Eski TBMM Başkanı Çiçek: Bu buluşmalar bir gelenek haline gelmeli

Cemil Çiçek, “Herkesin özlediği bir tabloydu dün. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bu bizim için yeni sayfa olmalı” dedi

Fotoğraf: AA

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı.

“Demokratik ülkelerde sorunlar kavga edilerek çözülmez; konuşularak çözülür. Şu kadar zamandır kavga ettik, hangi sorunu çözdük? Kavganın her türlüsünü yaptık ama hiçbir sorunu çözemedik. Bugün bir adım atıldıysa desteklemek lazım, hayırhah yorumlar getirmek lazım” diyen Çiçek şu ifadeleri kullandı:

Uzunca bir zamandır önümüzde seçimsiz 4 yıl gözüküyor. Bu bir fırsattır. Seçim zamanlarda işin doğru olanı değil siyasi olanı yapıyoruz. Seçimden sonra da, seçim öncesi kırılıp dökülenleri toplamak bize düşüyor. İyi değerlendirmek için ülkenin sorunlarını çözmeye talip olan ister iktidar, ister muhalefet partileri yazan, çizen konuşan insanların bu süreci desteklemesi gerekir. Dünkü konuşmalardan hiçbir şey çıkmasa bile bir araya gelip konuşmak ile bir değerdir. Millet bıktı ve usandı. Bu yorgunluk eğer iyi anlaşılamazsa, iyi değerlendirilemezse, devlete, siyasete, siyaset yapanlara güven daha da azalır. Siyasette güven önemli bir problem olarak karşımızda duruyor.

“Bu bizim için yeni sayfa olmalı”

Erdoğan’ın CHP’ye yaptığı ziyareti, “Herkesin özlediği bir tabloydu dün. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bu bizim için yeni sayfa olmalı” diye değerlendiren Çiçek şöyle konuştu:

Kamplaşmanın kutuplaşmanın sıkıntılarını yaşadıktan sonra halen bu aymazlığı devam ettirmenin bir anlamı yok ki. Bu ülkenin hayrına söylenmedik doğru kalmadı. Bu ülke iyiye gitsin, mutlu, huzurlu olalım adına söylenmedik söz kalmadı. Şimdi yapılmadık doğrular var. Gelin doğruları yapalım. İşin doğrusunu yapma zamanı.

“Bu buluşmalar bir gelenek haline gelmeli”

Bu sürecin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer partiler için de söylüyorum. Bu buluşmalar bir gelenek haline gelmeli. Demokrasi sadece yazılı kurallardan ibaret değil. Türkiye'de eksik olan iki husus var. Türkiye'de demokrasiyle ilgili mevzuat büyük ölçüde var. Batı'da ne varsa bizde var. Bizde eksik olan demokrasi kültürü ve demokrasi ahlakıdır. Bu kanunla tesis edilmiyor. Biz birçok meselede istediğimiz başarıyı elde edemiyoruz. İnsanların birbiriyle konuşmaları bir kültür meselesidir. Konuşamazsak, konuşacak mesafede olamazsak neyi nasıl anlayacağız, hangi konuyu nasıl çözeceğiz? Eğer şu görüşmeler vesilesiyle ortaya çıkan, inşallah sulandırmayız, sağa sola çekmeyiz, bunu sadece siyasetçiler yapmıyor, yazanlar var çizenler var. Kayıt dışı siyaset diye bir kavramı telaffuz ediyorum. Kayıt dışı siyasi unsurlar bunu bozmamamalı. Şu hava 2 sene devam etsin emin olun 25 yıllık bir süreyi kapatır.

"Yeni bir anayasa kesinlikle ihtiyaç var"

Sayın Cumhurbaşkanı bu görüşmeleri bir defa daha seçilmek için yapıyor, deniyor. Ben bunu eksik bulurum. Sayın Cumhurbaşkanımız aday olmak istiyorsa seçimi erkene alır aday olur. Niye dolambaçlı yola girsin ki. Anayasa hukukunu iyi bilen birisi olarak söylüyorum bunu. Tekrar aday olmak istiyorsa 2027'nin kasımın da seçimi yapılırsa anayasal engel olmaz. Bunun üzerinden siyaset köpürtmek, bir kısım buluşmaları gölgede bırakmak doğru değil. Bunu sulandırmak anlamına gelir.

“Yeni bir anayasa kesinlikle ihtiyaç var, bunda hiç tereddüt yok. 42 senedir yeni anayasayı yapamamak siyaset kurumunun en temel ayıplarından biridir” diyen Çiçek, ‘Cumhur İttifakı’nda çatlak olduğu’ iddiaları için ise “Yürüyen bir süreç var, bir iktidar var. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Bahçeli Cumhur İttifakı'nın uyumlu çalıştığını ifade ediyor. Durup dururken niye şüphe yüzünden evlilik yapılmış olacak ki, niye nifak sokulmuş olsun ki. Bunu doğru bulmuyorum” değerlendirmesini yaptı.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU