis Teşkilatının da üyesi olduğunu anımsatan Yerlikaya, "Bizim aradığımız ve bülten çıkardıklarımızı diğer ülkelerden, onların istedikleri eğer bizim ülkedeyse bizim de onları adalete teslim etmekle ilgili kararlılığımız 497 ile taçlandı. 344 kırmızı bülten, 153 difüzyon." diye konuştu.

Göç verileri

Bakan Yerlikaya, dünyanın en büyük uğraş alanının göç konusu olduğunu bildirdi. Türkiye'nin göç konusunda mücadele ettiğini vurgulayan Yerlikaya, şöyle konuştu:

Ülkemize girişi, kalışı, çalışması ve çıkışı yasal olan yabancıya biz düzenli yabancı diyoruz. Eğer girişi, kalışı, çalışması ve çıkışı yasal değilse biz onlara düzensiz göçmen diyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yapmaya çalıştığımız şey şu; düzensiz göçle mücadele etmek ve buna imkan sağlayan düzensiz göçmen organizatörü kaçakçılarıyla mücadele etmek. Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine 7 bin 600 civarında operasyon yaptık 4 bin 493'ünü tutukladık ve bu bizim 81 valimizin, emniyetimiz ve jandarmamızın belli başlı performans kriterlerinden birisi. 81 valimize vermiş olduğumuz talimat o dur ki göçmen kaçakçılığı organizatörlerine nefes aldırmayacaksınız. Çünkü 7 bin kilometre ileriden benim ülkeme gelmeye cesareti nasıl bulabilir, ömründe hiçbir şekilde şehir dışına bile çıkmamış bir göçmen. Bu ağı çökertmek bizim en büyük gayretimiz. Bu yıl fevkalade başarı gösterdik.

Düzenli göçmenlere ilişkin ülke genelindeki verileri paylaşan Yerlikaya, 3 milyon 114 bin 99 geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 125 bin 623 ikamet izinli, 234 bin 528 ise uluslararası koruma altında olan yasal göçmen bulunduğunu söyledi.

"Sınırlarımızdan girişi engellenen 194 bin 450 düzensiz göçmen var"

Bakan Yerlikaya, 19 Temmuz 2023'te İstanbul'da başlattıkları "Mobil Göç Noktası"na ilişkin verileri de paylaştı.

Mobil Göç Noktası'nın büyük işler yaptığını belirten Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir komplikasyonla karşılaşmadan biz bu fikri ortaya attık. Pilot bölge olarak İstanbul'da denedik, mükemmel sonuç aldık. Bakın 746 bin sorgulanan kişi. Yani Taksim'de geliyor çok uzun duruyor. 4 saat boyunca polis baktığı zaman kimliğinizi görebilir miyim? Eğer yanında kimlik yok ise diyor ki şu görünen araca sizi bir dakika misafir edebilir miyiz? Evet diyor. O aracın içerisinde parmak izi... Düzenli yani yasal kalışı olan bir yabancı olduğunu gördüğümüz zaman anlayışı için teşekkür ediyoruz. Değilse kendisini biz geri gönderme merkezine götürüyoruz ki kendi ülkesine geri gönderebilelim.

Yerlikaya, Kurban Bayramı'ndan sonra bu araçlardan 100'ünün daha envanterlerine katılacağını aktardı.

Sorgulanan 746 bin kişiden 81 bin 198'inin geri gönderme merkezlerine gönderildiğini kaydeden Yerlikaya, bu uygulamaların umuma açık olan yerlerde yapıldığını söyledi.

Yerlikaya, düzensiz göçmenlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Sınırlarımızdan girişi engellenen 194 bin 450 düzensiz göçmen var. 141 bin 187 kişi İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi'nin başarılı çalışmalarıyla deport edildi. Yani kendi ülkesine geri gönderilen düzensiz göçmen. Bu rakam, İçişleri Göç İdaresinin 2014'ten bu yana bütün zamanların en iyi rakamı. 401 bin 325 rakamı da vize muafiyeti ve ikamet süresi biten kendiliğinden çıkış yapan yabancılar. Şimdi böyle büyük bir rakam nereden ortaya çıktı? Bu araçlarla oldu. Eğer umuma açık olan yerlerde devamlı, hiç kesintisiz bayram, yılbaşı hiçbir zaman devamlı kimlik kontrolü yaparsanız yakalanma endişesi ne yaptı biliyor musunuz? 401 bin 325 vizesi bitmiş kişi ülkesine döndü. Bir yılda 103 bin 45 Suriyeli döndü. 2016'dan bugüne kadar ise 658 bin 463 Suriyeli evine döndü.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU